Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijspraak voor verdachte van aanslagplan op vaccinatielocatie

Vrijspraak voor verdachte van aanslagplan op vaccinatielocatie

DEN HELDER (ANP) - De 38-jarige Ralph K. is vrijdag door de rechtbank vrijgesproken van het beramen van een terreuraanslag op een test- en vaccinatielocatie in Den Helder. Tegen de inwoner van de stad had de officier van justitie een gevangenisstraf van 2,5 jaar geëist. Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten in hoger beroep te gaan.

Volgens het Openbaar Ministerie zou K., die op 18 maart werd opgepakt, de aanslag met een vuurwerkbom hebben willen plegen. Met de bom zou hij een explosie en brand hebben willen veroorzaken in het oude gemeentehuis in Den Helder, waar de GGD vaccineert tegen Covid-19. De rechtbank vindt niet bewezen dat de man handelde met een terroristisch oogmerk.

Volgens de rechtbank in Alkmaar zijn er wel sterke aanwijzingen dat de man concrete plannen had om ’s nachts een vuurwerkbom naar binnen te gooien bij de vaccinatielocatie. Ook gelooft de rechtbank niet dat enkel sprake was van een grap of van stoerdoenerij, zoals de man heeft verklaard. Aan vrienden die hij kende van coronademonstraties vroeg K. om een lont, zwaar vuurwerk en portofoons. In een opgenomen telefoongesprek met een beveiliger dreigde hij: "Er gaat gewoon een vat brandstof met een Cobra 6 door de ramen heen."

Toch is de man vrijgesproken. Dat komt doordat volgens de rechtbank niet kan worden vastgesteld dat hij een terroristisch oogmerk had met zijn plannen, wat een onderdeel was van de beschuldiging. Voor zo'n beschuldiging vereist de wet specifieke eisen aan het bewijsmateriaal. Een dader moet daarvoor de bedoeling hebben om de bevolking ernstige vrees aan te jagen, of om de overheid ergens toe te dwingen. In deze zaak is volgens de rechtbank niet gebleken dat de man deze bedoeling had.

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

45 minuten geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

59 minuten geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

1 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

1 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

2 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

2 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

2 uur geleden