
VVD hamert op juridisch houdbaar stikstofbeleid na kritiek RvS
DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij VVD verwacht dat de kritiek van de Raad van State betrokken wordt bij het verdere proces richting het verhogen van de stikstofgrens. De partij benadrukt dat wat haar betreft het stikstofbeleid 'juridisch houdbaar' moet zijn, "om te voorkomen dat ondernemers in nieuwe onzekerheid komen".
De liberale partij heeft eerder in een debat over deze rekenkundige ondergrens gezegd dat zo'n maatregel samen moet gaan met beleid om de hoeveelheid stikstof te verminderen. De VVD wacht daarom nu af hoe de verdere uitwerking van het stikstofbeleid van landbouwminister Femke Wiersma eruitziet, zegt een VVD-woordvoerder desgevraagd.
VVD trekt in debatten over stikstof veelal samen op met NSC in de kritiek op het stikstofbeleid van minister Wiersma. Beide partijen manen de BBB-bewindsvrouw keer op keer tot actie.
Schijnzekerheid
NSC-Kamerlid Harm Holman is en blijft voorstander van het verhogen van de ondergrens. "Er moet een einde komen aan de modellenwerkelijkheid, het kan." Dat is ook de visie van BBB, die wijst op de 'schijnzekerheid' die de huidige lage ondergrens biedt.
Maar NSC is voorzichtiger: "De Raad van State ziet risico's, dus we moeten ons hardop afvragen of het verstandig is." De coalitiepartij stelt voor om terughoudend te zijn in het aantal te verlenen vergunningen, maar eerst een proefproces bij de rechter te starten. "Zodat er jurisprudentie is en we zeker weten dat de vergunningen stand houden."
Geen tijd verspillen
Oppositiepartij SGP vindt dat het invoeren van de ondergrens "slim moet gebeuren. Daar zien we als SGP mogelijkheden voor, nu ook gewerkt wordt aan maatregelen om de stikstofuitstoot te verlagen." De conservatieve partij vindt dat het kabinet huiswerk moet maken na de kritiek van het adviesorgaan.
De progressieve oppositie ziet in het advies bevestiging van hun eerdere kritiek op de ondergrens. Kamerlid Laura Bromet (GL-PvdA) zegt: "De zogenaamde oplossing die Wiersma euforisch presenteerde, is geen oplossing. Sterker nog. Haar voorstel schaadt de natuur en brengt grote risico's mee voor boeren."
D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt roept de minister op om geen tijd te verspillen aan onhaalbare plannen: "De Raad van State geeft aan dat het introduceren van de rekenkundige ondergrens kwetsbaar is en grote risico's kent. Dat was precies waar het in eerdere debatten om draaide en daarom is het ook zo bizar dat de minister en BBB dit presenteren als iets dat gewoon moet kunnen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden