
VVD sceptisch dat Nederland volledige mestuitzondering terugkrijgt
DEN HAAG (ANP) - De VVD is sceptisch of het landbouwminister Femke Wiersma gaat lukken om de volledige uitzonderingspositie voor het uitrijden van mest weer terug weet te krijgen, zegt Kamerlid Thom van Campen. Desondanks denkt hij dat Wiersma de Europese Commissie ervan kan overtuigen dat Nederland hulp nodig heeft, omdat anders een mestcrisis dreigt. "Niet met de vuist op tafel, maar met diplomatie", zei hij in het eerste landbouwdebat met Wiersma.
Van Campen denkt bovendien dat alleen vragen om de terugkeer van de zogeheten derogatie niet genoeg is. "We moeten niet alleen iets halen, maar ook iets brengen." Een doorwrocht pakket aan mestmaatregelen kan Brussel het vertrouwen geven dat Nederland weer op de goede weg is, denkt Van Campen.
De 'derogatie', ofwel de uitzondering op Europese mestregels, loopt volgend jaar af. Daardoor dreigt een groot probleem voor boeren die met mest blijven zitten. Zij moeten dat dan laten afvoeren, wat tienduizenden euro's kan kosten. Veel boeren zullen daardoor failliet gaan.
'Warme sanering'
De nieuwe coalitie heeft toegezegd in Brussel te lobbyen om de derogatie terug te krijgen. Maar de kans dat dit zo maar lukt, is klein: Nederland heeft de afgelopen jaren nauwelijks vorderingen gemaakt om stikstof of waterverontreiniging terug te dringen. Brussel wil eerst op die vlakken resultaten zien.
Van Campen denkt dan ook dat de minister op "twee sporen" de mestcrisis moet aanpakken. Niet alleen moet Wiersma naar Brussel, ook moet zij verder met het plan dat haar voorganger Piet Adema achterliet. Dat pakket aan maatregelen zet onder meer in op vrijwillige uitkoop van boeren, het afromen van rechten van stoppende boeren en minder eiwit in voedsel. Voor deze 'warme sanering' zijn miljarden nodig. Blijven die uit, dan volgt de 'koude sanering', ofwel grootschalige faillissementen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden