Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS sporen OPEC-landen aan meer olie op te pompen

VS sporen OPEC-landen aan meer olie op te pompen

WASHIONGTON (ANP/RTR) - De landen die zijn aangesloten bij oliekartel OPEC en bondgenoten (OPEC+) zouden meer olie moeten oppompen om daarmee te voorkomen dat de benzineprijzen stijgen. Dat kan het economische herstel in de weg zitten. Topambtenaren van de Amerikaanse regering-Biden hebben daartoe opgeroepen.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan bekritiseerde 's werelds grootste olieproducenten, waaronder Saoedi-Arabië. Volgens hem wordt er door de landen onvoldoende ruwe olie geproduceerd in de nasleep van de coronacrisis. Hij sprak van een cruciaal moment in het wereldwijde herstel. "Dan is dit gewoon niet genoeg," zei hij in een verklaring.

De benzineprijzen in de VS liggen aan de pomp rond de 3,18 dollar (2,71 euro) per gallon (bijna 3,8 liter). Dat is ruim een dollar meer dan vorig jaar rond deze tijd, aldus de American Automobile Association.

Nieuwe dynamiek

De Amerikaanse boodschap onderstreepte ook de nieuwe dynamiek tussen Washington en de OPEC. Bidens voorganger Donald Trump had juist gedreigd militaire steun aan OPEC-leider Saoedi-Arabië in te trekken vanwege de productie, die volgens hem te hoog was en nadelig voor Amerikaanse oliewinbedrijven.

Het streven van de regering-Biden naar lagere brandstofprijzen staat ook haaks op pogingen om wereldwijd een voortrekkersrol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Daarbij willen de Verenigde Staten de economie minder afhankelijk laten zijn van fossiele brandstoffen. In plaats daarvan moet worden ingezet op schonere energiebronnen en elektrificatie.

Verhoogde productie

De landen van de OPEC en bondgenoten, waaronder Rusland (OPEC+), waren eerder overeengekomen de productie van ruwe olie met 10 miljoen vaten per dag te verminderen om de prijzen te stutten. Dat kwam neer op ongeveer 10 procent van de wereldwijde vraag. De beperkingen werden doorgevoerd toen de mondiale energievraag tijdens de coronacrisis inzakte.

De landen hebben intussen de productie geleidelijk verhoogd. In juli was de verlaging teruggebracht tot ongeveer 5,8 miljoen vaten per dag. Tijdens een bijeenkomst in juli is OPEC+ overeengekomen de productie vanaf augustus verder op te voeren. Op 1 september komen de landen bijeen om de situatie te bespreken.

Meer uit Financieel

Handelsbesprekingen China-VS gestaakt, overleg gaat zondag verder

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.

6 uur geleden
Interim-bestuur van FNV weggestuurd

UTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.

7 uur geleden
Reuters: handelsoverleg VS-China in Genève hervat na lunchpauze

GENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.

12 uur geleden
Reuters: Chinese delegatie vertrekt van handelsoverleg met VS

GENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.

13 uur geleden
Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

16 uur geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

18 uur geleden
Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

20 uur geleden