Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vraag naar woningen blijft sterk ondanks coronacrisis'

'Vraag naar woningen blijft sterk ondanks coronacrisis'

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben ondanks de coronacrisis nog vertrouwen in de huizenmarkt. Zo'n driekwart van de ruim duizend ondervraagden door marktonderzoeksbureau Markteffect denkt dat de vraag naar woningen onverminderd groot blijft. De voornaamste reden daarvoor is dat er een flink tekort aan huizen is, dat niet snel opgelost kan worden. Ook verwacht het gros van respondenten dat grote stijgingen van de hypotheekrente uitblijven.

Een aanzienlijk deel van de woningzoekenden, ruim 40 procent, stelt de aankoop van een woning liever niet uit. Een vergelijkbaar grote groep wil de huizenjacht wel op pauze zetten. De belangrijkste reden daarvoor is de onzekerheid over werkgelegenheid of de hoogte van het inkomen. Al met al kan het sentiment onder Nederlanders worden samengevat als gematigd positief met veel potentiƫle kopers die wel voorzichtig handelen, concludeert hypotheekadviseur Thomas van Splunteren van De Hypotheker, dat opdracht gaf voor de toets.

Als de coronacrisis aanhoudt, kan de situatie verslechteren, waarschuwt de hypotheekadviseur. Dan krijgt het consumentenvertrouwen een knauw, wat toch voor een afkoeling op de huizenmarkt kan zorgen. Maar het is volgens Van Splunteren nog te vroeg voor dat scenario. De Hypotheker zag in maart het aantal hypotheekaanvragen met bijna een derde toenemen in vergelijking met februari.

Huizenprijzen

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) liep de woningmarkt de afgelopen weken gewoon door, ondanks de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Zo zaten de huizenprijzen in Nederland in het eerste kwartaal nog flink in de lift.

Economen van ABN AMRO voorspellen een daling in de huizenprijzen, maar pas volgend jaar. Het zou gaan om de eerste prijsdaling sinds 2014. Hoe sterk de daling wordt, is nog ongewis.

Meer uit Financieel

Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiƫnt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

1 uur geleden
Mexicanen verkopen voor 3,3 miljard euro Heineken-aandelen

MONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.

3 uur geleden
Duitse hoofdrolspeler grote dividendfraude krijgt weer 8 jaar cel

WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.

3 uur geleden
Chipbedrijf ASML sterkste stijger in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was dinsdag koploper in de Amsterdamse AEX-index die in het rood is gesloten. ASML bleef profiteren van het optimisme in de chipsector over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd hebben de chipfondsen op Beursplein 5 daardoor stevige koersstijgingen laten zien.

4 uur geleden
Werkgevers willen harde doelstellingen voor lagere regeldruk

DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen per departement harde doelstellingen om de regeldruk te verminderen. Dat zeggen ze in een reactie op het nieuws dat bedrijven door nieuwe wetgeving vorig jaar met meer regeldruk te maken kregen, wat ondernemers structureel 194 miljoen euro extra kostte.

4 uur geleden
Prijsvrij wil via hoger beroep toch rectificatie Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Reisaanbieders Prijsvrij en D-Reizen gaan in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Den Haag over een publicatie van de Consumentenbond rond vermeend misleidende advertenties. Ze probeerden de Consumentenbond via een kort geding te verplichten een artikel te rectificeren, maar kregen geen gelijk. De reisondernemingen, die onder dezelfde eigenaar vallen, denken dat het vonnis van vorige week voldoende aanknopingspunten biedt om toch een aanpassing af te dwingen.

5 uur geleden
Ook geen middagploeg aan de slag in autofabriek Nedcar

EINDHOVEN (ANP) - Het is industrieel concern VDL niet gelukt om de middagdienst in zijn autofabriek Nedcar in het Limburgse Born op te starten. Er waren te weinig mensen bereid om te werken om voldoende bezetting te hebben, meldt een woordvoerder van het bedrijf. Eerder op de dag legde een door vakbonden georganiseerde staking de productie al stil in de assemblagefabriek.

6 uur geleden