Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS onderzoeken UBS en Credit Suisse vanwege hulp aan Russen

VS onderzoeken UBS en Credit Suisse vanwege hulp aan Russen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse banken UBS en Credit Suisse behoren tot de banken die door het Amerikaanse ministerie van Justitie onder de loep worden genomen vanwege mogelijk hulp aan Russische oligarchen bij het omzeilen van westerse sancties. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen hebben beide Zwitserse banken dagvaardingen ontvangen van de Amerikaanse overheid. De informatieverzoeken werden al verzonden vóór de recente crisis bij Credit Suisse die resulteerde in de overname door zijn grotere rivaal UBS. De dagvaardingen gingen naar verluidt ook naar medewerkers van enkele grote Amerikaanse banken.

Het onderzoek van het ministerie van Justitie is gericht op het identificeren van welke bankmedewerkers te maken hebben gehad met gesanctioneerde klanten en hoe die klanten de afgelopen jaren zijn doorgelicht. Die bankiers en adviseurs kunnen vervolgens worden onderworpen aan verder onderzoek om te bepalen of ze wetten hebben overtreden.

Geen commentaar

Credit Suisse weigerde commentaar te geven tegen Bloomberg en UBS reageerde niet op een verzoek om een reactie. Voordat de Russische invasie van Oekraïne resulteerde in uitgebreide sancties tegen Rusland, stond vooral Credit Suisse erom bekend veel rijke Russen als klant te hebben. Op het hoogtepunt beheerde de bank meer dan 60 miljard dollar (zo'n 56 miljard euro) voor Russische klanten. Die klanten leverden Credit Suisse tussen de 500 miljoen en 600 miljoen dollar per jaar aan inkomsten op.

Toen Credit Suisse vorig jaar mei zijn activiteiten met individuele Russische klanten stopzette, had de Zwitserse bank nog ongeveer 33 miljard dollar van hen in handen. Dat was 50 procent meer dan zijn grotere concurrent UBS.

Sancties tegen rijke Russen

Het ministerie van Justitie lanceerde vorig jaar zijn zogeheten KleptoCapture-taskforce om sancties op te leggen aan rijke Russen die politieke bondgenoten zijn van president Vladimir Poetin. De Amerikaanse regering heeft sindsdien beslag gelegd op een aantal jachten, huizen, privévliegtuigen en andere luxe eigendommen van gesanctioneerde oligarchen.

Banken kunnen zware straffen krijgen voor het overtreden van Amerikaanse sancties. De Franse bank BNP Paribas moest in 2014 bijna 9 miljard dollar betalen aan de Amerikaanse autoriteiten voor het verwerken van transacties voor gesanctioneerde Soedanese, Iraanse en Cubaanse personen en bedrijven. In 2019 betaalde de Britse bank Standard Chartered ruim 1 miljard dollar vanwege schending van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Meer uit Financieel

Resultaten AkzoNobel en Randstad centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs verwerken beleggers dinsdag de resultaten van verffabrikant AkzoNobel en uitzender Randstad. AkzoNobel zag de omzet en de nettowinst in het afgelopen kwartaal stijgen. Het bedrijf liet daarmee voor het derde kwartaal op rij een groei zien. Volgens topman Greg Poux-Guillaume zijn de operationele kosten wel gestegen, maar worden de inspanningen versneld om deze kostendruk als gevolg van inflatie te beperken. Op basis van de huidige marktomstandigheden verwacht het bedrijf wel dat de winst dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven voorspelling zal uitkomen.

6 minuten geleden
Wereldhave vindt nieuwe huurders voor voormalige Big Bazar-winkels

AMSTERDAM (ANP) - Het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave, bekend van winkelcentra als Eggert in Purmerend en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, ziet zijn huuropbrengsten aantrekken. Vorig jaar ontstonden er nog lege plekken in de winkelcentra van het beursgenoteerde bedrijf door het omvallen van winkelketen Big Bazar, maar inmiddels hebben al die winkels weer een nieuwe huurder gekregen.

23 minuten geleden
Woningverkopen flink gestegen, vooral jongeren kopen meer huizen

APELDOORN (ANP) - In het tweede kwartaal van dit jaar zijn veel meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Kadaster registreerde bijna 48.000 verkochte huizen, 7,7 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, meldt de organisatie. De gemiddelde koopsom steeg met 8,5 procent tot 441.000 euro.

32 minuten geleden
Terughoudende werkgevers drukken resultaten Randstad

DIEMEN (ANP) - Uitzendconcern Randstad heeft de resultaten in het tweede kwartaal zien teruglopen, doordat werkgevers voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van extra personeel en uitzendkrachten. "De marktomstandigheden bleven in veel van onze werkgebieden uitdagend", zegt Randstad-topman Sander van 't Noordende.

50 minuten geleden
AkzoNobel ziet winst dit jaar aan onderkant verwachtingen

AMSTERDAM (ANP) - Verfproducent AkzoNobel, met merken als Sikkens en Flexa, denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen zal uitkomen. Het bedrijf kampt met hogere kosten. Volgens AkzoNobel worden maatregelen genomen om de kosten te verlagen.

59 minuten geleden
Bedrijfsinvesteringen krimpen weer na forse groei

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in mei 6,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's, machines (waaronder defensiematerieel) werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april namen de bedrijfsinvesteringen nog met 6,5 procent toe.

1 uur geleden
Consumentenvertrouwen opnieuw fractie lager in juli

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juli opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni en mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand iets negatiever over de economie dan in juni en vrijwel even negatief over de koopbereidheid.

1 uur geleden