Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Vrijheid is geen recht maar verworvenheid’

‘Vrijheid is geen recht maar verworvenheid’

VLISSINGEN - Het is een dik lijvig boek geworden: Vrijheid. Rode draad in de Nederlandse geschiedenis van Otto van der Leer. “Ik wilde weten waarom Nederlanders zo gesteld zijn op hun vrijheid,” legt hij uit. “Het ligt besloten in onze geschiedenis. Er is geen volk ter wereld dat zoveel profijt heeft gehad van de vrijheidsdrang.”

Otto van der Leer is geboren in Zwolle en woonde een groot deel van zijn leven in Nieuwegein. In zijn werkzame leven hield hij zich bezig met automatisering in de gezondheidszorg. Sinds zes jaar woont hij in Vlissingen. “Mijn schoonouders woonden hier al en hadden hulp nodig. Ik kende Vlissingen helemaal niet,” vertelt Van der Leer. “Ik heb als eerste bij Margreet het boek over Vlissingen van Peter van Druenen gekocht en het van kaft tot kaft uitgelezen. Dacht toen wat is dit een interessante stad.” 

Schrijven
Sinds zijn pensionering in 2012 noemt Van der Leer zich schrijver. “Beroepsmatig heb ik altijd al veel teksten geschreven, maar nu was het tijd voor iets anders. Om van mijn ambtelijk taalgebruik af te komen ben ik begonnen met een kinderboek. Korte zinnen en duidelijke taal, over een jongetje die de Hedwigepolder redt en een held werd”. Daarna volgden een thriller en een juridische roman. “In 2016 ben ik begonnen met dit boek. Ik ben weliswaar geen historicus maar ik had een fantastische geschiedenisleraar op de HBS. Ik wilde weten waarom Nederlanders, meer dan andere volken, altijd zo gesteld zijn geweest op hun vrijheid.”

Kerk
Al sinds de veertiende eeuw werd vrijheid gepredikt in Nederland. “De Rooms-Katholieke kerk had aanvankelijk de absolute macht in handen,” weet Van der Leer. “De kerk dacht na voor de mensen, het volk moest dom gehouden worden. De Hanzesteden Deventer en Zwolle sprongen er echt uit. Deventer was een staat binnen de staat, daar stond de kerkelijke macht op afstand.” Volgens Van der Leer nam het vrijheidsstreven toe toen de burgers over meer kennis beschikten. “Vrijheid van denken was niet vanzelfsprekend. Het vrijheidsstreven komt voort uit een intellectuele stroming.” Volgens Van der Leer mag vrijheid nooit worden gezien als een vanzelfsprekendheid. “Vrijheid vraagt voortdurend om bezinning en nieuwe keuzes.”

Vlissingen
Het boek van Van der Leer sluit mooi aan bij de aandacht die er dit jaar is voor het feit dat het 450 jaar geleden is dat de Vlissingers zich eigenhandig ontdeden van de Spaanse bezetter. “Vlissingen is altijd een heel belangrijke plaats geweest en had alle kansen om zich te ontwikkelen tot een belangrijke havenstad. Het is bijzonder dat de Vlissingers in 1572 in opstand zijn gekomen. Ze hadden gewoon last van Alva omdat ze geen handel meer konden drijven. Ze konden niet doen wat ze wilden, dat heeft dus alles met vrijheid te maken en heeft geresulteerd in de gebeurtenissen van 6 april 1572.” Ideeën voor een volgend boek heeft Van der Leer ook al. “Dat wordt een familiekroniek van mijn eigen familie. Het is de bedoeling om tot drie generaties terug mijn voorouders weer tot leven te wekken.”

Meer uit Vlissingen

Sixties pop met eigen smoel van The Tambles

VLISSINGEN - The Tambles zijn een perfecte kruising tussen sixties rammelpop en hedendaagse virtuositeit. Anderhalf jaar geleden speelden ze al eens in de Piek en op 18 mei komen ze weer, samen met Jerry Hormone Ego Trip.

4 uur geleden
Tinkebell exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - Kunstenares Tinkebell exposeert momenteel in het raam aan de Koudekerkseweg 8, het woonhuis van Sylvia Hubrouck. Hubrouck stelt sinds eind 2022 het raam van haar woning beschikbaar aan kunstenaars om er te exposeren onder de titel 'Ik geef je mijn raam'. Hubrouck maakt daarmee een statement tegen het verschraalde kunstklimaat in de gemeente Vlissingen.

1 dag geleden
Gewonde bij steekpartij Vlissingen, één aanhouding

VLISSINGEN - Een man is vannacht gewond geraakt bij een steekpartij aan de Winkelmanstraat in Vlissingen. De politie heeft één verdachte aangehouden.

1 dag geleden
Vlissingen wil kampioen tegelwippen worden

VLISSINGEN - Vlissingen doet mee aan het Zeeuws Kampioenschap en het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen 2024. De bewoners die hun steentje bijdragen door tegels te verwijderen, kunnen deze aanmelden op de nationale website www.nk-tegelwippen.nl om de gemeente te helpen naar de overwinning te leiden. 

1 dag geleden
Ruilkastje in de aula van de Branding

VLISSINGEN - In de aula van Archipelschool de Branding is, in samenwerking met Ruilwinkel Walcheren, een Buurt Ruilkastje geopend. In dit mooie strandhuisje, kan klein speelgoed, kleding en andere spullen voor kinderen worden gedeeld en geruild. 

2 dagen geleden
Extra toezicht in gemeente Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat het gesprek aan met inwoners over de drie schietincidenten die de voorbije vierentwintig uur in de stad hebben plaatsgevonden. Daarnaast heeft het stadsbestuur aan de politie en boa's gevraagd extra toezicht te houden in de stad. Verder worden er nog geen extra maatregelen genomen. Gisteravond is er geschoten op het Pablo Picassoplein, vannacht in de Hercules Segherslaan en naar vanmorgen bleek is er ook in de Scheldestraat geschoten. Alle Zeeuwse rechercheurs zijn inmiddels op de zaak gezet.

2 dagen geleden
Scheldestraat weer vrijgegeven na schietincident

VLISSINGEN - De Scheldestraat in Vlissingen is weer vrijgegeven nadat hier vanochtend en vanmiddag onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de derde schietpartij in de stad in 24 uur tijd.Volgens de politie werd rond 10.00 uur een kogelinslag gemeld bij een pand aan de Scheldestraat. Er zou niemand gewond zijn geraakt. In een ruit was een gat te zien. De omgeving werd door agenten en handhavers afgezet in afwachting van het onderzoek door de Forensische Opsporing.Rechercheurs hebben ter plekke sporen veilig gesteld en de situatie vastgelegd. Nadat deze klus erop zat, kon de straat rond 12.40 uur weer worden vrijgegeven.

2 dagen geleden