
VS verlagen invoerheffingen voor meeste landen tot 10 procent
WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten verlagen de invoerheffingen voor landen die bereid zijn tot onderhandelen en geen tegenmaatregelen treffen tot 10 procent, heeft het Witte Huis aangekondigd. Er wordt nu een pauze ingelast van negentig dagen om ruimte te bieden aan onderhandelingen. De uitzondering geldt niet voor China, waarvoor het percentage juist is verhoogd naar 125 procent.
President Donald Trump maakte zijn plannen bekend op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social. Hij stelt dat ruim 75 landen contact hebben opgenomen met de VS om te onderhandelen. Die landen hebben volgens hem "op mijn nadrukkelijke aanraden" geen tegenmaatregelen aangekondigd. Daarom wil hij negentig dagen de tijd nemen voor onderhandelingen.
Het Witte Huis lichtte desgevraagd niet expliciet toe of de invoerheffingen op producten uit de Europese Unie nu ook worden verlaagd. Wel sprak woordvoerster Karoline Leavitt van een "universele invoerheffing van 10 procent" voor alle landen behalve China.
Grote economische onrust
Donald Trump kondigde vorige week op "Bevrijdingsdag" extra invoerheffingen aan voor een lange lijst landen. Hij vindt het niet eerlijk dat die landen meer geld verdienen in de VS dan andersom. De invoerheffingen leidden tot grote economische onrust en enorme verliezen op beurzen wereldwijd.
Het Witte Huis en de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelden dat Trump simpelweg onderhandelingen met partnerlanden op gang wilde brengen met de heffingen. "Dit was altijd al zijn strategie", aldus Bessent. Volgens Leavitt heeft Trump ervoor gezorgd dat 75 landen nu met hem in gesprek gaan "omdat Amerika het beste land ter wereld is om zaken mee te doen".
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.
42 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
3 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
4 uur geleden