VS en EU ijveren voor gedragscode AI-bedrijven
LULEA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze een gedragscode over kunstmatige intelligentie (AI) gaan volgen, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager. De EU werkt weliswaar aan wetgeving die de risico's van baanbrekende technologie moet beperken. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan.
"Op zijn vroegst gaat het pas over tweeënhalf tot drie jaar in. Dat is natuurlijk veel te laat", verwees Vestager naar de in de maak zijnde Europese AI-wetten. De Deense, die over digitalisering in de EU gaat, denkt dat een conceptversie van de vrijwillige gedragscode voor AI-bedrijven "binnen enkele weken" klaar kan zijn. De EU en de VS werken samen aan die eerste versie, zei Vestager
De twee machtsblokken hielden in Zweden hun terugkerende overleg over onder andere handel en technologische kwesties. Kunstmatige intelligentie stond daarbij hoog op de agenda. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken zei dat overheden de "gigantische urgentie" voelen om in actie te komen op het vlak van AI.
Ontsporen
Onlangs zei Eurocommissaris voor industrie Thierry Breton dat het dagelijks bestuur van de EU werkt aan een AI-akkoord met Alphabet, het moederbedrijf van Google. Dat akkoord moet voorkomen dat de technologie ontspoort zolang de Europese regels nog in de maak zijn.
De laatste maanden presenteren techbedrijven steeds geavanceerdere AI-platforms, aangejaagd door de introductie van chatbot ChatGPT en het achterliggende taalmodel GPT van OpenAI. Het chatprogramma is in staat om op basis van enkele aanwijzingen complete teksten te schrijven die amper te onderscheiden zijn van mensenwerk. Microsoft lift mee op dat succes met miljardeninvesteringen in OpenAI en ondertussen komt Google met zijn eigen tegenhangers.
Intelligente machines
De AI-technologie kan veel werk vergemakkelijken en versnellen, maar baart ook veel zorgen. Zo zouden chatbots de verspreiding van desinformatie kunnen versnellen. Ook zijn er zorgen over "intelligente machines" die voor zichzelf zouden kunnen gaan denken en zo de mens verdringen.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/AFP) - Er zijn nog grote verschillen tussen China en de Europese Unie bij de gesprekken over een compromis voor de hoge Europese importheffingen op Chinese elektrische auto's. Dat meldde het Chinese ministerie van Handel na afloop van gesprekken tussen de partijen in Brussel.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse winkel- en sportconcern Frasers Group heeft zijn overnamebod op het bekende handtassenmerk Mulberry verhoogd, nadat een eerder bod onlangs werd afgewezen.
2 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt Frankrijk voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid door zorgen bij het bureau over het hoge begrotingstekort. Het vooruitzicht voor de Franse kredietbeoordeling gaat nu van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de Franse kredietstatus kan komen. Die status bij Fitch is nu nog AA-.
3 uur geledenBEIJING (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Chinese regering gaat speciale staatsleningen uitgeven om zo geld op te halen om de zwakke economie van China te stimuleren, door bijvoorbeeld de huizenmarkt te steunen, te helpen bij de schuldenverlichting van lokale overheden en de kredietverstrekking door banken aan te jagen. Dat meldde de Chinese minister van Financiën in een persconferentie. De laatste tijd kwam China al met een reeks plannen om de kwakkelende economie te helpen, onder meer door renteverlagingen.
5 uur geledenCHICAGO (ANP) - Boeing wil 17.000 banen schrappen, kondigde Boeing-topman Kelly Ortberg vrijdag aan. "Ons bedrijf bevindt zich in een moeilijke positie", verklaarde hij. Ortberg probeert het bedrijf te herstructureren, de kosten te drukken en de vliegtuigproductie te verbeteren. Die wordt geplaagd door veel vertragingen, schrijft The New York Times.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders gebruiken ook de komende herfstvakantie weer vaker om de zon op te zoeken. De populariteit van de herfstvakantie is ten opzichte van vorig jaar (plus 5 procent) iets harder gegroeid dan tijdens de rest van 2024 (plus 4 procent), meldt reisbranchevereniging ANVR. Daarmee zet de trend van de afgelopen jaren door, al blijven Nederlanders dit jaar nog iets vaker thuis dan voor de coronapandemie.
6 uur geledenCHICAGO (ANP) - Boeing wil 17.000 banen schrappen, kondigde Boeing-topman Kelly Ortberg vrijdag aan. "Ons bedrijf bevindt zich in een moeilijke positie", verklaarde hij. Ortberg probeert het bedrijf te herstructureren, de kosten te drukken en de vliegtuigproductie te verbeteren. Die wordt geplaagd door veel vertragingen, schrijft The New York Times.
11 uur geleden