Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD wil openheid NPO over uitgaven aan radio- en tv-programma's

VVD wil openheid NPO over uitgaven aan radio- en tv-programma's

DEN HAAG (ANP) - De VVD vindt dat de publieke omroep (NPO) te geheimzinnig doet over de kosten van tv-programma's en wil daarom dat het kabinet ervoor zorgt dat er een transparantieregister komt. Hierin moet per radio- of tv-programma worden vermeld hoeveel geld wordt uitgegeven en waaraan precies. De liberale partij wil dat hierdoor ook meer helderheid wordt verschaft over de topsalarissen van presentatoren. Dat gaat staatssecretaris Gunay Uslu (Media) te ver.

Het kabinet steekt volgend jaar 856 miljoen euro in de NPO, goed voor driekwart van de overheidsuitgaven aan media. Het is onduidelijk hoe dat geld precies wordt uitgegeven, stelde de Algemene Rekenkamer een aantal jaar geleden in een kritisch rapport. Vooral externe producenten geven weinig transparantie. De programma's die ze maken worden over het algemeen beter bekeken, maar zijn wel flink duurder dan de producties van de publieke omroep zelf.

Uslu gaat de Rekenkamer vragen om vervolgonderzoek te doen. Ze vraagt zich af hoe de situatie nu is en wil ook weten wat de NPO heeft gedaan in de tussentijd om die te veranderen.

Vertrouwen

Het gebrek aan openheid schaadt volgens Pim van Strien van de VVD het vertrouwen dat mensen hebben in de publieke omroep. Daarom dient hij bij het debat over de mediabegroting maandag een motie in waarin Uslu wordt verzocht om met een plan te komen voor een transparantieregister.

In het plan moet ook duidelijk worden hoe publiek geld uit wordt gegeven door externe producenten, "zodat salarisconstructies maximaal inzichtelijk worden". Het Kamerlid constateert dat "regels voor topsalarissen van presentatoren omzeild worden door presentatoren via bv’s in te huren".

Controleren

Tijdens het debat zegt Uslu dat ze het een goede zaak vindt dat de Tweede Kamer controleert hoe belastinggeld wordt uitgegeven bij de NPO. Maar ze vindt het "een tikkeltje te ver" gaan om de publieke omroep te laten rapporteren op het niveau van programma's en individuele presentatoren. Het "onafhankelijke creatieve proces van de makers" komt volgens de bewindsvrouw in het gedrang als de politiek tot op dat niveau meekijkt.

Van Strien doet dit verzoek omdat hij niet verwacht dat de NPO uit zichzelf meer openheid van zaken geeft, "ondanks meerdere verzoeken daartoe vanuit de Kamer, Rekenkamer en het Commissariaat voor de Media".

Onduidelijk

Het journalistieke collectief Spit publiceerde afgelopen weekend in opinieblad Vrij Nederland een onderzoek naar externe producenten van programma's op de publieke omroep. De talkshow Op1 wordt bijvoorbeeld geproduceerd door een Franse multinational en het het EO-programma Het Familiediner door een dochterbedrijf van het beursfonds Mediawan. Het blijft volgens de onderzoeksjournalisten onduidelijk hoe het overheidsgeld dat wordt besteed aan deze en andere programma's wordt uitgegeven.

Meer uit Politiek

Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

20 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

1 dag geleden
Commissaris: groot risico op seksueel wangedrag in gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - In vrouwengevangenissen is het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag zeer groot en daarom zijn stevige maatregelen nodig, zegt Mariëtte Hamer. De Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld heeft hierover een advies opgesteld na signalen van wangedrag door medewerkers in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Elke vorm van seksuele omgang tussen gedetineerden en medewerkers is per definitie grensoverschrijdend en strafbaar, luidt haar vuistregel.

1 dag geleden
Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

1 dag geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

1 dag geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

1 dag geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

1 dag geleden