Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vorig jaar 368 miljoen euro afgepakt van criminelen

Vorig jaar 368 miljoen euro afgepakt van criminelen

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar ter waarde van 368 miljoen euro beslag gelegd op criminele geldstromen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2020 (303 miljoen euro) en het jaar daarvoor (258 miljoen euro). Het aantal witwasonderzoeken nam toe naar 5820, van 4354 in 2020, zo maakte het OM donderdag bekend.

Naast het rechercheren op drugs of wapens, zegt het OM steeds vaker onderzoek te doen naar (crimineel) vermogen dat op onverklaarbare wijze is ontstaan. "Een toename van dergelijke witwasonderzoeken frustreert criminele activiteiten op een zeer efficiënte manier", aldus het OM in een persbericht.

Dat er meer vermogen is afgepakt, komt volgens het OM omdat er beter wordt samengewerkt met andere organisaties, zoals de politie, bijzondere opsporingsdiensten en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Daardoor komen criminele geldstromen beter in zicht. Ook helpt het dat vaker gewerkt wordt met specialisten op het gebied van het afpakken van crimineel vermogen en andere bezittingen.

Meer uit Binnenland

Parkeervergunning in twee op drie gemeenten duurder dan in 2021

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een vergunning nodig hebben om hun auto in de buurt van hun woning te parkeren, betalen daar vaak meer voor dan een paar jaar geleden. In zes van de tien gemeenten met een parkeervergunninggebied zijn de kosten sinds 2021 gestegen. De prijs van een parkeervergunning verschilt sterk per gemeente.

12 minuten geleden
Spoeddebat in Amsterdamse raadscommissie over UvA-protesten

AMSTERDAM (ANP) - In de gemeenteraad van Amsterdam wordt vrijdag gesproken over de pro-Palestijnse protesten in de hoofdstad deze week en over het optreden van de politie. Ook burgemeester Femke Halsema is aanwezig bij de vergadering van de commissie Algemene Zaken, die op verzoek van alle fracties is ingelast. Het spoeddebat begint om 13.00 uur. Het is niet gebruikelijk dat de Amsterdamse raad op een vrijdag bijeenkomt.

2 uur geleden
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over de deelname, geplaatst voor de finale. Daarnaast zijn ook landen als Letland, Oostenrijk en Noorwegen door.

7 uur geleden
Drie aanhoudingen bij pro-Palestijns protest in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam drie mensen opgepakt. Zij zijn aangehouden om belediging en opruiing, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

8 uur geleden
ME voert charge uit bij protest op Spui in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De mobiele eenheid (ME) heeft donderdagavond een kleine charge uitgevoerd op het Spui in Amsterdam toen een groepje demonstranten de doorgang van een politievoertuig verhinderde. Daarbij deelden politiemensen enkele rake klappen uit aan betogers, zo is te zien op beelden van de Amsterdamse zender AT5. Er waren ook andere korte confrontaties tussen de ME en de demonstranten.

9 uur geleden
Demonstranten hebben Roeterseilandcampus verlaten en lopen mars

AMSTERDAM (ANP) - De paar duizend betogers die donderdagavond demonstreerden op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben het terrein van de universiteit verlaten. Ze lopen in een mars door de stad. Waar ze naartoe lopen, is niet bekend.

10 uur geleden
Halsema vindt optreden van politie tegen betogers niet te hard

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt niet dat de politie in de hoofdstad te hard heeft ingegrepen bij de pro-Palestijnse demonstraties. "Er is geweld gebruikt na talloze waarschuwingen om te vertrekken", zei ze in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

10 uur geleden