Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS beloven schadevergoeding voor nabestaanden gedode hulpverlener

VS beloven schadevergoeding voor nabestaanden gedode hulpverlener

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse autoriteiten hebben beloofd nabestaanden te compenseren van de burgers die eind augustus om het leven kwamen bij een drone-aanval in Afghanistan. Zij krijgen ook hulp als ze naar de Verenigde Staten willen emigreren.

De Amerikaanse autoriteiten deden die toezegging na overleg met de hulporganisatie Nutrition & Education International, waar slachtoffer Zemari Ahmadi voor werkte. De VS hadden hem aangezien voor een extremist die rondreed met explosieven en vuurden een raket af op zijn wagen. Er vielen tien doden, onder wie zeven kinderen.

De drone-aanval op Ahmadi vond plaats in de nasleep van een bloedige aanslag bij het vliegveld van Kabul, waar westerse landen op grote schaal burgers aan het evacueren waren. Hij was in de buurt geweest van een vermoedelijke schuilplaats van extremisten en zou daardoor ten onrechte in verband zijn gebracht met terreurgroep IS.

Verschrikkelijke fout

De Amerikaanse regering gaf later toe dat Ahmadi geen terrorist was en zei dat een "verschrikkelijke fout" was gemaakt. Het lijkt erop dat de containers met water die Ahmadi vervoerde zijn aangezien voor explosieven.

Leden van de familie Ahmadi vrezen ondertussen voor hun veiligheid. Een broer vertelde The Washington Post vorige maand dat door alle aandacht van de media algemeen bekend is geworden dat "we voor buitenlanders hebben gewerkt". Dat ligt gevoelig nu de Taliban de macht hebben gegrepen in Afghanistan.

Het is nog onduidelijk wat voor schadevergoeding de nabestaanden precies tegemoet kunnen zien. Dat komt aan de orde tijdens een latere bijeenkomst. De bedragen die de afgelopen jaren zijn uitgekeerd in vergelijkbare zaken liepen nogal uiteen. Die varieerden in het fiscale jaar 2019 van ruim 130 dollar tot 35.000 dollar, becijferde The New York Times.

Meer uit Buitenland

Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

1 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

2 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

4 uur geleden
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

7 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armeniƫ gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

9 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

9 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiƫle overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

10 uur geleden