Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwilliger Johan Vermin winnaar van de Gouden Jirizaag

Vrijwilliger Johan Vermin winnaar van de Gouden Jirizaag

Zaterdagochtend 18 december heeft Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) de Gouden Jirizaag uitgereikt aan vrijwilliger Johan Vermin. Johan ontving deze jaarlijks uitgereikte ereprijs voor zijn decennia lange inzet als landschapsvrijwilliger. VerassingNietsvermoedend was Johan zaterdagochtend met zijn ploeg van de KNNV Bevelanden wilgen aan het knotten aan de Valdijk te Nisse. Niet de makkelijkste klus, aangezien de wilgen daar deels over een sloot hangen. Helemaal geconcentreerd op het zaagwerk, gekleed in zijn kenmerkende overall, had Johan dan ook pas op het laatste moment door dat er plots een groep bekenden op de dijk stond, waaronder zijn vrouw en kleinkinderen. ‘Ik heb nu wel een vermoeden waarom jullie hier zijn’ zei Johan met een grote glimlach op zijn gezicht. Toen de hele knotploeg zich op de dijk had verzameld, bleek dit vermoeden juist; Johan was door de jury van de Gouden Jirizaag unaniem tot winnaar uitgeroepen. Nadat Monica Schra-Anthonisse namens de jury het jurybesluit had toegelicht en de Gouden Jirizaag had overhandigd, droeg een zichtbaar geëmotioneerde Johan, bescheiden als hij is, de Gouden jirizaag meteen op aan zijn gehele vrijwilligersploeg. SLZ directeur Joan van der Velden overhandigde Johan vervolgens een tegoedbon van 500 euro om, wanneer de coronamaatregelen dat weer toelaten, de winst op een later moment nog eens goed te vieren met de hele ploeg. Ook benadrukte hij nog eens hoezeer SLZ al haar vrijwilligers waardeert, voor het belangrijke werk wat ze verrichten in het landschap. Tot slot was er nog koffie en gebak in de open lucht, waarop een foto van Johan pronkte. ‘Kijk, jullie mogen opa opeten’ zei Johan gekscherend tegen zijn kleinkinderen. Toen de koffie op was werd het knotwerk weer hervat. Ook Johan klom, nog een beetje beduusd van de ceremonie, zijn knotwilg weer in. 

Al ruim 20 jaar vrijwilliger in het landschap
Johan (woonachtig in Baarland) is al ruim twintig jaar lid van de beheerwerkgroep van de KNNV De Bevelanden. Hij is sindsdien één van de steunpilaren in de groep; trouw aanwezig, nooit te beroerd om het zware werk te doen, en om het werk van wat minder sterke deelnemers af te ronden. Tussen 2000 en 2019 heeft Johan het coördinatorschap geleidelijk van de toenmalige coördinator Ton de Koning overgenomen. Johan doet alles op zijn eigen nuchtere en laconieke manier. Het Rotterdamse ‘niet lullen, maar poetsen’ past hem uitstekend. Dat zal bij zijn werk als loods vast ook van pas gekomen zijn. 

Zijn werk als coördinator is veelzijdig: werkplanningen maken, werk regelen met eigenaren, gereedschap onderhouden, deelnemers uitnodigen, nieuwe vrijwilligers inwerken, in de gaten houden dat er veilig wordt gewerkt, enzovoorts. Naast deze formele taken heeft Johan ook oog voor de verschillende mensen in de groep, en weet hij de groep te motiveren om zaken op te pakken zoals de financiën, het regelen van het zomerwerk, de koeken bij de koffie en de verjaardagskaarten voor de deelnemers. Kortom; Johan is een model coördinator. 

De Gouden Jirizaag
De Gouden Jirizaag is een door SLZ uitgereikte jaarlijkse ereprijs om vrijwilligers die zich inzetten voor het landschap in Zeeland (in welke vorm dan ook) eens extra in het zonnetje te zetten en te bedanken. Alle bij SLZ aangesloten vrijwilligers mogen een collega-vrijwilliger nomineren voor de Gouden Jirizaag. Uiteraard moet deze wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De afdeling Vrijwilligerswerk van SLZ heeft alle ingezonden nominaties gereduceerd tot 3 personen. De jury, die dit jaar bestond uit bestuurslid SLZ Thomas Collette, bestuurslid SLZ Jo Timmers en beleidsmedewerker natuur en landschap bij de provincie Monica Schra-Anthonisse, is in de herfst bijeen gekomen om deze 3 genomineerden door te spreken. Op basis van de motivatie van de inzenders en de informatie van SLZ over deze genomineerden, hebben zij met z’n drieën een winnaar gekozen. 

