Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijheid staat centraal bij de Thoolse Havendagen

Vrijheid staat centraal bij de Thoolse Havendagen

THOLEN - De Thoolse Havendagen hebben eindelijk weer door kunnen gaan. De haven stond vol met gezellige kramen en historische voertuigen. De Havendagen waren twee jaar geleden al gepland, maar helaas kon dit niet plaatsvinden vanwege corona. Het thema waarmee de havendagen twee jaar geleden had moeten plaatsvinden, wordt nu gewoon weer opgepakt: 75+2 jaar vrijheid. Met Oekraïne ingedachte is dit thema actueler dan ooit.

Het bestuur is dolenthousiast dat zij het programma van twee jaar geleden dan eindelijk hebben kunnen realiseren. Volgens bestuurslid Floris Langendam werd het evenement erg goed bezocht, naar schatting waren er tussen de 30 en 35 duizend bezoekers. “Als je ziet wat er voor schitterende dingen op het kampement plaatsvinden. Mensen die daar heel trots lopen en het is een genot om te zien. Mensen lopen in een kostuum, het zijn allemaal van die ouderwetse pakken. Het is zó mooi om te zien”, vertelt Langendam,  “Het doel is herdenken en de vrijheid doorgeven, dat is eigenlijk het belangrijkste.”

De werkplaats van Rob Nieuwpoort en Corné Lauwerijssen viel erg op. Het was namelijk geen normale werkplaats, maar een werkplaats gebouwd vanuit twee vrachtwagens. De werkplaats werd de “field repair” genoemd. Het gaat hier om troepen die niet zelf meevochten. Ze hadden wel een geweer, maar deze werd niet gebruikt. Ze waren gepositioneerd achter de vechtende troepen. De twee bijzondere wagens gingen altijd gezamenlijk op pad. Na de oorlog waren de wagens jaren lang gescheiden gebleven maar nu zijn de wagens weer samen op één locatie. “Wij doen dit zo’n vier keer per jaar en dan zoeken we ook wel uitbeeldingen op zoals hier. Als je het typeplaatje leest, staat er ook ‘engineer motorised shop’. Dus is bedoeld voor de genie. Deze monteurs hielden zich vooral bezig met allerlei materiaal en materieel voor de bouw en aanleg van wegen en bruggen”, legt Lauwerijssen uit. “Het is uniek dat wij zo’n werkplaats na kunnen bootsen. Want dat is na de oorlog eigenlijk nooit meer gebeurd dat deze op één veld bij elkaar staan”, aldus Nieuwpoort.

Meer uit Tholen

Accelerando kijkt uit naar 9e editie van Kidz in Concert

SINT-ANNALAND - De Stallandse muziekvereniging en basisschool De Casembroot organiseren op zaterdag 9 maart de uitvoering Kidz in Concert. Het concert vindt plaats in de sportzaal van De Wellevaete.

1 uur geleden
The Crazy Little Things doen tribute aan Queen in volle zaal Sint Philipsland

SINT PHILIPSLAND - De Bergse band Crazy Little Things heeft vrijdagavond een indrukwekkend optreden neergezet in Sint Philipsland. Dorpshuis De Wimpel was het podium voor deze tributeband van Queen. Met de Fluplandse Marijn Geluk als leadzanger zorgde de band voor een prachtige voorstelling. 

6 uur geleden
Thoolse verenigingen ontvangen cheque voor inclusieve speeltuinen

THOLEN - Wethouder Corniel van Leeuwen heeft deze week aan vier speeltuinverenigingen op Tholen een cheque overhandigd. Elke vereniging ontvangt een bedrag van 25.000 euro. Hiermee kunnen ze hun speeltuinen 'inclusief' maken, zodat alle kinderen kunnen genieten van het spelen.

23 uur geleden
Ruim 6 miljoen euro voor Zeeuwse innovaties: 'Er liggen grote uitdagingen'

THOLEN - Zeeuwse bedrijven en organisaties kunnen dit jaar een subsidie aanvragen voor een innovatief project. Er is een subsidiepot van ruim 6 miljoen euro uit het programma OPZuid. Deze subsidie is bedoeld voor projecten die innovatieve oplossingen bieden op het gebied van energie, klimaat, landbouw, grondstoffen en voeding/gezondheid. De eerste subsidieronde loopt tot medio april.

1 dag geleden
Werkzaamheden landbouwweg Poortvliet worden maandag hervat

POORTVLIET - De werkzaamheden aan de landbouwweg bij Poortvliet (N286) worden vanaf maandag 26 februari hervat. Deze weg wordt aangelegd om het landbouwverkeer te scheiden van het overige verkeer. Hierdoor hoeven de landbouwvoertuigen niet meer door het dorp te rijden.

1 dag geleden
Traumahelikopter geland in Poortvliet vanwege noodsituatie

POORTVLIET - Donderdagmorgen 22 februari om 11.05 uur is een medische noodsituatie ontstaan aan de Stoofstraat in Poortvliet.Voor de noodsituatie kwamen drie ambulances en een traumateam naar de locatie. De traumahelikopter landde hiervoor naast de ambulancepost van Poortvliet.Het is onduidelijk wat de toedracht van de noodsituatie was en hoe het met het slachtoffer gaat.

2 dagen geleden
Code geel vanwege storm Louis: Vanavond zeer zware windstoten

ZEELAND - Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor vanavond vanwege de kans op zeer zware windstoten. Storm Louis bereikt dan ons land. "In het binnenland is tijdens stevige buien kans op windstoten van 90-100 km/uur. Later in de avond en komende nacht neemt de wind in kracht af", laat meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline weten.

2 dagen geleden