Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijdag weer rechtszaak over Waku Waku, dan over demonstratieplek

Vrijdag weer rechtszaak over Waku Waku, dan over demonstratieplek

UTRECHT (ANP) - In de rechtbank in Utrecht is vrijdag opnieuw een rechtszaak rond het restaurant Waku Waku in de binnenstad. Dit kort geding gaat over het aanwijzen van het Jaarbeursplein om te demonstreren in plaats van voor de deur van het restaurant.

Demonstranten willen blijven demonstreren bij het restaurant dat moest sluiten omdat het gasten niet wil controleren op coronatoegangsbewijzen. Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma besloot de demonstratie echter te verplaatsen naar het Jaarbeursplein. Volgens Dijksma is er anders kans op wanordelijkheden en verkeersrisico's op het Vredenburg. Ook heeft ze voorschriften opgelegd waaraan de demonstranten zich moeten houden. Woensdagavond hield de politie 101 mensen aan, omdat ze tegen het verbod in demonstreerden voor de eetgelegenheid.

In het kort geding wordt de voorzieningenrechter vrijdag gevraagd het besluit van de burgemeester te schorsen, zodat de demonstraties voor Waku Waku door kunnen gaan. Het kort geding begint om 10.00 uur en is te volgen via een livestream.

Donderdag om 17.30 uur doet de bestuursrechter eerst uitspraak in de zaak rond de veelbesproken sluiting van het Utrechtse restaurant.

Meer uit Binnenland

Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

1 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

3 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

5 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

7 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

9 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

9 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

11 uur geleden