Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VVD en D66: sluit Rusland af van betaalsysteem SWIFT

VVD en D66: sluit Rusland af van betaalsysteem SWIFT

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en D66 vinden dat Rusland afgesloten moet worden van het internationale betaalsysteem SWIFT. Dat zeggen D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Op1.

De EU heeft donderdag besloten dat zij Rusland meer sancties gaat opleggen, maar welke precies is nog niet bekend. Minister Wopke Hoekstra zei eerder donderdagavond dat alle opties wat Nederland betreft op tafel liggen, dus ook het afschermen van SWIFT voor Rusland. Maar niet alle EU-landen zijn voorstander van de sanctie. Zonder SWIFT is het veel moeilijker om internationale transacties te doen. Als de EU niet nu al Rusland de toegang tot SWIFT ontzegt, wordt de sanctie mogelijk onderdeel van een volgend pakket.

Paternotte is blij dat Nederland het afsluiten van SWIFT voor Rusland op tafel houdt. "Het is een heel zware sanctie, maar heel effectief." Hij wil niet dat de EU de optie achter de hand houdt, wat lidstaten als Duitsland wel willen. Paternotte vraagt zich hardop af hoeveel verder de Russische president Vladimir Poetin nog moet gaan, voordat de zwaarste sanctie tegen Rusland gerechtvaardigd is.

Brekelmans is ook voorstander van de sanctie, maar vreest dat het niet zover komt. Als Rusland geen toegang meer heeft tot SWIFT, kunnen andere landen niet meer betalen voor Russisch gas. "Wij zijn wel bereid om die pijn te pakken", zegt Brekelmans over Nederland. Maar volgens hem willen andere landen niet zo ver gaan. De VVD'er vindt het dan ook "topprioriteit" dat Europa de afhankelijkheid van Russisch gas afbouwt. In 2019 kwam ruim 40 procent van al het gas dat Europa gebruikte uit Rusland.

Meer uit Binnenland

Veel vragen van alle partijen aan Halsema om UvA-demonstraties

AMSTERDAM (ANP) - Zowel coalitiepartijen als oppositiepartijen hebben veel vragen gesteld aan burgemeester Femke Halsema over de aanpak vanuit de veiligheidsdriehoek (burgemeester, politie en OM) bij de pro-Palestijnse demonstraties op de UvA afgelopen week. De partijen in de commissie Algemene Zaken veroordelen vrijdag het geweld dat bij de demonstraties heeft plaatsgevonden. "Geweld tegen demonstranten, politie en journalisten is volstrekt onacceptabel", aldus Fatihya Abdi van de PvdA.

44 minuten geleden
Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.

1 uur geleden
Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een "incident" rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

1 uur geleden
Joost Klein overgeslagen tijdens repetitie finale

MALMÖ (ANP) - Tijdens de eerste finalerepetities van het Eurovisie Songfestival in Malmö is het optreden van Nederland opvallend genoeg overgeslagen. Joost Klein zou als vijfde act het podium opkomen maar in plaats van de zanger verscheen Israël, dat in de startvolgorde na de Fries komt. Klein was wel te zien in de opening van de show.

2 uur geleden
Aantal demonstranten buiten bij spoeddebat Amsterdam loopt op

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal demonstranten dat zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera heeft verzameld stijgt. Rond 14.00 uur stonden er zo'n tweehonderd. In de Stopera is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam. Ook burgemeester Femke Halsema, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw zijn daarbij aanwezig.

2 uur geleden
Insprekers debat Amsterdam: op UvA was sprake van politiegeweld

AMSTERDAM (ANP) - Bij de demonstraties op de UvA was sprake van politiegeweld en dat mag nooit worden ingezet tegen vredevolle demonstranten. Dat laten insprekers weten bij het spoeddebat over de pro-Palestijnse demonstraties bij de UvA vrijdag. "Iedereen loopt gevaar als er met knuppels wordt geslagen", zei Sophie Schwartz, ook wel bekend als zangeres Sophie Straat.

2 uur geleden
Alsnog 12,5 jaar cel voor doden vrouw in Thailand in 2007

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vrouw in 2007, in Thailand. De Haagse rechtbank sprak de man in 2019 vrij, bij gebrek aan bewijs. Volgens dat hof is het bewijs er wel en staat "buiten redelijke twijfel" vast dat Den D. de vrouw "heeft gedood en haar lichaam in een beerput heeft gedumpt".

2 uur geleden