Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwilligers zorgden bij het gemeentearchief Vlissingen voor de extra's

Vrijwilligers zorgden bij het gemeentearchief Vlissingen voor de extra's

VLISSINGEN - Het gemeentearchief Vlissingen verhuist deze week van de Hellebardierstraat naar het Zeeuws Archief. Honderden meters aan documenten, tekeningen en verslagen en vele tientallen foto’s en apparatuur moeten van Vlissingen naar Middelburg worden verplaatst. Het archief in Vlissingen kon rekenen op een trouwe schare vrijwilligers. Sommige van hen verhuizen mee, andere niet. Ze namen vrijdag afscheid van elkaar en van het gebouw in Vlissingen.

Voor Olga Jacobse-Stroo is de verhuizing reden om te stoppen. Ze is 28 jaar actief geweest als vrijwilliger in het archief en wil het haar man, die de negentig is gepasseerd, niet meer aandoen om haar elke week naar Middelburg te brengen. Ze heeft het vrijwilligerswerk altijd met plezier gedaan. “Het werk was nuttig en ik vond het leuk om te doen. Bovendien was de sfeer onderling geweldig. Het was altijd gezellig”, zegt ze.

Instemmend

Kees de Grave en Karin van Maanen knikken instemmend. De laatste stopt ook met haar werk als vrijwilliger, maar De Grave denkt door te gaan als het gesprek met het Zeeuws Archief goed bevalt. “Ik wil wel verder, maar ik doe alleen dingen voor Vlissingen. Met de rest houd ik me niet mee bezig.”

Negatieven

De gepensioneerde vakfotograaf heeft de afgelopen zes jaar voornamelijk (glas)negatieven gedigitaliseerd. Waar het archief voor zijn komst hooguit enkele tientallen negatieven per dag kon digitaliseren deed De Grave er vele honderden op een dag. “Ik heb ze een beetje op streek geholpen”, lacht hij. “We hebben er enorm van geprofiteerd”, zegt gemeentearchivaris Ad Tramper iets later in zijn dankwoord. “Zonder vrijwilligers zou het archief niet zijn geweest waar het nu is”, weet De Grave.

Uitbesteden

Voormalig gemeentearchivaris Ad Tramper is het daarmee eens. Hij heeft zijn vrijwilligers vrijdag dan ook uitgebreid bedankt. “We zijn altijd een kleine club geweest. Dan moet je veel uitbesteden. Als je het door vrijwilligers kunt laten doen, scheelt dan enorm veel geld.”

Politiek

Adri Meerman is één van de tien vaste vrijwilligers. De oud-archivaris is na zijn pensioen één dag per week als vrijwilliger blijven werken en wil mee naar Middelburg. “Ik sta er zeker voor open. Ik vind het werk nog steeds leuk. Ik doe dingen waar ik in mijn werkzame leven niet aan toe kwam, alleen maar leuke dingen.” Hij denkt dat de Vlissingse archiefstukken goed terechtkomen in Middelburg, al doet het hem pijn. Als archivaris verhuisde Meerman in 1991 naar de Hellebardierstraat. “Ik had liever gezien dat de politiek anders had besloten. Vooral over dit gebouw maak ik me zorgen. Ik hoop dat het een mooie bestemming krijgt.”

Gevelstenen

Waar Meerman onderzoek deed en een vraagbaak was voor velen heeft vrijwilliger Jan de Ridder de afgelopen jaren duizenden foto’s gemaakt van gebouwen, gevelstenen en andere zaken in Vlissingen. Als het moest, belde hij bij de overburen aan om vanaf de slaapkamer of zolder een foto te nemen van het gebouw. “Ik kan moeilijk stilzitten en vind het leuk om foto’s te maken. Zo maak ik ook een stukje geschiedenis voor iedereen bereikbaar.” De Ridder is een geboren Vlissinger en ‘nog van de generatie die niet naar Middelburg wil gaan’. “Ach, noem het maar vooruitgang”, lacht hij. Ook de fotograaf wil mee naar Middelburg. “We gaan het gewoon doen. De vijandschap is voorbij.”

Meer uit Vlissingen

MarnixMarkt bij de Marnixkerk

WEST-SOUBURG - Op het terrein van de Marnixkerk in West-Souburg wordt zaterdag 20 april van 9.30 tot 15 uur de MarnixMarkt gehouden. De markt wordt dit jaar gehouden volgens een nieuw concept met activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen er zelf t-shirts gemaakt worden die bedrukt kunnen worden en worden er filmpjes gemaakt met behulp van een green screen studio.

11 uur geleden
'Breng veiligheidsrisico's van Evolution Terminals beter in beeld'

VLISSINGEN-OOST - De Commissie voor de milieueffectrapportage wil dat er nog eens beter wordt gekeken naar de milieugevolgen die de bouw van Evolution Terminals in Vlissingen-Oost met zich meebrengt. Evolution Terminals wil een tankterminal realiseren voor de overslag van ammoniak, methanol en biobrandstoffen. De terminal moet een opslagcapaciteit van 850.000 kubieke meter krijgen.

16 uur geleden
Wilfried Boonman (VVD) geïnstalleerd als nieuwe wethouder

VLISSINGEN - Aan het begin van de gemeenteraadsvergadering is vanavond Wilfried Boonman geïnstalleerd als wethouder. Boonman was tot voor kort raadslid in de gemeente Middelburg. Hij volgt Sal Cracau op die in februari zijn functie neerlegde wegens gezondheidsproblemen en een motie van wantrouwen die hij weliswaar ternauwernood overleefde.

1 dag geleden
Blues Stuff en Busted Feet vanavond in de Piek

VLISSINGEN - De Zeeuwse band Blues Stuff is opgericht in 2014 en bestaat uit een viertal doorgewinterde muzikanten met een sterke voorliefde voor de stevige blues. Ze spelen vrijdag 19 april in de Piek in de Hellebardierstraat.

1 dag geleden
Provincie investeert in erfgoed, mobiliteit, wonen, milieu, sport en leefbaarheid

MIDDELBURG - De Provincie Zeeland investeert de komende jaren onder meer in erfgoed, mobiliteit, leefbaarheid, milieu en in de verdere ontwikkeling van het North Sea Port-district. Dat staat in de voorjaarsnota die Gedeputeerde Staten donderdag 18 april naar Provinciale Staten stuurden.

1 dag geleden
Hartstichting en KNVB maken voetbalvelden hartveilig

VLISSINGEN - Iedere dag krijgen 47 mensen een hartstilstand. Het is van levensbelang dat er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Ook op en rondom voetbalvelden komt het voor dat iemand een hartstilstand krijgt. Daarom gaan de Hartstichting en de KNVB, samen met de Nederlandse Reanimatie Raad, zoveel mogelijk amateurvoetbalclubs helpen hun vereniging hartveilig te maken.    

1 dag geleden
Overleden persoon gevonden in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft het onderzoek in een woning in Westerzicht in Vlissinen afgerond. In de woning werd een overleden persoon aangetroffen.

1 dag geleden