Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS maken zich op voor grootschalige distributie Pfizer-vaccin

VS maken zich op voor grootschalige distributie Pfizer-vaccin

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten maken zich op voor de grootschalige distributie van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Transportbedrijven, overheden, het leger en ziekenhuizen spelen allemaal een rol bij die mega-operatie, berichten Amerikaanse media.

In een week tijd worden naar verwachting ongeveer 3 miljoen doses van het vaccin gedistribueerd, bericht The New York Times. Die zijn volgens de krant bedoeld voor zorgpersoneel en bewoners van verpleeghuizen. Het middel zal gratis worden verstrekt.

Staten en sommige grote steden hebben bij de landelijke overheid lijsten aangeleverd met de locaties waar het vaccin kan worden afgeleverd. Het gaat vooral om ziekenhuizen. Het middel moet bij zeer lage temperaturen worden bewaard. Dat betekent dat het niet overal opgeslagen kan worden.

Ook het transport vormt een uitdaging. Vrachtvoerders en luchtvaartmaatschappijen zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor die mammoetoperatie. Het vaccin wordt vervoerd in speciale dozen met zogenoemd droogijs. De temperatuur wordt tijdens het transport naar ziekenhuizen doorlopend gecontroleerd.

Locatietracker

In de verpakking zit ook apparatuur verwerkt waarmee de locatie van de lading wordt gevolgd. Transportbedrijven als FedEx en UPS hebben naar verluidt speciale commandocentra opgezet om de transportoperatie te monitoren.

De VS hebben een deal gesloten voor de aankoop van 100 miljoen Pfizer-vaccins. Daarvan moet volgens Amerikaanse media dit jaar ongeveer een kwart worden afgeleverd.

De minister van Volksgezondheid van Pennsylvania zei dat het een "hercules-achtige inspanning" zal vereisen om het middel te distribueren en Amerikanen op grote schaal in te enten. "Zoiets heeft ons land nog nooit meegemaakt" .

Meer uit Buitenland

Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

1 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

3 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

4 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

5 uur geleden
Trump dient klacht over Harris in bij verkiezingscommissie

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de VS, de FEC. De campagneleiders beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet.

6 uur geleden
Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

TAIPEI (ANP) - Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

6 uur geleden
Uitgaven Brits koningshuis gedaald

LONDEN (ANP) - Het Britse koningshuis heeft in het afgelopen jaar minder uitgegeven. Dat staat in het financiële jaarverslag dat woensdag is verschenen. De uitgaven van het Britse koningshuis daalden met 17 procent van 107,5 miljoen pond (127,85 miljoen euro) naar 89,1 miljoen pond (105,9 miljoen euro). Dat kwam grotendeels door een verwachte daling van de uitgaven voor renovaties aan Buckingham Palace. Het bedrag dat de koninklijke familie ontving uit het zogeheten Sovereign Grant, het bedrag dat de Britse belastingbetaler betaalt, bleef voor het derde opeenvolgende jaar gelijk met 86,3 miljoen pond.

8 uur geleden