Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vuurwerkbranche dreigt met kort geding om verbod te voorkomen

Vuurwerkbranche dreigt met kort geding om verbod te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De vuurwerkbranche wil er met een kort geding voor zorgen dat er de komende jaarwisseling toch vuurwerk mag worden afgestoken. Dat zegt voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Het demissionaire kabinet stemde vrijdag in met een tijdelijk landelijk vuurwerkverbod, met als doel extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen vanwege de coronapandemie.

"We leggen ons niet neer bij die beslissing", zegt Groeneveld mede namens vuurwerkimporteurs, winkeliers en vuurwerkliefhebbers. Die kwamen zaterdagmiddag bijeen om te vergaderen. Samen kwamen ze tot de conclusie dat ze het verbod juridisch willen aanvechten.

Aanleiding voor het besluit van het kabinet is het stijgende aantal coronapatiƫnten dat de afgelopen weken moet worden opgenomen in ziekenhuizen. Planbare zorg wordt daarom soms al uitgesteld en dat kan tot gezondheidsschade leiden. Het vuurwerkverbod van vorig jaar voorkwam 70 procent van de SEH-bezoeken tijdens de jaarwisseling. Toen was voor het eerst sprake van een landelijk vuurwerkverbod.

Crowdfunding

De vuurwerkbranche is het oneens met het argument dat een vuurwerkverbod de zorg zou ontlasten. Volgens Groeneveld klinken er ook uit de zorgsector veel geluiden dat het verbod een "symbolische maatregel" is, die geen invloed heeft op de beschikbaarheid van zorg.

Sinds bekend is geworden dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken tijdens de jaarwisseling, krijgt de sector naar eigen zeggen veel reacties. "Miljoenen Nederlanders willen tijdens oud en nieuw siervuurwerk afsteken. Daar is iedereen aan toe in deze rottijd waar we nu in zitten", aldus Groeneveld.

De vuurwerkbranche wil door middel van crowdfunding geld ophalen voor de rechtszaak. Bij crowdfunding leggen soms veel verschillende mensen een relatief klein bedrag in om een project of onderneming te financieren.

Meer uit Binnenland

Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

1 uur geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

1 uur geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

1 uur geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

3 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

3 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel onder controle

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel heeft in de nacht van zaterdag op zondag urenlang een grote brand gewoed. Even na 03.30 uur was de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

5 uur geleden