Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS breiden nieuw economisch hulppakket uit naar Groenland

VS breiden nieuw economisch hulppakket uit naar Groenland

NUUK (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zijn een nieuw economisch hulppakket voor Groenland overeengekomen. De VS willen de banden met het grootste eiland ter wereld aanhalen. Ook wordt als onderdeel van de overeenkomst de militaire aanwezigheid in het Noordpoolgebied versterkt.

Washington heeft een militaire basis op Groenland, maar besteedde twee decennia lang weinig aandacht aan het Noordpoolgebied. Dat veranderde in 2019 toen het probeerde Russische en Chinese commerciële en militaire inmenging in de regio tegen te gaan.

Het woensdag aangekondigde steunpakket van USAid ter waarde van 10 miljoen dollar (8,5 miljoen euro) is vooral gericht op de ontwikkeling van de Groenlandse mijnbouwsector, toerisme en onderwijs. "Dit is geen groot bedrag, maar symbolisch is het zeer belangrijk," zei de minister van Industrie en Buitenlandse Zaken van Groenland, Pele Broberg.

Kritiek

Het bedrag komt bovenop een pakket van 12,1 miljoen dollar dat vorig jaar door Washington werd aangekondigd. Dit pakket zorgde voor kritiek uit Kopenhagen omdat het verdeeldheid zou zaaien tussen Groenland en Denemarken. Het eiland is een voormalige kolonie en nu autonoom Deens grondgebied.

Op Groenland wonen maar 57.000 mensen. Het eiland is evenwel rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Voormalig president van de VS Donald Trump probeerde het eiland in 2019 te kopen. Vorig jaar opende de Verenigde Staten ook een consulaat in Groenland.

Groenland koos in april een nieuwe regering. Die heeft toegezegd een groot door China gesteund project voor de winning van zeldzame aardmetalen te zullen stopzetten omdat het radioactief uranium bevat. Het project werd gezien als een potentiële spelbreker voor de piepkleine economie van het land.

Visserij

De economie van Groenland is sterk afhankelijk van de visserij. Daarnaast krijgt het land jaarlijks voor circa 600 miljoen dollar aan subsidies uit Denemarken. Sommigen zien de relatie met Denemarken als een obstakel voor economische ontwikkeling.

"We krijgen niet de steun van Denemarken die we nodig hebben om te kunnen gedijen. Dus proberen we nu onze eigen weg te gaan, zonder Denemarken, en we beginnen klein", aldus Broberg.

Meer uit Financieel

Nederlander wil van guldens af nu omwisseldeadline nadert

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen maanden flink meer verzoeken gekregen van mensen die hun guldens willen omwisselen voor euro's. Aanleiding lijkt de deadline van woensdag: dan kunnen mensen voor het laatst een omwisselverzoek indienen voor hun 5 guldenbriefjes en 25 guldenbiljetten.

15 minuten geleden
Nederlandse winkels CASA blijven voorlopig dicht na bankroet

DEN HAAG (ANP) - De achttien Nederlandse zaken van de failliete interieurwinkelketen CASA blijven voorlopig dicht. Of er een doorstart in zit voor het bedrijf is nog onbekend. "De activiteiten liggen nu even stil, ik ga de komende tijd onderzoeken wat we moeten doen om het faillissement goed af te wikkelen", zegt curator Bart Louwerier.

43 minuten geleden
Chinese elektronicafabrikant Xiaomi komt met AI-model

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese elektronicafabrikant Xiaomi komt met zijn eigen AI-model dat lijkt op dat van de Chinese chatbot DeepSeek. Hiermee voegt Xiaomi zich bij het groeiende aantal Chinese bedrijven die in de ontwikkeling van AI-toepassingen zijn gestapt sinds de opmars van DeepSeek in januari.

1 uur geleden
Economie eurozone groeit sterker dan verwacht in eerste kwartaal

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. Volgens een eerste schatting van het Europese statistiekbureau Eurostat groeide de economie van het eurogebied met 0,4 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Economen hadden gerekend op een groei van 0,2 procent, na een groei van eveneens 0,2 procent in het laatste kwartaal van 2024.

1 uur geleden
Ebusco keldert 76 procent na nieuwe faillissementsdreiging

DEURNE (ANP) - Het aandeel van elektrische bussenfabrikant Ebusco is woensdagochtend in elkaar gestort, nadat duidelijk werd dat het bedrijf opnieuw in acute geldproblemen verkeert. Ebusco ging, na een vertraagde opening, 76 procent onderuit. Het aandeel ging van 58 cent naar 14 cent, het laagste niveau ooit.

1 uur geleden
TotalEnergies boekt veel minder winst door gedaalde olieprijzen

COURBEVOIE (ANP/AFP) - TotalEnergies heeft het afgelopen kwartaal flink minder winst geboekt. Het Franse olie- en gasconcern had last van de flink gedaalde prijzen voor ruwe olie.

2 uur geleden
Economie groeit nog maar 0,1 procent door voorzichtige consument

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar nog maar met 0,1 procent gegroeid. Alleen door hogere uitgaven van de overheid aan zorg- en salariskosten kwam het bruto binnenlands product (bbp) nog nipt hoger uit dan een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten besteedden minder aan onder meer auto's en voedingsmiddelen, wat volgens CBS-hoofdeconoom Frank Notten past in de wereldwijde economische onzekerheid.

3 uur geleden