Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS klagen Russische officieren aan voor cyberaanvallen

VS klagen Russische officieren aan voor cyberaanvallen

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Amerikaanse autoriteiten hebben zes Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd voor grote en schadelijke cyberaanvallen. Bronnen in Moskou ontkennen de aantijgingen.

Bij de aanvallen werd onder meer gebruikgemaakt van de malware NotPetya. Niet alleen Amerikaanse bedrijven en ziekenhuizen liepen grote schade op, ook de verkiezingen in Frankrijk in 2016 en de Olympische Spelen in Zuid-Korea en Japan zouden doelwit zijn geweest, evenals het energiesysteem in Oekraïne. In Nederland kregen onder meer de Rotterdamse haven, TNT en de politie ermee te maken.

De Russen worden ook verantwoordelijk gehouden voor pogingen onderzoek naar vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal door het OPCW in Den Haag en in het Verenigd Koninkrijk te verstoren.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie waren de zes aangeklaagden in dienst van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, waar ze het "Sandworm-team" zouden vormen. Het spreekt van de "meest verstorende en destructieve" computeraanvallen die ooit aan een groep zijn toegeschreven.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Twee bergbeklimmers overleden op Mount Everest

KATHMANDU (ANP/AFP) - Twee bergbeklimmers zijn woensdag overleden op Mount Everest, meldt de organisator van bergexpedities Seven Summit Treks donderdag. Het zijn de eerste sterfgevallen op de berg in 2021.

1 uur geleden
India meldt ruim 360.000 nieuwe besmettingen

NEW DELHI (ANP/RTR) - India meldt donderdag 362.727 nieuwe coronabesmettingen. Het aantal doden is gestegen met 4120. Het totale aantal besmettingen is met de nieuwe cijfers gestegen naar de 23,7 miljoen. Het dodental in het land komt op 258.317 te staan.

1 uur geleden
Israëlische president vreest burgeroorlog door aanhoudend geweld

JERUZALEM (ANP) - Reuven Rivlin, de president van Israël, waarschuwt voor een burgeroorlog tussen de Joodse en de Arabische bevolking in zijn land. In meerdere steden komen Arabische Israëliërs (van Palestijnse komaf) in opstand tegen de regering, terwijl Israël en de Palestijnse groeperingen in de Gazastrook raketaanvallen uitwisselen. De politie laat weten woensdag door heel Israël 374 mensen te hebben opgepakt, waarbij 36 agenten gewond zijn geraakt.

5 uur geleden
Biden roept ouders op hun kinderen te laten vaccineren

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft ouders aangespoord hun kinderen te laten inenten tegen corona nu het vaccin van Pfizer/BioNTech in de Verenigde Staten is goedgekeurd voor gebruik bij 12- tot 15-jarigen. Biden sprak over een nieuwe enorme stap in de strijd tegen het virus.

10 uur geleden
Israëliërs en Palestijnen voor derde dag op rij slaags

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Voor de derde dag op rij hebben de Palestijnen en Israëliërs slag geleverd in de jongste golf van geweld tussen de twee volken. Het Israëlische leger viel doelwitten in de Palestijnse Gazastrook aan, Palestijnse bewegingen daar bestookten Israël opnieuw met raketten.

11 uur geleden
Buitenlandministers Rusland en VS ontmoeten elkaar op 20 mei

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken ontmoeten elkaar op 20 mei in het IJslandse Reykjavik. De ministers zijn dan in IJsland voor overleg van de Arctische Raad. Het is de eerste keer dat Antony Blinken en Sergej Lavrov elkaar in levenden lijve zien.

14 uur geleden
Rechter wil ex-agent die George Floyd vermoordde langer in cel

WASHINGTON (ANP) - De witte ex-agent Derek Chauvin die de zwarte George Floyd vermoordde krijgt mogelijk een langere straf. De rechter die hem een straf moet opleggen erkent dat er verzwarende factoren zijn.

14 uur geleden