Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwilligers ontdoen Zeeuwse stranden van bijna 220 kilo afval

Vrijwilligers ontdoen Zeeuwse stranden van bijna 220 kilo afval

Tijdens de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee hebben vrijwilligers de afgelopen 5 dagen 219 kilo afval van de Zeeuwse stranden gehaald. De 333 vrijwilligers ruimden ook meer dan 8000 sigarettenpeuken op. 

Het Zeeuwse deel van de jaarlijkse Beach Cleanup Tour is donderdag afgerond. De opruimactie, die in totaal 15 dagen duurt, gaat nu verder langs de noordelijkere Noordzeestranden. In Zeeland is er rommel opgeruimd bij Cadzand, Groede, Vlissingen, Domburg en Renesse. ‘Op het oog lijken de stranden schoner dan ooit’, aldus Stichting De Noordzee. ‘Toch is er veel klein afval opgeruimd, vooral peuken, vispluis en plastic korrels. Die zijn opvallend veel aangetroffen, vooral in Vlissingen. We onderzoeken waar de plastic korrels vandaan komen, zodat we deze vervuiling kunnen tegengaan. Bedrijven die deze korrels produceren, transporteren en gebruiken, hebben een belangrijke rol om lekkage naar het milieu te voorkomen. Deze vervuiling moet stoppen.’ 

Plastic afval is schadelijk voor het zeeleven, omdat dieren het voor voedsel kunnen aanzien. ‘Bovendien is het bijna onmogelijk de korrels op te ruimen en dat kost veel geld. Machines die het strand schoonmaken laten de korrels en peuken achter in het zand.’ De vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze tegenkomen en hebben daarbij in het bijzonder aandacht voor sigarettenpeuken. ‘Elke peuk wordt apart ingezameld en geteld. Lang niet iedereen weet dat de filter van een sigaret grotendeels bestaat uit plastic en giftige stoffen, zoals arseen en pesticiden. Eén peuk kan wel 8 liter water vervuilen.’

Kijk voor meer informatie op www.beachcleanuptour.nl.

Meer uit Beveland

Muziekfeest op het plein op woensdag 12 juni in Goes

GOES - Op de Grote Markt in Goes wordt woensdagavond 12 juni een feestje gebouwd tijdens Muziekfeest op het Plein. De toegang is gratis.

19 uur geleden
Bennet Passenier en Pieter Corbijn: 'Marinus en Jacob laten ons ons eigen gang gaan'

SEROOSKERKE - Na een aantal jaar een goede basis te hebben gelegd, werd het een half jaar geleden officieel: Bennet Passenier en Pieter Corbijn namen de Hubo in Serooskerke over van Jacob en Marinus Passenier. Zij deden een stap terug en Bennet en Pieter staan nu aan het roer. Hoe kijken ze terug op het eerste half jaar als eigenaren van hun Hubo? Bennet: ,,We zijn precies verschillend en daardoor past het zo goed."

22 uur geleden
Meisje op fiets aangereden door bedrijfsbus in Goes, bestuurder aangehouden

GOES -  De bestuurder van een bedrijfsbusje is vrijdagmiddag aangehouden nadat hij betrokken was bij een aanrijding met een fietsster. Het slachtoffer hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

1 dag geleden
Openstelling subsidie Gebiedsgerichte Aanpak Wonen

MIDDELBURG - Vanaf 11 april 2024 kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor het toekomstbestendig maken van bestaande woningen of nieuwsbouw, in combinatie met het verbeteren van de openbare ruimte.

1 dag geleden
Kennisevent voor Zeeuwse ondernemers bij De Mythe in Goes

Op dinsdag 16 april organiseren de Bevelandse gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal in samenwerking met Zeeland Business een gratis kennisevent voor (startende) ondernemers in Goes. Het event wordt gehouden bij Theater De Mythe en bestaat uit een ondernemersmarkt, meerdere workshops en diverse interactieve presentaties. Toegang voor dit event is kosteloos.

1 dag geleden
Vriendinnendagen met heerlijk lenteweer in Goes

GOES - Het weerbericht belooft een heerlijke voorjaarseditie van de Vriendinnendagen in Goes. Vrijdag en zaterdag is er veel te doen in en om de binnenstad.

2 dagen geleden
Zeeuwen terug uit Den Haag: 'Een mooie dag, maar we zijn er nog niet'

HEINKENSZAND/DEN HAAG - Een delegatie van zo'n zestig Zeeuwen heeft demissionair minister Rob Jetten van Energie en Klimaat woensdag de Zeeuwse voorwaarden overhandigd voor grote energieprojecten, zoals nieuwe kerncentrales. Jetten zegde toe er voor de zomervakantie inhoudelijk op te reageren. "We kunnen spreken van een mooie dag", concludeerde de Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis bij thuiskomst, "maar we zijn nog niet klaar."

2 dagen geleden