
Vrijwilliger Johan Vermin winnaar van de Gouden Jirizaag
Zaterdagochtend 18 december heeft Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) de Gouden Jirizaag uitgereikt aan vrijwilliger Johan Vermin. Johan ontving deze jaarlijks uitgereikte ereprijs voor zijn decennia lange inzet als landschapsvrijwilliger. VerassingNietsvermoedend was Johan zaterdagochtend met zijn ploeg van de KNNV Bevelanden wilgen aan het knotten aan de Valdijk te Nisse. Niet de makkelijkste klus, aangezien de wilgen daar deels over een sloot hangen. Helemaal geconcentreerd op het zaagwerk, gekleed in zijn kenmerkende overall, had Johan dan ook pas op het laatste moment door dat er plots een groep bekenden op de dijk stond, waaronder zijn vrouw en kleinkinderen. ‘Ik heb nu wel een vermoeden waarom jullie hier zijn’ zei Johan met een grote glimlach op zijn gezicht. Toen de hele knotploeg zich op de dijk had verzameld, bleek dit vermoeden juist; Johan was door de jury van de Gouden Jirizaag unaniem tot winnaar uitgeroepen. Nadat Monica Schra-Anthonisse namens de jury het jurybesluit had toegelicht en de Gouden Jirizaag had overhandigd, droeg een zichtbaar geëmotioneerde Johan, bescheiden als hij is, de Gouden jirizaag meteen op aan zijn gehele vrijwilligersploeg. SLZ directeur Joan van der Velden overhandigde Johan vervolgens een tegoedbon van 500 euro om, wanneer de coronamaatregelen dat weer toelaten, de winst op een later moment nog eens goed te vieren met de hele ploeg. Ook benadrukte hij nog eens hoezeer SLZ al haar vrijwilligers waardeert, voor het belangrijke werk wat ze verrichten in het landschap. Tot slot was er nog koffie en gebak in de open lucht, waarop een foto van Johan pronkte. ‘Kijk, jullie mogen opa opeten’ zei Johan gekscherend tegen zijn kleinkinderen. Toen de koffie op was werd het knotwerk weer hervat. Ook Johan klom, nog een beetje beduusd van de ceremonie, zijn knotwilg weer in.
Al ruim 20 jaar vrijwilliger in het landschap
Johan (woonachtig in Baarland) is al ruim twintig jaar lid van de beheerwerkgroep van de KNNV De Bevelanden. Hij is sindsdien één van de steunpilaren in de groep; trouw aanwezig, nooit te beroerd om het zware werk te doen, en om het werk van wat minder sterke deelnemers af te ronden. Tussen 2000 en 2019 heeft Johan het coördinatorschap geleidelijk van de toenmalige coördinator Ton de Koning overgenomen. Johan doet alles op zijn eigen nuchtere en laconieke manier. Het Rotterdamse ‘niet lullen, maar poetsen’ past hem uitstekend. Dat zal bij zijn werk als loods vast ook van pas gekomen zijn.
Zijn werk als coördinator is veelzijdig: werkplanningen maken, werk regelen met eigenaren, gereedschap onderhouden, deelnemers uitnodigen, nieuwe vrijwilligers inwerken, in de gaten houden dat er veilig wordt gewerkt, enzovoorts. Naast deze formele taken heeft Johan ook oog voor de verschillende mensen in de groep, en weet hij de groep te motiveren om zaken op te pakken zoals de financiën, het regelen van het zomerwerk, de koeken bij de koffie en de verjaardagskaarten voor de deelnemers. Kortom; Johan is een model coördinator.
De Gouden Jirizaag
De Gouden Jirizaag is een door SLZ uitgereikte jaarlijkse ereprijs om vrijwilligers die zich inzetten voor het landschap in Zeeland (in welke vorm dan ook) eens extra in het zonnetje te zetten en te bedanken. Alle bij SLZ aangesloten vrijwilligers mogen een collega-vrijwilliger nomineren voor de Gouden Jirizaag. Uiteraard moet deze wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De afdeling Vrijwilligerswerk van SLZ heeft alle ingezonden nominaties gereduceerd tot 3 personen. De jury, die dit jaar bestond uit bestuurslid SLZ Thomas Collette, bestuurslid SLZ Jo Timmers en beleidsmedewerker natuur en landschap bij de provincie Monica Schra-Anthonisse, is in de herfst bijeen gekomen om deze 3 genomineerden door te spreken. Op basis van de motivatie van de inzenders en de informatie van SLZ over deze genomineerden, hebben zij met z’n drieën een winnaar gekozen.
Vrijwilligers
Jaarlijks zijn aan SLZ verbonden vrijwilligers ruim 33.000 uur actief in het landschap. Zo afwisselend als het Zeeuwse landschap is, zo afwisselend kunnen de werkzaamheden zijn: het knotten van wilgen, maaien van bloemdijken, ophangen van nestkasten, leefgebieden geschikt(er) maken voor zeldzame soorten als de kleine parelmoervlinder, de ruige anjer of de bontbekplevier, onderhoud van wandelnetwerken en nog veel meer. Vrijwilligers werken overwegend met eenvoudig handgereedschap, zoals beugelzaag, snoeischaar, spade of hooihark. Regelmatig worden er door SLZ activiteiten georganiseerd voor vrijwilligers, zoals cursussen, excursies en workshops. Ook worden er materialen en hulpmiddelen ter beschikking gesteld en wordt er indien nodig gezorgd voor begeleiding.
