Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD ligt weer dwars binnen coalitie over asielaanpak

VVD ligt weer dwars binnen coalitie over asielaanpak

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen zijn het weer oneens met elkaar over de spreidingswet, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van Nieuwsuur. De uitwerking van deze wet om asielzoekers eerlijk over het land te huisvesten, zou uiterlijk woensdag naar de Tweede Kamer worden gestuurd, maar dat is niet gelukt. De VVD is het niet eens met de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren.

Vanwege die onenigheid gaat het rondetafelgesprek over de spreidingswet niet door, dat voor donderdagochtend op de Kameragenda stond. In die bijeenkomst zouden onder meer gemeenten, provincies, Vluchtelingenwerk en de Raad voor Openbaar Bestuur aan de Kamerleden vertellen wat zij van de spreidingswet vinden.

Via die wet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken, VVD) worden gemeenten verplicht (extra) asielzoekers op te nemen, als ze dat niet vrijwillig doen. Al jarenlang vangen lang niet alle gemeenten asielzoekers op.

Felbevochten compromis

Het wetsvoorstel is een felbevochten compromis tussen de coalitiepartijen, waarbij de VVD het langst en het hevigst dwarszat. De liberalen hebben vooral moeite met het dwangelement in de wet, die door tegenstanders ook wel de dwangwet wordt genoemd.

Premier Mark Rutte moest er in een fractievergadering van de liberalen aan te pas komen om de fractie te overtuigen om voor het compromis te stemmen. Omdat het compromis zo moeizaam tot stand was gekomen, heeft Van der Burg de wet, na forse kritiek van de Raad van State, ongewijzigd bij de Tweede Kamer ingediend.

Brief

Een groep VVD-leden heeft recent in een brief geschreven dat partijleider Mark Rutte zijn belofte moet nakomen om de instroom van (asiel)migranten te beperken. Op het VVD-congres van november zei Rutte zich daar persoonlijk voor in te gaan zetten. Volgende week zaterdag buigt de VVD zich op een congres weer over het asielvraagstuk.

Van der Burg wilde de wet aanvankelijk afgelopen januari in werking hebben. De Tweede en de Eerste Kamer moeten zich nog over de wet buigen.

In een korte brief aan de Kamer schrijft de staatssecretaris woensdagavond dat het "alle inspanningen ten spijt" niet is gelukt om de "lagere regelgeving" (de uitwerking van de spreidingswet) voor het rondetafelgesprek aan de Kamer te sturen. Die "onderliggende wetgeving" wordt "op zijn vroegst volgende week in de ministerraad" besproken. Daarna gaan de stukken naar de Kamer.

Meer uit Politiek

GroenLinks-wethouder sleept bestuur voor rechter om EU-verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Leidse wethouder Ashley North begint een rechtszaak tegen het bestuur van zijn partij GroenLinks, bevestigt een woordvoerder van de partij na berichtgeving van De Telegraaf. North zou de zaak zijn begonnen omdat hij vindt dat zijn verzoek om een ledenreferendum te houden onterecht is afgewezen door het bestuur. Hij wil de leden een vraag voorleggen over de manier waarop GroenLinks en PvdA samen de Europese verkiezingen in gaan.

8 uur geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

1 dag geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

2 dagen geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

2 dagen geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

2 dagen geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

2 dagen geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

2 dagen geleden