
VS komen met grote aankondiging in onderzoek naar kernfusie
WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Energie zal deze week met een "belangrijke wetenschappelijke doorbraak" op het gebied van kernfusie komen. De aankondiging van dit weekend volgt op eerdere berichten in de media over een belangrijke wetenschappelijke mijlpaal in onderzoek naar kernfusie. Vermoedelijk is het wetenschappers gelukt om kernenergie op te wekken waarbij er meer energie vrijkomt dan dat erin gaat.
Kernfusie is het samensmelten van lichte atoomkernen. Hierbij komt energie vrij die kernfusie-energie wordt genoemd. Kernfusie wordt gezien als een duurzame energiebron. De grondstoffen die nodig zijn voor de kernfusie - water en lithium - zijn ruimschoots verkrijgbaar en voorradig. Daarnaast komt er bij het samensmelten van atoomkernen geen koolstofdioxide vrij.
Vooralsnog is het netto opwekken van energie het grootste technische obstakel. Voor het proces van samensmelting zijn enorm hoge temperaturen nodig. Voor dit proces is bijna net zoveel energie nodig als dat het oplevert.
'Netto energiewinst'
De Britse krant Financial Times meldde dit weekend dat wetenschappers van het in Californië gevestigde Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) een "netto energiewinst" hadden bereikt met een experimentele fusiereactor. Dat zou de eerste keer zijn dat onderzoekers met succes meer energie hebben geproduceerd in een fusiereactie dan er tijdens het proces werd verbruikt. Daarmee zou sprake zijn van een potentieel belangrijke stap in het streven naar koolstofvrije energie.
De fusiereactie die een netto energiewinst van 120 procent opleverde, vond plaats in de afgelopen twee weken, aldus FT. De krant baseerde zich op drie mensen met kennis van de voorlopige resultaten. Ook de Washington Post sprak ingewijden bij het onderzoek.
Fusiereactie
De LLNL-fusiefaciliteit bestaat uit bijna tweehonderd lasers ter grootte van drie voetbalvelden. Die bombarderen een kleine plek met hoge energieniveaus om een fusiereactie op gang te brengen.
Woordvoerders van het Energy Department en LLNL gaven eerder geen commentaar over of bevestiging van het FT-bericht. Ze zeiden dat de Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm dinsdag met een aankondiging komt.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
32 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
2 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
13 uur geleden