Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD wil openheid NPO over uitgaven aan radio- en tv-programma's

VVD wil openheid NPO over uitgaven aan radio- en tv-programma's

DEN HAAG (ANP) - De VVD vindt dat de publieke omroep (NPO) te geheimzinnig doet over de kosten van tv-programma's en wil daarom dat het kabinet ervoor zorgt dat er een transparantieregister komt. Hierin moet per radio- of tv-programma worden vermeld hoeveel geld wordt uitgegeven en waaraan precies. De liberale partij wil dat hierdoor ook meer helderheid wordt verschaft over de topsalarissen van presentatoren. Dat gaat staatssecretaris Gunay Uslu (Media) te ver.

Het kabinet steekt volgend jaar 856 miljoen euro in de NPO, goed voor driekwart van de overheidsuitgaven aan media. Het is onduidelijk hoe dat geld precies wordt uitgegeven, stelde de Algemene Rekenkamer een aantal jaar geleden in een kritisch rapport. Vooral externe producenten geven weinig transparantie. De programma's die ze maken worden over het algemeen beter bekeken, maar zijn wel flink duurder dan de producties van de publieke omroep zelf.

Uslu gaat de Rekenkamer vragen om vervolgonderzoek te doen. Ze vraagt zich af hoe de situatie nu is en wil ook weten wat de NPO heeft gedaan in de tussentijd om die te veranderen.

Vertrouwen

Het gebrek aan openheid schaadt volgens Pim van Strien van de VVD het vertrouwen dat mensen hebben in de publieke omroep. Daarom dient hij bij het debat over de mediabegroting maandag een motie in waarin Uslu wordt verzocht om met een plan te komen voor een transparantieregister.

In het plan moet ook duidelijk worden hoe publiek geld uit wordt gegeven door externe producenten, "zodat salarisconstructies maximaal inzichtelijk worden". Het Kamerlid constateert dat "regels voor topsalarissen van presentatoren omzeild worden door presentatoren via bv’s in te huren".

Controleren

Tijdens het debat zegt Uslu dat ze het een goede zaak vindt dat de Tweede Kamer controleert hoe belastinggeld wordt uitgegeven bij de NPO. Maar ze vindt het "een tikkeltje te ver" gaan om de publieke omroep te laten rapporteren op het niveau van programma's en individuele presentatoren. Het "onafhankelijke creatieve proces van de makers" komt volgens de bewindsvrouw in het gedrang als de politiek tot op dat niveau meekijkt.

Van Strien doet dit verzoek omdat hij niet verwacht dat de NPO uit zichzelf meer openheid van zaken geeft, "ondanks meerdere verzoeken daartoe vanuit de Kamer, Rekenkamer en het Commissariaat voor de Media".

Onduidelijk

Het journalistieke collectief Spit publiceerde afgelopen weekend in opinieblad Vrij Nederland een onderzoek naar externe producenten van programma's op de publieke omroep. De talkshow Op1 wordt bijvoorbeeld geproduceerd door een Franse multinational en het het EO-programma Het Familiediner door een dochterbedrijf van het beursfonds Mediawan. Het blijft volgens de onderzoeksjournalisten onduidelijk hoe het overheidsgeld dat wordt besteed aan deze en andere programma's wordt uitgegeven.

Meer uit Politiek

Minister Bruins Slot: overheid moet dienstbaar en dichtbij zijn

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid heeft zich te lang gericht "op alleen efficiëntie en doelmatigheid". Een overheid hoort juist ook "dienstbaar en dichtbij" te zijn. Dat zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Ze reageert op een rapport dat drie adviesraden maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht.

1 uur geleden
Adviesraden: overheid geeft niet genoeg aandacht aan zwakke regio

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft te weinig oog voor regio's met problemen in Nederland. De inwoners van zulke gebieden "voelen zich niet gezien, laat staan begrepen", en daar hebben ze "alle reden toe", constateren drie adviesraden maandag in een gezamenlijk advies aan de overheid.

1 uur geleden
Vlaamse BBB wil volgend jaar met verkiezingen meedoen

BRUSSEL (ANP) - Ook in Vlaanderen is een BBB in de maak. Het nieuwe BoerBurgerBelangen spiegelt zich aan zijn succesvolle Nederlandse voorganger en wil volgend jaar meedoen met de verkiezingen. België stemt volgend voorjaar onder meer voor een nieuw parlement en in de herfst nieuwe gemeentebesturen.

2 uur geleden
BBB in Drenthe zoekt brede coalitie

ASSEN (ANP) - De BBB in Drenthe zoekt brede samenwerking bij de samenstelling van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Dat heeft de Drentse BBB-leider Gert-Jan Schuinder laten weten tijdens het eerste gesprek met verkenner Astrid Nienhuis afgelopen weekend. "Drenthe is geen provincie waarin een groot machtsblok werkt", meent Schuinder. "Ik zie zo’n coalitie als een as met twee wielen. Met twee rechterwielen of twee linkerwielen kom je niet vooruit."

3 uur geleden
Weer honderden miljoenen naar basisvaardigheden: subsidiepot open

DEN HAAG (ANP) - Scholen kunnen weer subsidieaanvragen indienen om de basisvaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. Onderwijsminister Dennis Wiersma verdeelt voor het komende schooljaar 332 miljoen euro en een jaar later staat een net zo grote subsidiepot klaar. Dat is fors meer dan de 224 miljoen euro die voor dit jaar is verdeeld. Deze keer wordt de subsidie niet verdeeld door te loten, waar scholen de vorige keer kritisch op waren.

6 uur geleden
Van Rij: politiek had twintig jaar onvoldoende oog voor uitvoering

DEN HAAG (ANP) - De politiek heeft twintig jaar lang te weinig gelet op de uitvoering van wetten en is daarop afgestraft met de recente verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging, zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij het tv-programma Buitenhof. Daarmee wijst hij ook naar zijn eigen partij CDA die het grootste deel van die tijd in het kabinet zat. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst loopt de bewindsman tegen veel van die uitvoeringsproblemen op.

1 dag geleden
Van der Plas: geen ambitie om premier te worden, zeg nooit nooit

DEN HAAG (ANP) - Voorvrouw Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt "nooit nooit". Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. Van der Plas vindt de rol van fractieleider beter bij haar passen en heeft andere mensen in gedachten die premier zouden kunnen worden.

1 dag geleden