Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS-minister Pompeo in Veiligheidsraad: verleng wapenembargo Iran

VS-minister Pompeo in Veiligheidsraad: verleng wapenembargo Iran

NEW YORK (ANP/RTR/Bloomberg) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft er dinsdag bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen het wapenembargo tegen Iran te verlengen. Volgens de VS is Iran niet te vertrouwen en is het in het belang van Israël en andere landen in het Midden-Oosten de militaire kracht van het land in te tomen.

In de nucleaire overeenkomst die Iran in 2015 sloot met een aantal landen staat dat het wapenembargo half oktober afloopt. Pompeo waarschuwde dat Iran dan binnen de kortste keren Russische gevechtsvliegtuigen aan kan schaffen en zijn vloot met onderzeeërs kan uitbreiden. Ook zou Iran zich dan kunnen ontwikkelen tot wapenleverancier van landen als Syrië, Venezuela en Afghanistan.

China en Rusland keerden zich al eerder tegen verlenging van het wapenembargo en herhaalden hun bezwaren dinsdag. Volgens China kan de VS niet langer meepraten over de nucleaire deal met Iran omdat de Amerikanen zich daaruit hebben teruggetrokken. De Russische VN-ambassadeur omschreef de Amerikaanse politiek van opvoeren van sancties tegen Iran als een "maximale verstikkingspolitiek." Zonder zijn naam te noemen verwees de ambassadeur naar de dood van George Floyd, die tot grote onrust in de VS leidde. Hij stierf nadat een agent langdurig met zijn knie zijn nek afklemde. "Dit is alsof je een knie in iemands nek zet", zei hij over de opstelling van de VS tegenover Iran.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zei dat het einde van het wapenembargo onlosmakelijk met het nucleaire akkoord verbonden is.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Slachtoffers Weinstein maken bezwaar tegen miljoenenschikking

NEW YORK (ANP/RTR) - Zes vrouwen die zeggen te zijn misbruikt door Harvey Weinstein, hebben bij een rechtbank in New York bezwaar gemaakt tegen een miljoenenschikking. Die moet slachtoffers van de gevallen filmproducent het recht geven duizenden dollars aan compensatie te claimen.

1 uur geleden
Merkel verwacht nog geen akkoord over coronahulp Europa

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse regeringsleider Angela Merkel verwacht nog geen akkoord over het geplande Europese coronaherstelfonds en de Europese begroting voor de komende jaren. De bondskanselier zei niet te kunnen garanderen dat de Europese leiders eind deze week een overeenkomst bereiken op een top in Brussel, gezien de verschillen.

3 uur geleden
Rechter blokkeert eerste executies door regering-Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechtbank in Washington heeft op het laatste moment de uitvoering van de eerste executies door de regering-Trump geblokkeerd. Het gaat om vier moordenaars die ter dood zijn veroordeeld door een nationale (federale) rechtbank. Het zouden de eerste executies op federaal niveau zijn geweest sinds 2003.

4 uur geleden
Hongkong scherpt coronabeleid weer aan

HONGKONG (ANP) - De autoriteiten in Hongkong leggen inwoners met ingang van woensdag nieuwe beperkingen op om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Zo mogen mensen in het openbaar nog maar in groepen van vier personen bij elkaar komen. Ook wordt het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht gesteld, bericht de krant South China Morning Post.

5 uur geleden
Santokhi gekozen tot president Suriname, Brunswijk vicepresident

PARAMARIBO (ANP) - Chan Santokhi en Ronnie Brunswijk zijn met algemene stemmen gekozen tot respectievelijk president en vicepresident van Suriname. Dat gebeurde in een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblée, het parlement van Suriname. Ze worden donderdag geïnstalleerd.

6 uur geleden
Buitengrens EU minder vaak illegaal overgestoken tijdens pandemie

BRUSSEL (ANP) - Het aantal illegale grensoversteken aan de buitengrens van de EU is fors afgenomen in de eerste helft van het jaar. Het ging volgens de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex om een daling van ongeveer een vijfde, tot 36.400. Dat komt vooral door de pandemie.

6 uur geleden
Russische oud-journalist Safronov aangeklaagd wegens hoogverraad

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oud-journalist en voormalig media-adviseur van ruimtevaartorganisatie Roskosmos, Ivan Safronov, is aangeklaagd wegens hoogverraad. Dat meldt het Russische persbureau TASS, op basis van de advocaat van Safronov.

6 uur geleden