Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vraag naar luchtvrachtvervoer naar recordhoogte

Vraag naar luchtvrachtvervoer naar recordhoogte

GENÈVE (ANP) - De vraag naar luchtvrachtvervoer is in maart naar een recordhoogte gestegen. Volgens de internationale brancheorganisatie IATA lag de de behoefte om goederen via de lucht te transporteren net als een maand eerder op een hoger niveau dan voor de coronacrisis.

In vergelijking met maart 2019 was sprake van een stijging van de vraag met 4,4 procent. IATA maakt vanwege de "buitengewone impact" van de coronacrisis geen vergelijking met een jaar eerder maar met de situatie van voor de crisis.

Het groeitempo was evenwel lager dan een maand eerder toen de vraag naar luchtvrachtvervoer met 9 procent toenam in vergelijking met februari 2019. Dat kwam vooral door zwakkere prestaties in Azië en Afrika.

Capaciteit

De capaciteit steeg op maandbasis met 5,6 procent. In vergelijking met maart 2019 daalde de capaciteit met bijna 12 procent. Dat komt vooral doordat er minder passagiersvliegtuigen vliegen. Doorgaans nemen die ook een groot deel van het luchtvrachttransport op zich.

Verder riep de IATA overheden op om de ervoor te zorgen dat de hoge kosten voor coronatesten er niet voor zorgen dat vliegen voor personen en gezinnen onmogelijk wordt. De organisatie vergeleek de kosten voor de tests in zestien verschillende landen en merkte op dat alleen Frankrijk de kosten volledig op zich neemt. Voor een PCR-test moest in andere landen gemiddeld tussen de 90 en 208 dollar worden betaald. Nederland was niet een van de onderzochte landen.

Testkosten

Volgens IATA-topman Willie Walsh kunnen de kosten van het testen het herstel van de luchtvaart in de weg zitten. Zeker nu in verschillende landen weer meer mogelijk is qua reizen. Op kortere vluchten zijn de testkosten hoger dan de prijs voor het ticket. "De kosten van de tests moeten beheersbaar blijven. Dat is van cruciaal belang als regeringen banen in het toerisme en vervoer willen redden", aldus Walsh.

De vraag naar luchtreizen nam in maart voor de vierde maand op rij toe. In vergelijking met de situatie van voor de crisis ligt de vraag naar tickets nog altijd twee derde onder dat niveau. Een maand eerder werd een kwart van de tickets verkocht in vergelijking met twee jaar eerder.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

2 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

4 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

6 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

8 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

9 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

9 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

10 uur geleden