
VS halen duizenden manschappen van vliegdekschip met besmettingen
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse marine haalt duizenden opvarenden van een vliegdekschip bij Guam. Aan boord van de USS Theodore Roosevelt zijn tot dusver 93 besmettingen vastgesteld met het nieuwe coronavirus.
Het Pentagon zegt dat op het eiland in de Grote Oceaan hotelkamers worden geregeld voor personeel dat van boord gaat. Het schip heeft ongeveer 4800 bemanningsleden en van hen moeten er zo'n 1000 achterblijven, zei waarnemend minister van Marine Thomas Modly in Washington.
"We gaan niet alle bemanningsleden van boord halen. Dat kan niet en dat doen we ook niet", zei Modly. "Dit schip heeft wapens aan boord. Munitie aan boord. Er zijn dure vliegtuigen en er is een nucleaire krachtcentrale."
Zoveel mogelijk
Inmiddels zijn al zo'n 1000 manschappen van boord gegaan. Dat moeten er binnen enkele dagen 2700 zijn. "Het plan is om zoveel mogelijk mensen van de Teddy Roosevelt te halen als mogelijk is", zei schout-bij-nacht John Menoni.
De Theodore Roosevelt is volgens de minister momenteel het enige marineschip op zee waar besmettingen aan boord zijn vastgesteld. Er zouden wel bemanningsleden besmet zijn geraakt van vaartuigen die niet op missie zijn.
Noodklok
De commandant van het schip had de noodklok geluid over de situatie aan boord. Kapitein Brett Crozier waarschuwde in een brief aan zijn superieuren dat het virus om zich heen greep en vroeg om maatregelen. "Dit is geen oorlog. Er hoeven geen zeelieden te sterven."
De brief van Crozier lekte deze week naar de media en bracht het Pentagon in verlegenheid. Degene die achter het lek zit, riskeert volgens minister Modly disciplinaire maatregelen. Hij benadrukte niet te weten of de kapitein de tekst zelf naar buiten heeft gebracht.
Guam
Op Guam, een Amerikaans territorium, is bezorgd gereageerd op de komst van de zeelieden. Gouverneur Lou Leon Guerrero zegt dat haar is verzekerd dat alleen opvarenden aan land gaan die negatief hebben getest op het virus. Ze noemde het een "morele plicht" om de militairen te helpen.
"We vragen deze mensen om te sneuvelen voor onze bescherming, en ze vragen ons nu om ze te helpen af te komen van dit afschuwelijke virus."
Meer uit Buitenland
TEL AVIV (ANP/AFP) - Het Rode Kruis heeft volgens de Israëlische krijgsmacht (IDF) twee Israëlische gijzelaars opgevangen uit de Palestijnse gebieden. De twee zijn onderweg naar Israël, meldt IDF-woordvoerder Daniel Hagari op X.
15 minuten geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft bij zijn derde bezoek aan Israël sinds 7 oktober gezegd dat Israël zich moet afvragen hoe burgers in de zuidelijke Gazastrook worden beschermd, voor ze er militaire operaties uitvoeren. Israël moet volgens Blinken alles doen om te voorkomen dat meer burgers het slachtoffer worden.
58 minuten geledenMOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De "internationale lhbti-beweging" is door het Russische hooggerechtshof als extremistisch aangemerkt en verboden. Het is niet duidelijk welke personen of organisaties door het besluit zullen worden getroffen en wat de gevolgen zullen zijn.
1 uur geledenEDINBURGH (ANP/AFP) - De voormalige Britse minister van Financiën Alistair Darling is op 70-jarige leeftijd overleden. De Labourpoliticus zat vanaf de monsterzege van zijn partij in 1997 dertien jaar lang in kabinetten van Tony Blair en Gordon Brown. Hij overleed na een kort verblijf in het ziekenhuis, meldt zijn familie.
1 uur geledenCAIRO (ANP/RTR) - Bemiddelaars hopen het tijdelijke bestand tussen Israël en Hamas met nog eens twee dagen te verlengen. Onderhandelaars uit Egypte en Qatar zeggen donderdag dat zo meer gevangenen vrijgelaten kunnen worden en meer humanitaire hulp Gaza binnen kan, melden Egyptische staatsmedia. Het huidige tijdelijke staakt-het-vuren werd deze donderdag op het laatste moment met een dag verlengd, waardoor het vrijdag zou aflopen.
2 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren in de Gazastrook zijn 1132 vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen het gebied binnengekomen via Egypte, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. De cijfers gaan over de geleverde hulp tot en met woensdag.
2 uur geledenDUBAI (ANP) - Het fonds dat armere, kwetsbare landen moet helpen met schade aangericht door de gevolgen van klimaatverandering, is officieel aangenomen op de klimaattop in Dubai. Vorig jaar besloten landen met elkaar dat het fonds er moest komen, wat velen een "historische beslissing" noemden.
2 uur geleden