Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS onderzoeken UBS en Credit Suisse vanwege hulp aan Russen

VS onderzoeken UBS en Credit Suisse vanwege hulp aan Russen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse banken UBS en Credit Suisse behoren tot de banken die door het Amerikaanse ministerie van Justitie onder de loep worden genomen vanwege mogelijk hulp aan Russische oligarchen bij het omzeilen van westerse sancties. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen hebben beide Zwitserse banken dagvaardingen ontvangen van de Amerikaanse overheid. De informatieverzoeken werden al verzonden vóór de recente crisis bij Credit Suisse die resulteerde in de overname door zijn grotere rivaal UBS. De dagvaardingen gingen naar verluidt ook naar medewerkers van enkele grote Amerikaanse banken.

Het onderzoek van het ministerie van Justitie is gericht op het identificeren van welke bankmedewerkers te maken hebben gehad met gesanctioneerde klanten en hoe die klanten de afgelopen jaren zijn doorgelicht. Die bankiers en adviseurs kunnen vervolgens worden onderworpen aan verder onderzoek om te bepalen of ze wetten hebben overtreden.

Geen commentaar

Credit Suisse weigerde commentaar te geven tegen Bloomberg en UBS reageerde niet op een verzoek om een reactie. Voordat de Russische invasie van Oekraïne resulteerde in uitgebreide sancties tegen Rusland, stond vooral Credit Suisse erom bekend veel rijke Russen als klant te hebben. Op het hoogtepunt beheerde de bank meer dan 60 miljard dollar (zo'n 56 miljard euro) voor Russische klanten. Die klanten leverden Credit Suisse tussen de 500 miljoen en 600 miljoen dollar per jaar aan inkomsten op.

Toen Credit Suisse vorig jaar mei zijn activiteiten met individuele Russische klanten stopzette, had de Zwitserse bank nog ongeveer 33 miljard dollar van hen in handen. Dat was 50 procent meer dan zijn grotere concurrent UBS.

Sancties tegen rijke Russen

Het ministerie van Justitie lanceerde vorig jaar zijn zogeheten KleptoCapture-taskforce om sancties op te leggen aan rijke Russen die politieke bondgenoten zijn van president Vladimir Poetin. De Amerikaanse regering heeft sindsdien beslag gelegd op een aantal jachten, huizen, privévliegtuigen en andere luxe eigendommen van gesanctioneerde oligarchen.

Banken kunnen zware straffen krijgen voor het overtreden van Amerikaanse sancties. De Franse bank BNP Paribas moest in 2014 bijna 9 miljard dollar betalen aan de Amerikaanse autoriteiten voor het verwerken van transacties voor gesanctioneerde Soedanese, Iraanse en Cubaanse personen en bedrijven. In 2019 betaalde de Britse bank Standard Chartered ruim 1 miljard dollar vanwege schending van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Meer uit Financieel

ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

LEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.

5 minuten geleden
Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

7 uur geleden
Havenondernemers Rotterdam overwegen rechtszaak om stikstofbeleid

ROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.

7 uur geleden
Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

8 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

9 uur geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

11 uur geleden
Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

13 uur geleden