Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: 100 miljoen personen ingeënt in eerste kwartaal 2021

VS: 100 miljoen personen ingeënt in eerste kwartaal 2021

WASHINGTON (ANP/RTR) - Zo'n 100 miljoen Amerikanen zullen in de eerste drie maanden van het komend jaar worden ingeënt tegen corona, stelt Moncef Slaoui, een van de belangrijkste adviseurs van de Amerikaanse vaccinatiecampagne, Operatie Warp Speed. Maandag worden de eerste Amerikanen gevaccineerd.

Slaoui zei tegen nieuwszender Fox News dat de Amerikaanse overheid deze maand 40 miljoen doses hoopt toe te dienen, en nog eens 50 tot 80 miljoen doses in januari.

Arts en adviseur Slaoui zei dat zo'n 75 tot 80 procent van de Amerikanen moet worden ingeënt om groepsimmuniteit tegen het coronavirus te bewerkstelligen, maar is daar nog niet gerust op. "Het is echter cruciaal dat de meeste Amerikanen besluiten zich te laten vaccineren", aldus Slaoui. "We zijn heel bezorgd over de twijfel die we zien."

Drie vrachtwagens

Zondag verlieten de eerste drie vrachtwagens met coronavaccins in alle vroegte de Pfizer-fabriek in de plaats Kalamazoo (Michigan). Gemaskerde medewerkers van Pfizer hadden de dozen met vaccins even daarvoor gekoeld met droogijs in de trucks geladen. De vrachtwagens reden daarop weg met een escorte van gepantserde beveiligingsauto's.

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech werd vrijdagavond goedgekeurd voor de markt door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA. President Donald Trump heeft gezegd dat dat volgens hem een week eerder zou hebben gekund. Het is niet de eerste keer dat de president, overigens zonder enig bewijs, heeft beweerd dat de FDA de goedkeuringsprocedure heeft getraineerd.

Veel vertrouwen

FDA-chef Steve Hahn wees Trumps verwijt tegenover nieuwszender ABC resoluut van de hand. "Wij denken niet dat dit een week eerder had gekund", aldus Hahn. Hij wees erop dat de FDA zorgvuldig de procedures heeft gevolgd en zei dat hij "veel vertrouwen" heeft in de beslissingen van de medicijnenautoriteit.

De corona-epidemie kost momenteel dagelijks zo'n 2400 Amerikanen het leven. Volgens de officiële cijfers zijn de VS het zwaarst getroffen land ter wereld. Bij meer dan 16 miljoen personen in de VS is al een besmetting met het dodelijke longvirus vastgesteld, van wie er tot dusver al bijna 300.000 zijn overleden.

Meer uit Buitenland

Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

49 minuten geleden
Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een "bijdrage van onschatbare waarde" heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen. Raisi was volgens hem een "voortreffelijk politicus" wiens leven was gewijd aan het dienen van Iran.

1 uur geleden
Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. "Wij waren het niet", aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

1 uur geleden
Lichaam van Iraanse president geborgen na helikoptercrash

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse Rode Halve Maan meldt dat de lichamen zijn geborgen na de helikoptercrash in noordwesten van Iran. Onder de negen doden zijn president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

2 uur geleden
Steunbetuigingen voor Iran na onverwachte dood van president

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De eerste buitenlandse leiders hebben gereageerd op het plotselinge overlijden van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Hij is verongelukt bij een helikoptercrash zondag in Iran. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.

2 uur geleden
Kabinet Iran houdt nieuwe spoedzitting na dood president

TEHERAN (ANP/DPA) - Het kabinet in Iran is voor de tweede keer binnen 24 uur bijeengekomen voor een spoedzitting, melden Iraanse media maandagochtend. Deze stap komt na de bevestiging van het overlijden van president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

3 uur geleden
Regering Iran opereert 'zonder verstoring' na dood Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - De regering van Iran zegt "'zonder verstoring" te zullen opereren na de dood van president Ebrahim Raisi. De Iraanse leider is omgekomen bij een helikoptercrash in het noordwesten van Iran.

3 uur geleden