Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS klagen Russische officieren aan voor cyberaanvallen

VS klagen Russische officieren aan voor cyberaanvallen

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Amerikaanse autoriteiten hebben zes Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd voor grote en schadelijke cyberaanvallen. Bronnen in Moskou ontkennen de aantijgingen.

Bij de aanvallen werd onder meer gebruikgemaakt van de malware NotPetya. Niet alleen Amerikaanse bedrijven en ziekenhuizen liepen grote schade op, ook de verkiezingen in Frankrijk in 2016 en de Olympische Spelen in Zuid-Korea en Japan zouden doelwit zijn geweest, evenals het energiesysteem in Oekraïne. In Nederland kregen onder meer de Rotterdamse haven, TNT en de politie ermee te maken.

De Russen worden ook verantwoordelijk gehouden voor pogingen onderzoek naar vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal door het OPCW in Den Haag en in het Verenigd Koninkrijk te verstoren.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie waren de zes aangeklaagden in dienst van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, waar ze het "Sandworm-team" zouden vormen. Het spreekt van de "meest verstorende en destructieve" computeraanvallen die ooit aan een groep zijn toegeschreven.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VN manen tot kalmte na moord op Iraans meesterbrein atoombom

NEW YORK (ANP/RTR) - De voorman van de Verenigde Naties (VN) maant tot kalmte na de moordaanslag op het vermeende meesterbrein van het geheime Iraanse atoombomprogramma. Secretaris-generaal Guterres roept iedereen op terughoudend te zijn. Alle acties die tot een stijging van de spanning in de regio kunnen leiden, moeten worden vermeden, aldus zijn woordvoerder.

2 uur geleden
Maar één knuffelcontact voor Belgen aan de kerstdis

BRUSSEL (ANP) - Een groot feest met familie en vrienden met Kerstmis zit er in België vanwege het coronavirus dit jaar niet in. Belgen mogen met kerst maar één knuffelcontact van buiten het huishouden uitnodigen. Alleenstaanden mogen op 24 en 25 december twee nauwe contacten tegelijk ontvangen, zijn premier Alexander De Croo en de regionale regeringen overeengekomen.

5 uur geleden
Trump weer teruggefloten in verkiezingszaak

PHILADELPHIA (ANP/RTR) - Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump heeft ook in een beroepszaak tegen de verkiezingsuitslag in de staat Pennsylvania bakzeil gehaald. Een federale rechtbank voor hoger beroep wees een poging af om de goedkeuring van de overwinning van de verkozen president Joe Biden ongedaan te maken.

5 uur geleden
Italië versoepelt coronamaatregelen in onder meer Lombardije

ROME (ANP/RTR) - Italië versoepelt vanaf zondag de coronamaatregelen in vijf regio's, waaronder de rijkste en dichtstbevolkte regio van het land, Lombardije.

5 uur geleden
Iran kwaad na moordaanslag, wijst naar Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - In Iran is met woede gereageerd op de moordaanslag vrijdag op een prominente atoomgeleerde. Het land zegt aanwijzingen te hebben dat Israël een rol heeft in de moord.

7 uur geleden
Aanslag op prominente Iraanse atoomwetenschapper

TEHERAN (ANP/RTR) - Een prominente Iraanse atoomwetenschapper is slachtoffer geworden van een aanslag. Het gaat om Mohsen Fakhrizadeh die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken.

7 uur geleden
Winkels in België 1 december weer open

BRUSSEL (ANP) - De niet-essentiële winkels in België, zoals kleding- of meubelwinkels en de Hema, mogen per 1 december weer open. Dat heeft het overlegcomité van de federale en regionale regeringen besloten, melden de belangrijkste Belgische media.

7 uur geleden