
VS riskeren crisis met steun voor crypto, vindt ECB-bestuurder
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten riskeren een nieuwe financiële noodsituatie te creëren door de steun die de regering-Trump verleent aan de cryptosector, zei een Frans bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB). François Villeroy de Galhau, ook gouverneur van de Franse centrale bank, verwijt de Amerikanen te weinig oog te hebben voor de risico's rond cryptomunten.
"De Verenigde Staten riskeren te zondigen door nalatig te zijn", verklaarde Villeroy in een interview met weekblad La Tribune Dimanche. "Financiële crises ontstaan vaak in de VS en verspreiden zich naar de rest van de wereld. Door cryptoactiva en non-bancaire financiering aan te moedigen, zaait de Amerikaanse regering de zaden voor toekomstige onrust."
Het commentaar volgt op initiatieven van de Amerikaanse president Donald Trump om de cryptosector in de VS te stimuleren. Hij gaf onlangs opdracht tot het aanleggen van strategische reserves van bitcoins en andere digitale munten. Na het aantreden van Trump als president liet de Amerikaanse toezichthouder voor beurshandel ook meerdere strafzaken tegen cryptobedrijven vallen. Onder de eerder dit jaar afgetreden voorzitter van de Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, pakte de waakhond juist veel cryptodienstverleners aan omdat die zich aan het toezicht voor beleggingsdiensten zouden onttrekken.
Importtarieven VS
De vicepresident van de ECB, Luis de Guindos, liet zich in een ander interview uit over de onzekerheid die handelsconflicten tussen de VS en handelspartners veroorzaken. Die maken het bijvoorbeeld moeilijker om ramingen over de inflatie in de eurozone te maken.
"We moeten rekening houden met de huidige onzekerheid, die nog groter is dan gedurende de pandemie. In onze prognoses zit bijvoorbeeld niet de uiteindelijke hoogte van de handelstarieven die de Verenigde Staten en zijn handelspartners invoeren, omdat de huidige situatie zo veranderlijk is", zei De Guindos tegen de krant The Sunday Times.
Onzekerheid
De drang van de Amerikaanse regering om het toezicht op banken en andere financiers snel te versoepelen is volgens De Guindos ook een bron van onzekerheid. Daarnaast is de regering onder Trump minder geneigd internationaal samen te werken aan oplossingen dan onder diens voorganger Joe Biden, stipt hij aan.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
25 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zei president Donald Trump dat hij de hoge heffingen op Chinese goederen kan verlagen als de handelsgesprekken tussen China en de VS in Zwitserland komend weekend goed verlopen en dat beleggers nu aandelen moeten kopen.
8 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, gaat ongeveer dertig vliegtuigen van het type 787 Dreamliner kopen van het Amerikaanse Boeing. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Ook zou IAG een optie nemen om meer toestellen te kunnen kopen van Boeing.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten gesloten. De beurshandel kreeg steun van de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Volgens president Donald Trump heeft het Verenigd Koninkrijk toegezegd meer Amerikaanse landbouwproducten zoals rundvlees toe te laten.
13 uur geledenSOLIHULL (ANP) - De Verenigde Staten hebben de heffingen op Brits staal en aluminium geschrapt, zei premier Keir Starmer van het Verenigd Koninkrijk. Ook gaan de Amerikaanse heffingen op Britse auto's sterk omlaag, zei hij over een handelsdeal met Donald Trump.
13 uur geleden