
VS en Japan waarschuwen China om 'destabiliserend gedrag'
TOKIO (ANP/AFP/DPA) - Ministers uit de Verenigde Staten en Japan hebben na topoverleg in Tokio een waarschuwing afgegeven richting China. Ze stelden in een gezamenlijke verklaring dat hun landen zich zullen verzetten tegen "dwang en destabiliserend gedrag richting anderen in de regio".
De Amerikaanse ministers Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) en Lloyd Austin (Defensie) doen Japan aan tijdens de eerste buitenlandreis sinds hun aantreden. Ze gaan later ook naar Zuid-Korea. De VS wil de banden met Aziatische bondgenoten aanhalen in een tijd van conflicten met de communistische volksrepubliek.
De Japanse minister Toshimitsu Motegi (Buitenlandse Zaken) zei dat de landen zich onder meer zorgen maken over geweldsinstructies van de Chinese kustwacht. China heeft in wetgeving vastgelegd wanneer buitenlandse vaartuigen beschoten mogen worden.
Wateren
Blinken zei dat Japan en de VS dezelfde visie hebben op een vrije en open regio, waar landen hun conflicten op een vreedzame manier oplossen en waar mogelijk samenwerken. De Amerikaan waarschuwde dat tegengas kan worden gegeven "als China dwang of agressie gebruikt om zijn zin te krijgen".
China ruziet met omliggende landen over wie zeggenschap heeft over bepaalde wateren in de Zuid-Chinese Zee en de Oost-Chinese Zee. Peking lag de afgelopen jaren ook regelmatig overhoop met de VS. Er waren conflicten over handel, de aanpak van het coronavirus, de situatie in Hongkong en de wijze waarop China omgaat met de Oeigoerse minderheid.
Noord-Korea
Chinese en Amerikaanse topfunctionarissen zitten binnenkort om de tafel om te praten over hun gespannen relatie. Daar schuift ook minister Blinken aan. Hij vliegt na zijn Azië-reis naar Alaska, waar het topoverleg zal plaatsvinden.
De VS moeten ook besluiten hoe ze verder willen met Noord-Korea. Dat land zorgde herhaaldelijk voor internationale onrust door kernproeven te doen en raketten te testen. De vorige president Trump zocht een diplomatieke oplossing en ging zelf om de tafel met dictator Kim Jong-un, maar dat leidde niet tot een doorbraak.
Het regime van Kim uitte dinsdag weer dreigende taal richting Washington. De nieuwe regering van Joe Biden kan volgens Pyongyang maar beter niet meteen rumoer veroorzaken "als ze de komende vier jaar rustig willen slapen". Blinken wilde daar inhoudelijk niet op reageren. Hij zei wel dat wordt gekeken naar "aanvullende maatregelen" om druk uit te oefenen op het regime van Kim. Dat gaat al gebukt onder zware internationale sancties.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden