
Vrijwilliger Johan Vermin winnaar van de Gouden Jirizaag
Zaterdagochtend 18 december heeft Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) de Gouden Jirizaag uitgereikt aan vrijwilliger Johan Vermin. Johan ontving deze jaarlijks uitgereikte ereprijs voor zijn decennia lange inzet als landschapsvrijwilliger. VerassingNietsvermoedend was Johan zaterdagochtend met zijn ploeg van de KNNV Bevelanden wilgen aan het knotten aan de Valdijk te Nisse. Niet de makkelijkste klus, aangezien de wilgen daar deels over een sloot hangen. Helemaal geconcentreerd op het zaagwerk, gekleed in zijn kenmerkende overall, had Johan dan ook pas op het laatste moment door dat er plots een groep bekenden op de dijk stond, waaronder zijn vrouw en kleinkinderen. ‘Ik heb nu wel een vermoeden waarom jullie hier zijn’ zei Johan met een grote glimlach op zijn gezicht. Toen de hele knotploeg zich op de dijk had verzameld, bleek dit vermoeden juist; Johan was door de jury van de Gouden Jirizaag unaniem tot winnaar uitgeroepen. Nadat Monica Schra-Anthonisse namens de jury het jurybesluit had toegelicht en de Gouden Jirizaag had overhandigd, droeg een zichtbaar geëmotioneerde Johan, bescheiden als hij is, de Gouden jirizaag meteen op aan zijn gehele vrijwilligersploeg. SLZ directeur Joan van der Velden overhandigde Johan vervolgens een tegoedbon van 500 euro om, wanneer de coronamaatregelen dat weer toelaten, de winst op een later moment nog eens goed te vieren met de hele ploeg. Ook benadrukte hij nog eens hoezeer SLZ al haar vrijwilligers waardeert, voor het belangrijke werk wat ze verrichten in het landschap. Tot slot was er nog koffie en gebak in de open lucht, waarop een foto van Johan pronkte. ‘Kijk, jullie mogen opa opeten’ zei Johan gekscherend tegen zijn kleinkinderen. Toen de koffie op was werd het knotwerk weer hervat. Ook Johan klom, nog een beetje beduusd van de ceremonie, zijn knotwilg weer in.
Al ruim 20 jaar vrijwilliger in het landschap
Johan (woonachtig in Baarland) is al ruim twintig jaar lid van de beheerwerkgroep van de KNNV De Bevelanden. Hij is sindsdien één van de steunpilaren in de groep; trouw aanwezig, nooit te beroerd om het zware werk te doen, en om het werk van wat minder sterke deelnemers af te ronden. Tussen 2000 en 2019 heeft Johan het coördinatorschap geleidelijk van de toenmalige coördinator Ton de Koning overgenomen. Johan doet alles op zijn eigen nuchtere en laconieke manier. Het Rotterdamse ‘niet lullen, maar poetsen’ past hem uitstekend. Dat zal bij zijn werk als loods vast ook van pas gekomen zijn.
Zijn werk als coördinator is veelzijdig: werkplanningen maken, werk regelen met eigenaren, gereedschap onderhouden, deelnemers uitnodigen, nieuwe vrijwilligers inwerken, in de gaten houden dat er veilig wordt gewerkt, enzovoorts. Naast deze formele taken heeft Johan ook oog voor de verschillende mensen in de groep, en weet hij de groep te motiveren om zaken op te pakken zoals de financiën, het regelen van het zomerwerk, de koeken bij de koffie en de verjaardagskaarten voor de deelnemers. Kortom; Johan is een model coördinator.
