Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrieskou zorgt voor veel lagere Amerikaanse olieproductie

Vrieskou zorgt voor veel lagere Amerikaanse olieproductie

NEW YORK (ANP) - De olieproductie in de Verenigde Staten is met ongeveer een derde gedaald door de strenge vrieskou, die grote delen van het land in zijn greep houdt en zorgt voor stroomuitval en andere verstoringen. Ook zijn oliepijpleidingen en boorinstallaties vastgevroren.

Volgens kenners is de afgelopen dagen voor ongeveer 3,5 miljoen vaten olie per dag aan productie stilgelegd in de VS. Normaal gesproken worden dagelijks circa 11 miljoen vaten olie in de VS opgepompt. Het gaat onder meer om productie in Texas, de belangrijkste Amerikaanse staat voor olie. Grote bedrijven als ExxonMobil, Chevron en Shell hebben verschillende faciliteiten zoals olieraffinaderijen in Texas gesloten omdat de vrieskou voor problemen en onveilige situaties zorgt.

De productie in het grote olie- en gasrijke gebied Permian Basin in het zuiden van de VS wordt eveneens hard geraakt. Daar is de productie met bijna twee derde gekelderd.

Vraag sterk toegenomen

Vanwege de vrieskou is de vraag naar elektriciteit en gas in de VS zeer sterk toegenomen en zijn er problemen om aan de vraag te kunnen voldoen. Daardoor zijn de Amerikaanse prijzen voor energie sterk gestegen.

Naast de oliesector heeft ook de Amerikaanse auto-industrie last van het strenge winterweer. Verschillende grote autobouwers zoals General Motors (GM), Ford en het Japanse Toyota hebben fabrieken tijdelijk stilgelegd, omdat bijvoorbeeld de stroom was uitgevallen.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

4 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

6 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

14 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

17 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

19 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden