Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS maken zich op voor grootschalige distributie Pfizer-vaccin

VS maken zich op voor grootschalige distributie Pfizer-vaccin

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten maken zich op voor de grootschalige distributie van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Transportbedrijven, overheden, het leger en ziekenhuizen spelen allemaal een rol bij die mega-operatie, berichten Amerikaanse media.

In een week tijd worden naar verwachting ongeveer 3 miljoen doses van het vaccin gedistribueerd, bericht The New York Times. Die zijn volgens de krant bedoeld voor zorgpersoneel en bewoners van verpleeghuizen. Het middel zal gratis worden verstrekt.

Staten en sommige grote steden hebben bij de landelijke overheid lijsten aangeleverd met de locaties waar het vaccin kan worden afgeleverd. Het gaat vooral om ziekenhuizen. Het middel moet bij zeer lage temperaturen worden bewaard. Dat betekent dat het niet overal opgeslagen kan worden.

Ook het transport vormt een uitdaging. Vrachtvoerders en luchtvaartmaatschappijen zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor die mammoetoperatie. Het vaccin wordt vervoerd in speciale dozen met zogenoemd droogijs. De temperatuur wordt tijdens het transport naar ziekenhuizen doorlopend gecontroleerd.

Locatietracker

In de verpakking zit ook apparatuur verwerkt waarmee de locatie van de lading wordt gevolgd. Transportbedrijven als FedEx en UPS hebben naar verluidt speciale commandocentra opgezet om de transportoperatie te monitoren.

De VS hebben een deal gesloten voor de aankoop van 100 miljoen Pfizer-vaccins. Daarvan moet volgens Amerikaanse media dit jaar ongeveer een kwart worden afgeleverd.

De minister van Volksgezondheid van Pennsylvania zei dat het een "hercules-achtige inspanning" zal vereisen om het middel te distribueren en Amerikanen op grote schaal in te enten. "Zoiets heeft ons land nog nooit meegemaakt" .

Meer uit Buitenland

Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

6 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

6 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

7 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

9 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

10 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

10 uur geleden
Moskou pakt mensenrechtenorganisatie aan en vervolgt voorzitter

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

12 uur geleden