
Vorige week recordaantal coronaprikken: ruim 1,2 miljoen
BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil het aantal prikken de komende tijd verder opvoeren. Deze week worden naar verwachting bijna 1,5 miljoen mensen ingeënt.
Vorige week meldde het RIVM bijna 900.000 prikken in de zeven dagen ervoor, maar dat cijfer was vertekend omdat nog niet alle vaccinaties uit die week waren geregistreerd. Het RIVM komt nu uit op ongeveer een miljoen prikken in die week, vergelijkbaar met de week daar weer voor.
In totaal zijn nu bijna 11 miljoen prikken gezet. Bijna 7,4 miljoen mensen hebben een eerste prik gehad en ruim 3,4 miljoen ook de tweede prik.
Opkomst
De opkomst is het grootst onder zeventigers en tachtigers. Meer dan 90 procent van hen heeft op zijn minst één prik gekregen.
In vrijwel elke gemeente in het land ligt de vaccinatiegraad onder 65-plussers boven de 85 procent. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft 75 tot 84 procent van de mensen uit deze leeftijdsgroep een prik gehad. Dat geldt ook voor overwegend reformatorische gemeenten als Tholen, Zwartewaterland, Nunspeet, Barneveld en Hardinxveld-Giessendam. In Reimerswaal en Staphorst heeft ongeveer 60 procent van de ouderen de coronaprik gehaald. De opkomst is het laagst op Urk, waar ongeveer de helft van de mensen van boven de 65 is gevaccineerd.
Recordaantal doses ontvangen
Nederland heeft in de afgelopen week ook een recordaantal vaccindoses gekregen. Van maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni leverden de fabrikanten 1,85 miljoen doses, bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar. Zo ontving het RIVM voor het eerst meer dan een miljoen doses van Pfizer en BioNTech. AstraZeneca leverde bijna 560.000 doses, meer dan twee keer zo veel als in de vier voorgaande weken bij elkaar opgeteld. Janssen bracht 156.000 doses naar het distributiecentrum in Oss en van Moderna kwamen ruim 115.000 doses.
Het record wordt later deze maand mogelijk verbroken. In de komende twee weken verwacht het RIVM ruim 1,2 miljoen doses, gevolgd door zo'n 2,2 miljoen doses in de week van 21 tot en met 27 juni. AstraZeneca denkt dat het in die week ruim een miljoen vaccindoses naar Nederland kan brengen.
In totaal heeft Nederland nu 13,5 miljoen vaccindoses ontvangen. Begin juli zullen er bijna 20 miljoen doses zijn binnengekomen, schat het RIVM.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
6 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
1 week geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
2 weken geleden