Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwilligers ruimen strand op

Vrijwilligers ruimen strand op

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag werd er gejut langs de Vlissingse kust. Niet omdat er waardevolle schatten zouden zijn aangespoeld, maar vanwege het plastic en ander afval dat er helaas altijd te vinden is. Dat is de reden achter de Plastic Jutten Tour. 

De tour is een initiatief van Stichting Doe Mee, Verlos de Zee! Dit is een landelijk initiatief dat mensen wil inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken. De stichting is in 2010 ontstaan op de stranden van Goeree Overflakkee. De stichting werkt samen met gemeenten om zogenaamde jutbakken te plaatsen. Dit zijn bakken die het doel hebben mensen uit te nodigen afval op de stranden te jutten en op te ruimen. Inmiddels zijn er meer dan 160 jutbakken langs de Nederlandse en Belgische kustlijn te vinden. 

De voorzitter van de Stichting, Monique Jankowski, is vanaf het begin betrokken bij Doe Mee, Verlos de Zee! Monique: "Ik liep vaker op het strand op te ruimen. Sommige mensen dachten zelfs dat ik een taakstraf had. Gelukkig durfde iemand me toch aan te spreken. Steeds meer mensen gingen mee helpen opruimen. Toen ik in het magazine van Natuurmonumenten las over het Doe Mee, Verlos de Zee initiatief besloot ik de jutbakken naar Zeeland te halen."

Litterati
Door de Plastic Jutten Tour wordt het belang van de jutbakken extra onder de aandacht gebracht. Tijdens een vergadering van de stichting opperden vrijwilligers Fleur Hoondert en Mario Montenegro het idee voor de opruimtour langs de Walcherse kust. Fleur: "Het is handig om met meerdere mensen te lopen. En gezellig, als afsluiting drinken we samen nog even wat." Hoe meer deelnemers, hoe meer plastic er wordt opgeruimd en hoe meer bekendheid de stichting krijgt. Fleur: "Vrijwilligers vertellen het door aan vrienden, familie en bekenden. Dat zorgt voor een grotere opbrengst en meer bekendheid van Doe Mee, Verlos de Zee." Het verzamelde afval wordt geregistreerd in de app Litterati. Op deze manier wordt een database aangelegd. Fleur: "Dat kan bijvoorbeeld waardevol zijn voor studenten die een scriptie schrijven. Aan de hand van de cijfers in de app kunnen zij een onderzoek starten. Wanneer er bijvoorbeeld veel meer plastic aan de Walcherse kust zou aanspoelen; hoe komt dat? Welke conclusies kun je dan trekken?" De Plastic Jutten Tour vond de hele maand november plaats maar natuurlijk kan er altijd alleen of in groepsverband plastic en ander afval worden gejut. Monique: "Graag zelfs. Als het maar in de bak belandt!" Meer informatie is te vinden op www.verlosdezee.nl.

Meer uit Vlissingen

Dani Ploeger exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger is exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt haar raam ter beschikking aan kunstenaars uit protest tegen het verschraalde kunstklimaat in Vlissingen.

2 dagen geleden
Vooruitgang in compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'

VLISSINGEN - Vorige week donderdag presenteerde uitvoeringsregisseur Siebe Riedstra de achtste voortgangsrapportage van het compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'. De eerste helft van 2024 heeft diverse mijlpalen opgeleverd die de regionale ontwikkeling verder stimuleren.

2 dagen geleden
Dorpsraad Souburg wil vinger in de pap bij bouw nieuwe kerncentrales

OOST-SOUBURG - De Dorpsraad Souburg wil betrokken worden bij de plannen voor nieuwbouw van mogelijk twee tot vier nieuwe kerncentrales in Vlissingen-Oost. Omdat de kerncentrales deels op het grondgebied van de gemeente Vlissingen worden gebouwd wil de dorpsraad, net als de gemeente Borsele, ook bij de inspraak betrokken worden. 

5 dagen geleden
Connexxion blijft komende twee jaar openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen

MIDDELBURG - Connexxion blijft de komende twee jaar het openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen, na een recent besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland om de concessie van het vervoersbedrijf te verlengen. De huidige concessie, die op 15 december 2024 zou aflopen, wordt nu verlengd tot en met 12 december 2026.

6 dagen geleden
Verdwijnt de bus nu echt uit Oost-Souburg?

OOST-SOUBURG - Als het aan de plannen van de provincie Zeeland ligt zal Oost-Souburg het in de toekomst zonder lijn 57 moeten stellen. De reden dat de provincie lijn 57 uit het vervoersplan heeft geschrapt is omdat er te weinig gebruik van de busverbinding wordt gemaakt. Zowel de Partij Souburg-Ritthem als de Dorpsraad Souburg hebben bezwaar aangetekend tegen de voornemen van de provincie.

6 dagen geleden
Vanaf morgen is de kermis in de stad

VLISSINGEN - De jaarlijkse kermis wordt dit jaar gehouden van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 juli. Net als vorig jaar worden de attracties weer opgesteld in de binnenstad, op en rondom het Bellamypark. "We willen graag dat dit evenement met de tijd meegaat, veel mensen aanspreekt en dat het ook blijft passen in onze stad. Om die reden is ervoor gekozen om de Kermis dit jaar weer te organiseren op en rondom het Bellamypark", schrijft de gemeente op haar website.

6 dagen geleden
BTZ-terrein gesloten door burgemeester vanwege drugshandel

VLISSINGEN - Burgemeester Bas van den Tillaar heeft besloten het terrein van Bulk Terminal Zeeland (BTZ) voor twaalf maanden te sluiten. Dit besluit volgt na een langdurig politieonderzoek, waaruit blijkt dat het BTZ-terrein vermoedelijk al lange tijd onderdeel uitmaakt van een georganiseerde, internationale drugshandel. De sluiting gaat in op woensdag 24 juli 2024.

1 week geleden