De Gouden Jirizaag
De Gouden Jirizaag is een door SLZ uitgereikte jaarlijkse ereprijs om vrijwilligers die zich inzetten voor het landschap in Zeeland (in welke vorm dan ook) eens extra in het zonnetje te zetten en te bedanken. Alle bij SLZ aangesloten vrijwilligers mogen een collega-vrijwilliger nomineren voor de Gouden Jirizaag. Uiteraard moet deze wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De afdeling Vrijwilligerswerk van SLZ heeft alle ingezonden nominaties gereduceerd tot 3 personen. De jury, die dit jaar bestond uit bestuurslid SLZ Thomas Collette, bestuurslid SLZ Jo Timmers en beleidsmedewerker natuur en landschap bij de provincie Monica Schra-Anthonisse, is in de herfst bijeen gekomen om deze 3 genomineerden door te spreken. Op basis van de motivatie van de inzenders en de informatie van SLZ over deze genomineerden, hebben zij met z’n drieën een winnaar gekozen.
Vrijwilligers
Jaarlijks zijn aan SLZ verbonden vrijwilligers ruim 33.000 uur actief in het landschap. Zo afwisselend als het Zeeuwse landschap is, zo afwisselend kunnen de werkzaamheden zijn: het knotten van wilgen, maaien van bloemdijken, ophangen van nestkasten, leefgebieden geschikt(er) maken voor zeldzame soorten als de kleine parelmoervlinder, de ruige anjer of de bontbekplevier, onderhoud van wandelnetwerken en nog veel meer. Vrijwilligers werken overwegend met eenvoudig handgereedschap, zoals beugelzaag, snoeischaar, spade of hooihark. Regelmatig worden er door SLZ activiteiten georganiseerd voor vrijwilligers, zoals cursussen, excursies en workshops. Ook worden er materialen en hulpmiddelen ter beschikking gesteld en wordt er indien nodig gezorgd voor begeleiding.
Meer uit Beveland
Het mysterie rond de Goese klok 'nummer 9' heeft de afgelopen weken de gemoederen flink beziggehouden in zowel Goes als Drenthe. De klok, die in 1930 werd gegoten en ooit deel uitmaakte van een groot carillon van zevenenveertig klokken in de Grote kerk in Goes, dook ineens op in het Drentse Hijken. Daar hangt hij nu al twee weken te pronken in een klokkenstoel. Hoe de klok daar precies terecht is gekomen, blijkt toch nét iets anders te zijn dan tot nog toe werd aangenomen.
5 uur geledenGOES - De gemeente Goes staat op de zesde plek op de ranglijst van Economische Toplocaties. Dit blijkt uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport van Bureau Louter. Vorig jaar stond Goes op plek negen. "Al jaren staat Goes stevig in de top 10, en daar zijn we erg trots op", aldus wethouder Joost de Goffau.
19 uur geledenWOLPHAARTSDIJK - In de polder bij Wolphaartsdijk is maandagmorgen een auto aangetroffen in een sloot. De bestuurder was niet meer aanwezig.
20 uur geledenGOES - Montessorischool De Basis in Goes heeft op donderdag 3 juli een cheque van 3957 euro overhandigd aan de Zeeuwse Wens Ambulance. Het bedrag was opgehaald met een sponsorloop en een legeflessenactie.
22 uur geledenGOES - Provinciale Staten (PS) van de provincie Zeeland hebben de Energievisie Zeeland vastgesteld. Deze visie gaat over het energiesysteem van de toekomst en welke keuzes er de komende jaren gemaakt moeten worden om te kunnen overstappen op duurzame energievormen.
22 uur geledenGOES - Van 22 tot en met 25 juli 2025 wordt voor de 36e keer de internationale Zeeuwse Fietsvierdaagse georganiseerd met tochten van 25, 40 of 60 km door Noord- en Zuid Beveland. De route van 25 km is ook geschikt voor scootmobielen. Start en finish zijn dit jaar bij Buurthuis De Pit in Goes.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Glaskunstenaar Bart Rentmeester exposeert de hel maand met zijn glaskunstwerken in het gemeentehuis van Borsele in Heinkenszand. Rentmeester, geboren in 1984, heeft een glasatelier in Lewedorp. Hij is gespecialiseerd in glasblazen en glas-in-lood.
1 dag geleden