Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD-leden willen geen legalisatie van softdrugs

VVD-leden willen geen legalisatie van softdrugs

DEN HAAG (ANP) - De leden van de VVD willen niet dat softdrugs zoals wiet worden gelegaliseerd. Een voorstel dat opriep om dit in het verkiezingsprogramma op te nemen, is zaterdag verworpen tijdens een onlinecongres. Het plan was ingebracht door VVD-wethouder Greetje Bos uit Breda, die daar al langer voor pleit. Ze kreeg nog bijna de helft van de ingelogde leden achter zich, maar het werd toch weggestemd. Coalitiepartner D66 wil softdrugs wel 'de-criminaliseren' en de wietteelt reguleren.

Ruim 1500 aangemelde VVD-leden bogen zich tot in de avond over 1005 amendementen. Op verschillende punten werd het programma van de verkiezingscommissie bijgesteld. Zo werd het plan van de partij om mensen voortaan vooraf de gelegenheid te geven zich over een wetsvoorstel uit te spreken, afgewezen. Een suggestie van het partijbestuur om dit 'preferendum' dan een burgerconsultatie te noemen, kreeg evenmin genoeg steun.

Een ander voorstel, over de rechtstaat, werd de afgelopen week in deelsessies al bekritiseerd en door fractievoorzitter Klaas Dijkhoff herschreven. In de conceptteksten was sprake van een inperking van de rol van de rechter. Die zou niet dan niet zomaar het kabinet kunnen dwingen meer te doen om een beleidsdoelstelling te halen. Dat gebeurde onder meer in de Urgendazaak over de uitstoot van broeikasgassen. Dijkhoff benadrukte in de aangepaste versie het belang van de scheiding der machten en daarmee de rol van de rechter. Deze versie kreeg wel steun van de leden.

Klassiek liberaal

Een voorstel van het VVD-netwerk 'klassiek liberaal' om na de verkiezingen niet in zee te gaan met GroenLinks als coalitiepartner, haalde het niet. Aanleiding voor de wens tot uitsluiting is de plaatsing van Kauthar Bouchallikht op de GroenLinks-lijst. De indieners zijn tegen haar kandidatuur vanwege haar mogelijke banden met een extreem-islamitische organisatie en haar aanwezigheid bij een protest in 2014 waarbij Israël werd vergeleken met nazi-Duitsland. Het voorstel werd verworpen na een oproep daartoe van premier Mark Rutte. Hij vindt het niet passend en niet verstandig als de VVD op voorhand GroenLinks zou uitsluiten, ook vanwege de situatie waarin Nederland nu verkeert.

Op het digitale congres, dat tot in de avond doorging, lichtten het partijbestuur en de verkiezingscommissie hun standpunten toe. De leden kregen één minuut de tijd om een wijzigingsvoorstel te beargumenteren. Daarna mochten voor- en tegenstanders daarop commentaar leveren en werd meteen gestemd.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 4 maanden geleden
en groen slinks? die gaat extreme moslima's toe in hun partij. daar zal ik dus never nooit niet op stemmen.
bung 86 4 maanden geleden
prima--geen drugs vrijgeven.
JoMePi 4 maanden geleden
de hennep plant word al duizend jaar en langer gebruikt ten goede van de mensheid . WIE en WAT is de VVD om dit weer tegen te houden voor de Nederlanders . ik noem het regenten waanzin . De medemens afknijpen daar is de vvd goed in

Meer uit Politiek

Ook D66-leider Kaag wil niets zeggen over toeslagenkwestie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.

1 uur geleden
Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

2 uur geleden
Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

DEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

2 uur geleden
Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."

3 uur geleden
SP-vertrouwen in Rutte verder geslonken na toeslagenaffairenieuws

DEN HAAG (ANP) - De SP zou een voorstander zijn van een regeerakkoord op hoofdlijnen, maar denkt niet dat dat de oplossing zal zijn voor de veelbesproken bestuurscultuur in het kabinet. Partijleider Lilian Marijnissen vindt dat de andere partijen duidelijk moeten maken hoe zij vinden dat het kabinet moet omgaan met de Tweede Kamer. Ze herhaalde na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen vertrouwen meer heeft in VVD-leider Mark Rutte, en wil van de andere partijen weten hoe die dat zien.

3 uur geleden
Oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen willen dat notulen van een of meer ministerraden waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire (deels) openbaar worden gemaakt. Het gaat in ieder geval om de ministerraad van 15 november 2019. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws woensdag dat het kabinet in die vergadering de afspraak maakte dat er géén volledige tijdlijn openbaar zou worden gemaakt van de toeslagenaffaire. Dit terwijl de Kamer hierom had gevraagd.

3 uur geleden
Ploumen ziet geen beweging bij Rutte om vertrouwen te herstellen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft wat de PvdA betreft de afgelopen weken geen stappen gezet om het vertrouwen te herstellen. "Ik zie daar geen beweging", zei partijleider Lilianne Ploumen na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

6 uur geleden