Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrouwen vertellen Parool over ongepast gedrag van wethouder Ivens

Vrouwen vertellen Parool over ongepast gedrag van wethouder Ivens

AMSTERDAM (ANP) - Niet alleen vrouwen van binnen de ambtelijke organisatie in Amsterdam maar ook daarbuiten blijken allerlei ongepast gedrag te hebben ondervonden van de in juli afgetreden wethouder Laurens Ivens (bouwen en wonen). Het Parool deed onderzoek en sprak verschillende vrouwen die in de krant anoniem hun verhaal doen.

Zo benaderde hij persoonlijk de enige vrouw in een groep van tien studenten die een klacht hadden over de veiligheid in hun wooncomplex. Hij mailde haar: "Anders kom ik graag eens met u een rondje door de buurt lopen".

En een vrouw die inspreker was geweest in een raadsvergadering, vertelt dat Ivens haar daags erna via Facebook uitnodigde voor een lunch "met z'n tweeën" op zijn werkkamer. Hij kwam "net te dichtbij zitten" en vroeg doorlopend over haar persoonlijke leven, vertelt ze tegen Het Parool. Binnen twintig minuten was ze weg.

Op intimiteit gerichte aandacht

Volgens de krant heeft Ivens tussen 2015 en 2020 "met enige regelmaat persoonlijke toenadering gezocht tot vrouwen die zich tot de gemeente wendden". Maar Het Parool sprak ook met vrouwelijke ambtenaren die met Ivens' gedrag werden geconfronteerd. "Als jonge vrouw voelde je wel waar het om ging. Hij vroeg ook een paar keer of ik 's avonds mee een biertje ging drinken, het was op intimiteit gerichte aandacht", zegt een van hen. Zij kreeg op een ander moment, toen ze een presentatie moest geven bij de politie, van Ivens de vraag "of ik dat sexy vond, mannen in uniform. Toen ben ik boos geworden en heb ik gezegd dat ik hier niet van gediend was".

Afgelopen week verscheen een extern onderzoek naar het gedrag van Ivens. Daaruit kwam naar voren dat vrouwelijke ambtenaren die over hem klaagden, als oplossing bij hem werden weggehouden. Signalen over ongewenst gedrag bleven lange tijd liggen. Pas in juli van dit jaar stapte de wethouder op, nadat begin dit jaar vier officiële meldingen waren gedaan.

Het Parool schrijft dat er een nieuw protocol komt. Daarin staat onder meer dat de burgemeester en de gemeentesecretaris voortaan direct worden ingelicht bij klachten over ongewenst gedrag van een bestuurder.

Meer uit Binnenland

Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

50 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

58 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

1 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

1 uur geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

1 uur geleden
Arnhem en netbeheerder proberen afsluiting energie te voorkomen

ARNHEM (ANP) - Arnhemse huishoudens die afgesloten dreigen te worden van energie, krijgen in het vervolg zowel van de gemeente als van netbeheerder Liander een brief waarin hulp wordt aangeboden. Liander heeft een speciaal team klaarstaan om te helpen bij problemen met de energierekening. De gemeente heeft teams die kunnen helpen bij alle eventuele schulden, inclusief de energienota. De gemeente en de netbeheerder vinden dat niemand letterlijk en figuurlijk in kou mag komen te staan, laat de gemeente weten.

1 uur geleden