Vraag naar luchtvrachtvervoer naar recordhoogte
GENÈVE (ANP) - De vraag naar luchtvrachtvervoer is in maart naar een recordhoogte gestegen. Volgens de internationale brancheorganisatie IATA lag de de behoefte om goederen via de lucht te transporteren net als een maand eerder op een hoger niveau dan voor de coronacrisis.
In vergelijking met maart 2019 was sprake van een stijging van de vraag met 4,4 procent. IATA maakt vanwege de "buitengewone impact" van de coronacrisis geen vergelijking met een jaar eerder maar met de situatie van voor de crisis.
Het groeitempo was evenwel lager dan een maand eerder toen de vraag naar luchtvrachtvervoer met 9 procent toenam in vergelijking met februari 2019. Dat kwam vooral door zwakkere prestaties in Azië en Afrika.
Capaciteit
De capaciteit steeg op maandbasis met 5,6 procent. In vergelijking met maart 2019 daalde de capaciteit met bijna 12 procent. Dat komt vooral doordat er minder passagiersvliegtuigen vliegen. Doorgaans nemen die ook een groot deel van het luchtvrachttransport op zich.
Verder riep de IATA overheden op om de ervoor te zorgen dat de hoge kosten voor coronatesten er niet voor zorgen dat vliegen voor personen en gezinnen onmogelijk wordt. De organisatie vergeleek de kosten voor de tests in zestien verschillende landen en merkte op dat alleen Frankrijk de kosten volledig op zich neemt. Voor een PCR-test moest in andere landen gemiddeld tussen de 90 en 208 dollar worden betaald. Nederland was niet een van de onderzochte landen.
Testkosten
Volgens IATA-topman Willie Walsh kunnen de kosten van het testen het herstel van de luchtvaart in de weg zitten. Zeker nu in verschillende landen weer meer mogelijk is qua reizen. Op kortere vluchten zijn de testkosten hoger dan de prijs voor het ticket. "De kosten van de tests moeten beheersbaar blijven. Dat is van cruciaal belang als regeringen banen in het toerisme en vervoer willen redden", aldus Walsh.
De vraag naar luchtreizen nam in maart voor de vierde maand op rij toe. In vergelijking met de situatie van voor de crisis ligt de vraag naar tickets nog altijd twee derde onder dat niveau. Een maand eerder werd een kwart van de tickets verkocht in vergelijking met twee jaar eerder.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Taxidiensten Uber en Lyft profiteerden vrijdag op de aandelenbeurzen in New York van de teleurstelling van investeerders op de presentatie van de robotaxi van Tesla.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten kondigen nieuwe sancties aan tegen de Iraanse olie- en petrochemische sector, in reactie op de raketaanval van Iran op Israël vorige week. De strafmaatregelen zijn onder meer bedoeld om te voorkomen dat Iran zijn olie-inkomsten gebruikt voor de financiering van "dodelijke en ontwrichtende activiteiten", waaronder de ontwikkeling van zijn nucleaire programma, verklaarde minister van Financiën Janet Yellen.
3 uur geledenGOTENBURG (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van Polestar wil meer auto's bij dealers verkopen en niet alleen online, in een poging de dalende verkopen te stoppen. De Zweedse fabrikant van elektrische auto's heeft last van toegenomen concurrentie uit China, hoge kosten en een verzwakte vraag naar stekkerwagens.
5 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Rederij Anthony Veder plaatst naar eigen zeggen als eerste ter wereld zeilen op een schip dat gas vervoert. Door de windaandrijving is minder brandstof nodig en hierdoor is het volgens het Rotterdamse bedrijf een duurzame oplossing voor de scheepvaart.
7 uur geledenAMSTERDAM (AFN) - Verschillende autobedrijven stonden vrijdag bij het slot van de handelsweek op de Europese aandelenbeurzen in de min. Beleggers reageerden teleurgesteld op verkoopcijfers van Volkswagen en veranderingen aan de top bij Stellantis.
7 uur geledenAMSTERDAM (AFN) - Curator Derk van Geel van de in Nederland failliete koffie- en donutketen Dunkin' denkt dat er "goede kansen" zijn voor een succesvolle doorstart. Hij verwacht enkele weken nodig te hebben voor dit "complexe proces". In de tussentijd blijven de filialen open en worden er nog steeds donuts gemaakt.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol vraagt het kabinet weer om goedkeuring om komende zomer andere start- en landingsbanen extra te gebruiken omdat de Buitenveldertbaan dan groot onderhoud ondergaat. "We realiseren ons dat dit alternatief baangebruik tot extra geluidshinder kan leiden voor omwonenden rondom deze alternatieve banen. We werken aan diverse maatregelen om de hinder daar waar mogelijk te verminderen", staat in een verklaring op de website van Schiphol.
8 uur geleden