Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwilligers helpen flora en fauna op Natuurwerkdag

Vrijwilligers helpen flora en fauna op Natuurwerkdag

MIDDELBURG- Zaterdag (2 november) vindt de jaarlijkse Natuurwerkdag, waarbij vrijwilligers in het hele land helpen met groenonderhoud, plaats. Op vele locaties in Zeeland kunnen natuurliefhebbers de handen uit de mouwen steken.

Met onder meer zagen en snoeien helpen de deelnemers de natuur en het landschap in hun buurt te beschermen. Op veel locaties kan het hele gezin meedoen.

Uilen

Het werk is bijvoorbeeld goed voor de leefruimte van de boomkikker en wilde bij, voor nestelplekjes voor vogels en voor de karakteristieke knotbomenrijen. Op veel locaties staat tijdens de Natuurwerkdag wilgen knotten op de agenda. ‘Knotwilgen bieden voedsel aan vele insecten en schuilplekken voor veel diersoorten, zoals vogels, marters en uilen', aldus de organisatie. 'De uilenpopulatie is de afgelopen dertig jaar gehalveerd. Dit komt door een tekort aan voedsel en nestgelegenheid. Het liefst zoeken steenuilen de holtes van bomen op om een nest te bouwen.’
Sommige klussen helpen reptielen en amfibieën. ‘Een groot deel van het natuurlijke leefgebied in Nederland, met name moerassen, is al verloren gegaan. De meeste amfibieën in Nederland leggen hun eieren in poelen. Daarom is het belangrijk om die te onderhouden, om amfibieën de optimale omstandigheden te geven om zich voort te planten. '

Insecten

Veel werk in de natuur is ook goed voor insecten. ‘Verschillende soorten bloeiende struiken, bomen en hoogstamfruitboomgaarden hebben veel te bieden aan wilde bijen. Met steeds minder bloeiende planten vinden insecten hun voedsel steeds moeilijker. De meeste wilde bijen zoeken binnen slechts een paar honderd meter van hun nest voedsel. Het is daarom belangrijk dat van voorjaar tot najaar bloeiende bloemen in de buurt zijn. Het creëren van bijenranden en zoomranden langs hagen op een zonnige plek, de aanleg van houtrillen en bij-vriendelijk onderhoud, kan veel betekenen voor wilde bijen en vlinders.’

Locaties

Op www.natuurwerkdag.nl zijn alle locaties voor het vrijwilligerswerk te vinden. Hier kunnen belangstellenden zich ook aanmelden.

Meer uit Reimerswaal

Subsidie voor cultuurprojecten Zeeuwse jongeren

KAPELLE/KRUININGEN - De provincie Zeeland kent zes projecten uit de Impuls Jongerencultuur subsidie toe. Projecten van Cine Zee, Nacht van de Nacht Middelburg, Royal Flush Vlissingen en Stringtogether krijgen samen in totaal 114.720 euro. 

1 uur geleden
Dijkversterking Hansweert levert nieuwe rotonde op

HANSWEERT - Het zat al langer in de planning, nu is het zover: een nieuwe rotonde in Hansweert aan de Boomdijk. 'Vanwege de dijkversterking is het noodzakelijk om een veilige rotonde te maken voor al het verkeer', laat het waterschap weten. In de week van 3 juni start de aanleg en die duurt naar verwachting zo'n twee maanden. De nieuwe rotonde komt te liggen op de huidige kruising van de Boomdijk met de Eendracht en de Kanaalstraat.

1 dag geleden
Tiende editie Toujours Kapelle geslaagd, expo 'WO2 in Kleur' nog te zien in dorpshuis

KAPELLE - Vorige week stond in het teken van de tiende Toujours Kapelle. De in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Franse soldaten werden op donderdag herdacht op de Franse begraafplaats; er waren de hele week activiteiten in en om oorlogsmuseum Memorial 40-45 Kapelle en op zaterdag werd door bijna vijfhonderd mensen de Franse Slag Mars gelopen. In dorpshuis De Vroone is de komende week nog de fototentoonstelling 'WO2 in Kleur' te zien.

1 dag geleden
Doortrapdag Wemeldinge: lang en veilig blijven fietsen

WEMELDINGE - Op woensdag 29 mei organiseert de gemeente Kapelle een doortrapdag in Wemeldinge. 'Deze dag organiseren we voor ouderen om zo lang en veilig mogelijk te kunnen blijven fietsen', laat de gemeente weten. 'De Doortrapdag vindt plaats in Gasterij Schoudee in Wemeldinge van 9.45 tot 15.00 uur. U kunt gratis meedoen. Het is belangrijk dat u uw eigen fiets meeneemt.'

2 dagen geleden
Groot herbestratingsproject in Wemeldinge Noord

WEMELDINGE - Dinsdag begint de herbestrating in het noordelijk deel van Wemeldinge. De komende maanden gaan in fases verschillende straten op de schop.

3 dagen geleden
Molentocht op Eerste Pinksterdag: 'Passie voor rijdend erfgoed leeft in Zeeland'

GOES - Al meer dan 34 jaar wordt op de derde zondag van mei de Molentocht gereden waarbij 300 oldtimers de mooiste routes van Zeeland verkennen. Dit jaar vindt het evenement plaats op eerste Pinksterdag. Gestart wordt vanaf Vliegveld Midden Zeeland en de finish is op de Grote Markt in Goes. Onderweg is er altijd een aantal tussenstops, dit jaar bij Rijtuig- en Meubelstoffeerderij C.J. Brouwer in 's-Heer Hendrikskinderen.

4 dagen geleden
Kunstmarkt en Schildersdag in kerktuin Kapelle

KAPELLE - Kapelle Cultureel sluit vandaag traditiegetrouw het evenementenseizoen af met de jaarlijkse Kunstmarkt & Schildersdag.

4 dagen geleden