Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwilliger Anne Flour: ‘Taal is zo belangrijk om te kunnen integreren’

Vrijwilliger Anne Flour: ‘Taal is zo belangrijk om te kunnen integreren’

GOES - Taal is van levensbelang als je je wil redden in de maatschappij. Samenspraak helpt mensen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.

Anne Flour is met Loeki Cornelisse coördinator van het project van ‘t Gilde de Bevelanden. Ze werkt ook als taalcoach. “Met mensen van allerlei rangen en standen. Ik was klaar met werken, maar wilde niet achter de geraniums. Ik heb altijd een commerciële functie gehad en wilde nu mijn medemens helpen.” 

Geen les

Samenspraak trok haar aan, omdat ze het belangrijk vindt dat mensen goed integreren. “En taal is dan zo belangrijk.” De taalcoaches bezoeken elke week mensen die naar Nederland zijn gekomen en zich voorbereiden op een inburgeringsexamen of taaltoets. “Soms ben je met grammatica bezig, maar vaak zijn het keukentafelgesprekken. Het gaat dan over praktische zaken. Hoewel het er soms op lijkt, geven wij geen les.” Ze komen bij de gezinnen thuis, maar spreken (als het kan) ook af in de bibliotheek. “Daar is het rustiger, zeker als er kleine kinderen thuis zijn.” 

Dankbaar

Ze vindt het dankbaar werk. “Zeker als iemand zijn stinkende best doet en progressie maakt.” Soms ontstaat er een band tussen Flour en degenen waar ze per keer zo’n anderhalf uur zit. “Het is mooi als je ze ziet groeien. Als je eenmaal lekker kunt praten met elkaar, kan er iets ontstaan.” 

‘t Gilde heeft ongeveer dertig taalcoaches, maar zo’n vijftig ‘taalvragers’. Flour kan dan ook collega’s gebruiken. Meer informatie over Samenspraak en andere projecten van ‘t Gilde op www.gildedebevelanden.nl.

Meer uit Reimerswaal

Deelcafé De Buurvrouw in Kapelle gaat weer open

KAPELLE - Alweer 5 jaar geleden zag Deelcafé De Buurvrouw het levenslicht in Kapelle. Sinds 12 september 2018 werd er volop ‘gedronken, gedeeld en gedaan’, en hebben de vrijwilligers van De Buurvrouw al gigantisch veel werk verricht om de missie om ‘een goede buur voor de ander’ te zijn te laten uitkomen.

14 uur geleden
Openhuisweken bij Anne-Lique Mode in Yerseke

YERSEKE - Kom tijdens de openhuisweken van woensdag 27 september tot en met zaterdag 14 oktober de najaars- en wintercollectie ontdekken en passen bij Anne-Lique Mode in Yerseke.

16 uur geleden
Tweederde deelnemers valt af, maar Daan Visser uit Schore finisht wel in Dragon's Back Race

SCHORE - In zes dagen 380 kilometer over de bergen van Wales klauteren. Daan Visser (38) uit Schore speelde dit klaar en heeft zo als eerste Nederlander de finish van de Dragon’s Back Race gehaald. De organisatie noemt het de zwaarste bergrace ter wereld. Tweederde van de atleten valt voor de eindstreep af. “Ik hou van een uitdaging”, lacht de militair.

1 dag geleden
Wemeldings paar De Bourgraaf-Van den Bos viert diamanten huwelijksfeest

WEMELDINGE - Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar van de gemeente Kapelle is maandag op bezoek geweest bij echtpaar De Bourgraaf-van den Bos ter ere van hun 60-jarig huwelijksjubileum.

2 dagen geleden
21e Answester Dweilbandfestival is mooi feestje

HANSWEERT - Zondag was het in Hansweert weer tijd voor het Answester Dweilband Festival, dit jaar de 21e editie alweer. Talloze bezoekers uit het dorp en de regio trokken naar Hansweert voor een middag vol muziek, lekker eten en zelfs een loterij.

4 dagen geleden
Geniet zondag van 'dweilen' en food in Hansweert

HANSWEERT - Ieder jaar op de laatste zondag van september vindt in Hansweert het Answester Dweilbandfestival plaats. Voor zondag 24 september staat de 21e editie in de startblokken. 

6 dagen geleden
Verkeer voorlopig verboden op instabiele dam Julianahaven Yerseke

YERSEKE - Omdat de damwand van de Julianahaven in Yerseke niet sterk en stabiel genoeg is, stelt de gemeente Reimerswaal een verkeersverbod in voor de kadewand. ‘Binnenkort wordt er een meetsysteem geplaatst om de stabiliteit van de damwand de komende tijd te meten’, laat de gemeente vrijdag weten. Op basis van de meetresultaten zijn misschien nog meer maatregelen nodig. ‘Dat is op voorhand niet uit te sluiten.’ 

6 dagen geleden