Vrijwilligers
Jaarlijks zijn aan SLZ verbonden vrijwilligers ruim 33.000 uur actief in het landschap. Zo afwisselend als het Zeeuwse landschap is, zo afwisselend kunnen de werkzaamheden zijn: het knotten van wilgen, maaien van bloemdijken, ophangen van nestkasten, leefgebieden geschikt(er) maken voor zeldzame soorten als de kleine parelmoervlinder, de ruige anjer of de bontbekplevier, onderhoud van wandelnetwerken en nog veel meer. Vrijwilligers werken overwegend met eenvoudig handgereedschap, zoals beugelzaag, snoeischaar, spade of hooihark. Regelmatig worden er door SLZ activiteiten georganiseerd voor vrijwilligers, zoals cursussen, excursies en workshops. Ook worden er materialen en hulpmiddelen ter beschikking gesteld en wordt er indien nodig gezorgd voor begeleiding.

Meer uit Beveland

Zeeuwse bouwplaatsen openen hun hekken tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni kan iedereen ontdekken wat zich afspeelt achter de hekken van de bouwplaatsen die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn voor publiek. Meer dan 150 Nederlandse bouwplaatsen openen deze dag vanaf 10:00 uur de deuren voor publiek. De toegang is overal gratis en er valt een hoop te zien, te leren en te doen voor jong en oud.

11 uur geleden
Nieuw dagelijks bestuur waterschap gekozen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen krijgt een nieuw dagelijks bestuur. Donderdagavond 8 juni 2023 werden de leden door de algemene vergadering verkozen.

12 uur geleden
Gratis ijsjes voor kinderen in Goes

GOES - Op woensdag 14 juni 2023 organiseert Sam& voor alle kinderen de actie ‘Sam& de wijk in’ Goes. Tijdens ‘Sam& de wijk in’ worden gratis schepijsjes uitgedeeld in wijken waar bekend is dat ouders het financieel moeilijk hebben. De actie wordt samen met Leergeld Oosterschelderegio en de Vebego Foundation georganiseerd.  

12 uur geleden
Treinverkeer plat na botsing trein botst en vrachtwagen bij 's-Heer Arendskerke

‘s-HEER ARENDSKERKE - Op een spoorwegovergang heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen een trein en een vrachtwagen. Dat gebeurde omstreeks 15:55 uur.

1 dag geleden
Ira von Harras nieuwe bestuursvoorzitter van Podium 't Beest in Goes

GOES - Vanaf 1 juni 2023 is Goesenaar Ira von Harras de nieuwe bestuursvoorzitter van Podium ’t Beest in Goes. Ira kijkt er enorm naar uit om zich - naast haar baan als directeur van de Zeeuwse Milieufederatie - bij het bestuur van ’t Beest te voegen, het podium waar zij zelf al vanaf jonge leeftijd kennis maakte met concerten en cultuur.

1 dag geleden
Theaterproductiehuis Zeeland maakt programmering Zeeland Nazomerfestival 2023 bekend

MIDDELBURG - Van vrijdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september staat Zeeland in het teken van theater, dans, muziek en performance. Het Zeeland Nazomerfestival zorgt in deze negen dagen voor verwondering, verbijstering, plezier en stof om over na te denken met producties op bijzondere en waardevolle (buiten)locaties. Makers als Sarah Moeremans, Koen Verheijden, Giovanni Brand, Niek Kortekaas, Maartje Duin, DIEHELEDING, Jantien Fick, Marcos Valster da Costa Ferreira, Club Gewalt, zijn niet bang om pittige maatschappelijke thema’s vol in de bek te kijken. Voorstellingen waarin muziek en een lichte toon, vaak vanuit een gelaagdheid, de boventoon voeren.

1 dag geleden
Muziekliefhebbers uit Goes gezocht

GOES - Johann Sebastian Bach, Erik Satie, Louis Andriessen.... Er zijn zoveel componisten en stromingen om je in te verdiepen. Samen naar muziek luisteren is niet alleen leuk, je gaat ook met andere oren luisteren. Een enthousiaste muziekluisterclub in Goes zoekt uitbreiding.

1 dag geleden