
‘Vrijheid is geen recht maar verworvenheid’
VLISSINGEN - Het is een dik lijvig boek geworden: Vrijheid. Rode draad in de Nederlandse geschiedenis van Otto van der Leer. “Ik wilde weten waarom Nederlanders zo gesteld zijn op hun vrijheid,” legt hij uit. “Het ligt besloten in onze geschiedenis. Er is geen volk ter wereld dat zoveel profijt heeft gehad van de vrijheidsdrang.”
Otto van der Leer is geboren in Zwolle en woonde een groot deel van zijn leven in Nieuwegein. In zijn werkzame leven hield hij zich bezig met automatisering in de gezondheidszorg. Sinds zes jaar woont hij in Vlissingen. “Mijn schoonouders woonden hier al en hadden hulp nodig. Ik kende Vlissingen helemaal niet,” vertelt Van der Leer. “Ik heb als eerste bij Margreet het boek over Vlissingen van Peter van Druenen gekocht en het van kaft tot kaft uitgelezen. Dacht toen wat is dit een interessante stad.”
Schrijven
Sinds zijn pensionering in 2012 noemt Van der Leer zich schrijver. “Beroepsmatig heb ik altijd al veel teksten geschreven, maar nu was het tijd voor iets anders. Om van mijn ambtelijk taalgebruik af te komen ben ik begonnen met een kinderboek. Korte zinnen en duidelijke taal, over een jongetje die de Hedwigepolder redt en een held werd”. Daarna volgden een thriller en een juridische roman. “In 2016 ben ik begonnen met dit boek. Ik ben weliswaar geen historicus maar ik had een fantastische geschiedenisleraar op de HBS. Ik wilde weten waarom Nederlanders, meer dan andere volken, altijd zo gesteld zijn geweest op hun vrijheid.”
Kerk
Al sinds de veertiende eeuw werd vrijheid gepredikt in Nederland. “De Rooms-Katholieke kerk had aanvankelijk de absolute macht in handen,” weet Van der Leer. “De kerk dacht na voor de mensen, het volk moest dom gehouden worden. De Hanzesteden Deventer en Zwolle sprongen er echt uit. Deventer was een staat binnen de staat, daar stond de kerkelijke macht op afstand.” Volgens Van der Leer nam het vrijheidsstreven toe toen de burgers over meer kennis beschikten. “Vrijheid van denken was niet vanzelfsprekend. Het vrijheidsstreven komt voort uit een intellectuele stroming.” Volgens Van der Leer mag vrijheid nooit worden gezien als een vanzelfsprekendheid. “Vrijheid vraagt voortdurend om bezinning en nieuwe keuzes.”
Vlissingen
Het boek van Van der Leer sluit mooi aan bij de aandacht die er dit jaar is voor het feit dat het 450 jaar geleden is dat de Vlissingers zich eigenhandig ontdeden van de Spaanse bezetter. “Vlissingen is altijd een heel belangrijke plaats geweest en had alle kansen om zich te ontwikkelen tot een belangrijke havenstad. Het is bijzonder dat de Vlissingers in 1572 in opstand zijn gekomen. Ze hadden gewoon last van Alva omdat ze geen handel meer konden drijven. Ze konden niet doen wat ze wilden, dat heeft dus alles met vrijheid te maken en heeft geresulteerd in de gebeurtenissen van 6 april 1572.” Ideeën voor een volgend boek heeft Van der Leer ook al. “Dat wordt een familiekroniek van mijn eigen familie. Het is de bedoeling om tot drie generaties terug mijn voorouders weer tot leven te wekken.”
Meer uit Vlissingen
RITTHEM - In Ritthem vindt zaterdag (5 juli) een wedstrijd ringrijden plaats.
6 uur geledenVLISSINGEN - Terwijl we massaal klagen over dure boodschappen, hoge energieprijzen en dure benzine gaat bijna 82 procent van de Zeeuwen deze zomer toch 'gewoon' op vakantie. Dat is net iets onder het landelijk gemiddelde. Spanje en Duitsland zijn - naast een trip in eigen land - de populairste bestemmingen. Dat blijkt uit een panelonderzoek van Evisumservice.nl onder 1250 Nederlanders.
9 uur geledenVLISSINGEN - Op 5 en 19 juli, evenals op 2 en 16 augustus, organiseert wandelvereniging De Vrolijke Tippelaars duin- en strandtochten in en om Vlissingen.
11 uur geledenVLISSINGEN - Deze zomer vinden diverse concerten plaats in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Elke vrijdagmiddag om 12.00 uur bespelen organisten uit onder meer Zeeland, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het Flentroporgel.
1 dag geledenVLISSINGEN - In een woning aan Westerzicht in Vlissingen is donderdagmiddag brand ontstaan doordat een pannetje op het vuur vlam vatte.
1 dag geledenOOST-SOUBURG - Henk was jarig, dus hij en zijn echtgenote Dicky zochten er niets achter toen familie hen vorige week ophaalde voor een etentje. "Maar slagbomen bij een restaurant?", lacht Dicky. De rit bleek het Souburgse echtpaar Vos naar het provinciehuis te brengen, waar commissaris van de koning in Zeeland Hugo de Jonge hen verraste met de commissarispenning. Die kregen ze voor hun jarenlange inzet voor de muzieksector in Zeeland met hun muziekboerderij.
1 dag geledenVLISSINGEN - Het gratis toegankelijke evenement Rescue Zeeland vindt donderdag 14 augustus voor de dertiende keer plaats in en om de Vlissingse boulevards.
2 dagen geleden