Meer uit Beveland
NISSE - Al sinds 1998 kent het historische dorp Nisse een zomerfestival middenin het dorp. De opzet is door de jaren heen veranderd van een klein dorpsfeest in een driedaags festival met een variëteit aan artiesten, kunstenaars, lekker eten en drinken, lifestyle en vintage markt, rock & roll en oldtimers, dat door een groot publiek bezocht word. De locatie is het hele dorpsplein en rondom de oude Middeleeuwse kerk waar genoten kan worden van het goed gemixte aanbod van artiesten en alle leuke extra activiteiten daaromheen.
7 uur geledenKAMPERLAND - De wereldkampioenschappen Yngling worden vanaf vandaag tot en met 25 juli gehouden op de Oosterschelde vanaf Roompot Marina in Kamperland. Een Yngling is een kielboot. Op de Oosterschelde komen de beste Yngling-zeilers van over de hele wereld samen. De Yngling is internationaal gezien een zeer geschikte boot voor jonge zeilers met potentie. Er wordt op hoog niveau gezeild en de boot leent zich uitstekend voor veel trim en tactiek aan boord.
9 uur geledenGOES - Het gebied rondom het station in Goes wordt vernieuwd. Er komen meer en betere fietsparkeerplaatsen en er is meer ruimte voor groen. Ook krijgen deelauto's en deelfietsen straks een plekje. Eerder aangekondigde appartementen komen er niet.
14 uur geledenGOES - De binnenstad van Goes krijgt voor het einde van het jaar een groene impuls. De gemeente wil op korte termijn 63 grote bomen in verplaatsbare bakken plaatsen op verschillende strategische locaties. Dit tijdelijke project moet zorgen voor meer beleving en vergroening in afwachting van definitieve herinrichtingen van de openbare ruimte.Volgens wethouder Joosst de Goffau van Goes maakt het plan deel uit van de zogeheten kwaliteitsagenda. "We willen de binnenstad aantrekkelijker maken, maar structurele aanpassingen kosten tijd. Met deze bakken kunnen we nu al sfeer toevoegen én experimenteren met de indeling." Er is een krediet van €325.000 aangevraagd voor de aanschaf en het onderhoud van de bomen en bakken. De begroting is gebaseerd op een kostenraming van ongeveer €5.000 per boom en bak. De verwachting is dat er bij verdere uitwerking van het plan misschien kostenbesparingen mogelijk zijn.Locaties zoals de Oostwal, waar eerder veel bomen zijn weggehaald, en de Lange Vorststraat zijn voorgesteld als eerste standplaatsen. "Rond de Oostwal verlangen bewoners al langere tijd naar nieuw groen," zei de wethouder. "Deze oplossing maakt dat nu snel mogelijk." Ook wordt de versteende Lange Vorststraat als zeer geschikt gezien voor vergroening zonder dat er meteen grote graafwerkzaamheden nodig zijn.Wat deze 'bomen in bakken' bijzonder maakt, is hun flexibiliteit. Ze kunnen eenvoudig verplaatst worden voor evenementen of om werkzaamheden tijdelijk af te schermen. Ook zijn ze inzetbaar op plekken met leegstand om zo de uitstraling van een straat of plein te verbeteren.Samen met het Ondernemers organisatie Goes (OOG) wordt momenteel gewerkt aan een definitieve locatiekaart. Ondernemers zijn positief, maar willen voorkomen dat bomen voor etalages worden geplaatst. "Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de ruimtelijke context," aldus De Goffau.De exacte boomsoorten moeten nog worden bepaald, afhankelijk van beschikbaarheid en geschiktheid voor plaatsing in bakken. De bomen moeten bij voorkeur vandalismebestendig zijn en zo min mogelijk onderhoud vergen. Er wordt ook onderzocht of de bakken voorzien kunnen worden van accuverlichting, voor extra sfeer in de avonduren.De bomen in bakken vormen dus een tussenoplossing, maar kunnen op termijn ook een blijvende rol spelen op wisselende locaties in de stad.
15 uur geledenBORSELE - Op maandag 14 juli is de gerestaureerde stalen draaideur teruggeplaatst in de monumentale coupure bij de Zwaaksedijk. Daarmee is een bijzonder stukje erfgoed in ere hersteld. De coupure dateert uit 1927 en maakte ooit deel uit van de spoorlijn tussen Goes en Borssele. Het is een van de weinige overgebleven spoorcoupures in een binnendijk op Zuid-Beveland.
1 dag geledenGOES - De Bibliotheek Oosterschelde is dringend op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers voor haar vestigingen in Goes en 's-Gravenpolder. Via het Taalhuis helpen vrijwilligers volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of spreken van de Nederlandse taal. Dit kan gaan om nieuwkomers, maar ook om Nederlandstaligen die laaggeletterd zijn.
1 dag geledenCOLIJNSPLAAT - De bouwcombinatie BAM Infra Nederland en SPIE Nederland is geselecteerd om volgend najaar het beweegbare deel van de Zeelandbrug, de basculebrug, te renoveren en de Zeelandbrug van nieuw asfalt te voorzien. Dat laat de provincie Zeeland woensdag weten. De aanbesteding voor deze klus leverde niet meteen een inschrijver op.
2 dagen geleden