
Vraag warmtepompen zakt in door lagere gasprijs en kabinetsbeleid
HEERHUGOWAARD (ANP) - De vraag naar warmtepompen is dit jaar flink ingezakt door de lagere gasprijzen en het nieuwe beleid van de overheid. Na het recordjaar 2023 waarin 154.000 warmtepompen werden verkocht, zakt de verkoop in 2024 naar verwachting in naar 103.000, meldt onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNER) in het nieuwe Nationaal Warmtepomp Trendrapport.
Recordhoge aardgasprijzen stuwden de verkoop van warmtepompen in voorgaande jaren nog tot grote hoogte. Door de forse daling van de aardgasprijzen is de verkoop van warmtepompen vanaf eind 2023 echter sterk teruggelopen. In 2024 zullen er slechts 98.000 warmtepompen in huishoudens worden geïnstalleerd, 35 procent minder dan vorig jaar. Het aantal verkochte grote warmtepompsystemen groeit naar verwachting dit jaar nog wel met 8 procent naar 5000.
Een stevig herstel van de vraag naar warmtepompen zit er volgens DNER de komende jaren ook niet in. Dat komt doordat het kabinet-Schoof vanaf 2026 de verplichting schrapt om bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te nemen. Ook wordt de subsidie op warmtepompen vanaf 1 januari 2025 aanzienlijk ingekort.
Overheidsdoelstelling
Met het huidige beleid en de huidige marktomstandigheden zal de verkoop van warmtepompen volgens DNER de komende jaren niet verder stijgen dan 125.000 per jaar. Hierdoor verdwijnt de overheidsdoelstelling van 1 miljoen hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving in 2030 uit zicht. Zelfs wanneer de komende jaren alle verkochte warmtepompen hybride systemen zouden zijn, dan nog wordt dat doel niet gehaald.
Volgens voorzitter Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen heeft de sector de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van woningen en gebouwen. De aanhoudende krimp in de markt voor woningen en het gebrek aan substantiële groei noopt bedrijven nu hun productie- en installatiecapaciteit weer af te bouwen. Om de verduurzaming op snelheid te houden, is het volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland dan ook belangrijk dat het kabinet de toepassing van warmtepompen blijft stimuleren.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) hoopt dat er binnen enkele dagen een handelsakkoord op hoofdlijnen kan worden gesloten tussen de EU en de VS, zei hij woensdag in het Europees Parlement. Toch kon hij niet garanderen dat er een deal komt, al blijft dat de inzet van de Europese Commissie, benadrukte de Eurocommissaris.
6 minuten geledenZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.
27 minuten geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.
31 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
2 uur geleden