![VVD ligt weer dwars binnen coalitie over asielaanpak](http://www.zeelandnet.nl/nieuws/storage/anp/ANP240523237-1.jpeg)
VVD ligt weer dwars binnen coalitie over asielaanpak
DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen zijn het weer oneens met elkaar over de spreidingswet, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van Nieuwsuur. De uitwerking van deze wet om asielzoekers eerlijk over het land te huisvesten, zou uiterlijk woensdag naar de Tweede Kamer worden gestuurd, maar dat is niet gelukt. De VVD is het niet eens met de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren.
Vanwege die onenigheid gaat het rondetafelgesprek over de spreidingswet niet door, dat voor donderdagochtend op de Kameragenda stond. In die bijeenkomst zouden onder meer gemeenten, provincies, Vluchtelingenwerk en de Raad voor Openbaar Bestuur aan de Kamerleden vertellen wat zij van de spreidingswet vinden.
Via die wet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken, VVD) worden gemeenten verplicht (extra) asielzoekers op te nemen, als ze dat niet vrijwillig doen. Al jarenlang vangen lang niet alle gemeenten asielzoekers op.
Felbevochten compromis
Het wetsvoorstel is een felbevochten compromis tussen de coalitiepartijen, waarbij de VVD het langst en het hevigst dwarszat. De liberalen hebben vooral moeite met het dwangelement in de wet, die door tegenstanders ook wel de dwangwet wordt genoemd.
Premier Mark Rutte moest er in een fractievergadering van de liberalen aan te pas komen om de fractie te overtuigen om voor het compromis te stemmen. Omdat het compromis zo moeizaam tot stand was gekomen, heeft Van der Burg de wet, na forse kritiek van de Raad van State, ongewijzigd bij de Tweede Kamer ingediend.
Brief
Een groep VVD-leden heeft recent in een brief geschreven dat partijleider Mark Rutte zijn belofte moet nakomen om de instroom van (asiel)migranten te beperken. Op het VVD-congres van november zei Rutte zich daar persoonlijk voor in te gaan zetten. Volgende week zaterdag buigt de VVD zich op een congres weer over het asielvraagstuk.
Van der Burg wilde de wet aanvankelijk afgelopen januari in werking hebben. De Tweede en de Eerste Kamer moeten zich nog over de wet buigen.
In een korte brief aan de Kamer schrijft de staatssecretaris woensdagavond dat het "alle inspanningen ten spijt" niet is gelukt om de "lagere regelgeving" (de uitwerking van de spreidingswet) voor het rondetafelgesprek aan de Kamer te sturen. Die "onderliggende wetgeving" wordt "op zijn vroegst volgende week in de ministerraad" besproken. Daarna gaan de stukken naar de Kamer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Volgens minister Eelco Heinen (Financiën) is de witwascontrole, met name door banken, "vastgelopen". Er is een "nieuwe belangenafweging" nodig om uit de impasse te komen, schrijft hij in een visie op de financiële sector aan de Tweede Kamer.
3 uur geledenALMERE (ANP) - De Almeerse coalitiepartijen SP en de Partij voor de Dieren (PvdD) verzetten zich tegen het plan om 2,2 miljoen euro uit te trekken voor het vieren van het 50-jarig bestaan van de gemeente. De twee partijen vinden het te veel geld terwijl er bezuinigd wordt.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt dat het niet helpt dat coalitiepartijen openlijk kritiek uiten op zijn begrotingsbeleid. "Ik zou zeggen: je kan ook bellen", zei de bewindsman zondagochtend bij WNL op Zondag. PVV, NSC en BBB hebben in de media hun ongenoegen geuit over de 'boekhoudkundige' manier van begroten van het kabinet, waar coalitiepartner VVD weer voorvechter van is.
1 dag geledenAMERSFOORT (ANP) - Het Nationaal Burgerberaad Klimaat is zaterdag voor het eerst bijeengekomen. De startbijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort werd geopend door de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Dat deden ze samen met voorzitter Nienke Meijer aan de hand van een vraaggesprek.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Ook VVD is voorstander van een socialemediaverbod voor kinderen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. De coalitiepartij nam vorige maand nog geen standpunt in toen D66 pleitte voor een leeftijdsgrens van 15 jaar, maar pleit nu voor een grens van 13 jaar.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is van plan Wilders te houden aan de afspraken die de coalitie heeft gemaakt over steun aan Oekraïne. Dat zei de minister in Café Kockelmann.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.
2 dagen geleden