Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwilligers zorgden bij het gemeentearchief Vlissingen voor de extra's

Vrijwilligers zorgden bij het gemeentearchief Vlissingen voor de extra's

VLISSINGEN - Het gemeentearchief Vlissingen verhuist deze week van de Hellebardierstraat naar het Zeeuws Archief. Honderden meters aan documenten, tekeningen en verslagen en vele tientallen foto’s en apparatuur moeten van Vlissingen naar Middelburg worden verplaatst. Het archief in Vlissingen kon rekenen op een trouwe schare vrijwilligers. Sommige van hen verhuizen mee, andere niet. Ze namen vrijdag afscheid van elkaar en van het gebouw in Vlissingen.

Voor Olga Jacobse-Stroo is de verhuizing reden om te stoppen. Ze is 28 jaar actief geweest als vrijwilliger in het archief en wil het haar man, die de negentig is gepasseerd, niet meer aandoen om haar elke week naar Middelburg te brengen. Ze heeft het vrijwilligerswerk altijd met plezier gedaan. “Het werk was nuttig en ik vond het leuk om te doen. Bovendien was de sfeer onderling geweldig. Het was altijd gezellig”, zegt ze.

Instemmend

Kees de Grave en Karin van Maanen knikken instemmend. De laatste stopt ook met haar werk als vrijwilliger, maar De Grave denkt door te gaan als het gesprek met het Zeeuws Archief goed bevalt. “Ik wil wel verder, maar ik doe alleen dingen voor Vlissingen. Met de rest houd ik me niet mee bezig.”

Negatieven

De gepensioneerde vakfotograaf heeft de afgelopen zes jaar voornamelijk (glas)negatieven gedigitaliseerd. Waar het archief voor zijn komst hooguit enkele tientallen negatieven per dag kon digitaliseren deed De Grave er vele honderden op een dag. “Ik heb ze een beetje op streek geholpen”, lacht hij. “We hebben er enorm van geprofiteerd”, zegt gemeentearchivaris Ad Tramper iets later in zijn dankwoord. “Zonder vrijwilligers zou het archief niet zijn geweest waar het nu is”, weet De Grave.

Uitbesteden

Voormalig gemeentearchivaris Ad Tramper is het daarmee eens. Hij heeft zijn vrijwilligers vrijdag dan ook uitgebreid bedankt. “We zijn altijd een kleine club geweest. Dan moet je veel uitbesteden. Als je het door vrijwilligers kunt laten doen, scheelt dan enorm veel geld.”

Politiek

Adri Meerman is één van de tien vaste vrijwilligers. De oud-archivaris is na zijn pensioen één dag per week als vrijwilliger blijven werken en wil mee naar Middelburg. “Ik sta er zeker voor open. Ik vind het werk nog steeds leuk. Ik doe dingen waar ik in mijn werkzame leven niet aan toe kwam, alleen maar leuke dingen.” Hij denkt dat de Vlissingse archiefstukken goed terechtkomen in Middelburg, al doet het hem pijn. Als archivaris verhuisde Meerman in 1991 naar de Hellebardierstraat. “Ik had liever gezien dat de politiek anders had besloten. Vooral over dit gebouw maak ik me zorgen. Ik hoop dat het een mooie bestemming krijgt.”

Gevelstenen

Waar Meerman onderzoek deed en een vraagbaak was voor velen heeft vrijwilliger Jan de Ridder de afgelopen jaren duizenden foto’s gemaakt van gebouwen, gevelstenen en andere zaken in Vlissingen. Als het moest, belde hij bij de overburen aan om vanaf de slaapkamer of zolder een foto te nemen van het gebouw. “Ik kan moeilijk stilzitten en vind het leuk om foto’s te maken. Zo maak ik ook een stukje geschiedenis voor iedereen bereikbaar.” De Ridder is een geboren Vlissinger en ‘nog van de generatie die niet naar Middelburg wil gaan’. “Ach, noem het maar vooruitgang”, lacht hij. Ook de fotograaf wil mee naar Middelburg. “We gaan het gewoon doen. De vijandschap is voorbij.”

Meer uit Vlissingen

Gemeente neemt proef met doneerringen

VLISSINGEN - De gemeente begint met een proef om doneerringen te plaatsen in de binnenstad. De eerste doneerringen worden al geplaatst. In de doneerringen kunnen lege blikjes en flesjes worden geplaatst die door anderen kunnen worden meegenomen om in te leveren voor het statiegeld. De doneerringen komen er op initiatief van de SGP-fractie die daar in juli een motie over heeft ingediend.

4 uur geleden
Southern rock van Black Bottle Riot in de Piek

VLISSINGEN -  Zaterdag 30 september klinkt er weer eens southern rock in concertzaal de Piek in Vlissingen. HetNijmeegse viertal Black Bottle Riot speelt vurige rootsrock in de traditie van The AllmanBrothers Band, Tom Petty & the Heartbreakers en zelfs een scheutje Thin Lizzy.

4 uur geleden
Politie onderzoekt overlijden in woning Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - In een woning in Oost-Souburg is woensdagmiddag een stoffelijk overschot gevonden in een rijtjeshuis. De politie heeft de zaak in onderzoek.

7 uur geleden
Gemeente biedt plaats aan 75 extra asielzoekers in Marinekazerne

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft 75 extra plaatsen voor asielzoekers in de voormalige Marinekazerne aan de Buitenhaven beschikbaar gesteld. De asielzoekers zijn al geregistreerd en blijven in Vlissingen voor een periode van vier weken. De gemeente voldoet hiermee aan het verzoek van staatssecretaris Van der Burg aan de Nederlandse gemeenten om meer asielzoekers op te vangen.

1 dag geleden
Voormalige basisschool wordt verbouwd tot opvang Oekraïense vluchtelingen

VLISSINGEN - Voormalige basisschool De Startbaan in Westerzicht wordt de komende maanden verbouwd en geschikt gemaakt voor de opvang van 49 Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen verblijven nu nog in een appartementencomplex van l’Escaut op de hoek van de Van Dishoeckstraat en de Verkuijl Quakkelaarstraat. 

1 dag geleden
Jacky Dunnes over zijn kijkje in de keuken van Jackie Chan

OOST-SOUBURG - Stuntman en vechtkunstenaar Jacky Dunnes beleefde de zomer van zijn leven. Allereerst mocht hij een week naar het trainingscentrum van acteur en stuntman Jackie Chan in het Chinese Beijing. Hetgeen hij daar geleerd heeft kon hij meteen in de praktijk brengen want na Beijing vloog de Souburger door naar Kreta om mee te spelen in een nieuwe Nederlandse speelfilm.

2 dagen geleden
Politie treft vuurwapen en drugs aan in woning aan de Vincent van Goghlaan

VLISSINGEN- De politie heeft vrijdagochtend 22 september in een huis aan de Vincent van Goghlaan in alle vroegte een 28-jarige man aangehouden. De man bleek in het bezit te zijn van een vuurwapen. Tevens had hij drugs en geld in huis.

4 dagen geleden