Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vopak breidt flink uit in Rotterdamse haven

Vopak breidt flink uit in Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - Het grote tankopslagbedrijf Vopak gaat zestien nieuwe opslagtanks bouwen in de Rotterdamse haven. Daarin moeten afvalgrondstoffen worden opgeslagen voor de productie van biobrandstoffen als biodiesel. Zo wil Vopak inspelen op de toenemende vraag naar schonere brandstoffen in Europa.

De nieuwe opslagtanks worden gebouwd bij de terminal in Vlaardingen, waar Vopak al ervaring heeft met de opslag van afvalstoffen als gebruikte bakolie en talk. De nieuwe tanks krijgen een gezamenlijke capaciteit van 64.000 kubieke meter.

De coronacrisis had vorig jaar duidelijk impact op de industrieën waarvoor Vopak de opslag regelt, liet het bedrijf weten bij de presentatie van zijn jaarcijfers. "We hebben ongekende veranderingen gezien in vraag en aanbod van gas, chemicaliën en olie." Daarbij profiteerde de onderneming er ook van dat oliehandelaren in bepaalde perioden van het jaar naarstig op zoek waren naar opslagmogelijkheden, omdat de olieprijzen toen erg laag waren en ze speculeerden op latere prijsstijgingen.

Nettowinst

De jaarcijfers zelf worden erg gekleurd omdat Vopak eerder nog onderdelen had afgestoten. Uiteindelijk halveerde de nettowinst bijna. Ook gingen de opbrengsten licht omlaag. Maar Vopak blijft enthousiast over zijn toekomstkansen. De Rotterdamse onderneming benadrukte verder dat ze nog steeds op koers ligt om de kosten te verlagen.

De opslagtanks van Vopak waren in het vierde kwartaal van vorig jaar nog bijna even vol als in het kwartaal ervoor. De vraag naar opslag van olie, gassen en chemicaliën was daarmee nog steeds erg groot. De tanks waren afgelopen kwartaal voor 91 procent gevuld tegen 92 procent een meetperiode eerder. In dezelfde periode in 2019 waren de tanks voor 85 procent gevuld.

Meer uit Financieel

Liander: weer nieuwe knelpunten op stroomnet

LEIDEN (ANP) - Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn weer nieuwe knelpunten ontstaan. Volgens netbeheerder Liander is op die plekken nu ook de maximale capaciteit van het net bereikt. Daardoor is er geen ruimte om bijvoorbeeld bedrijven die veel stroom verbruiken een nieuwe aansluiting te geven.

5 minuten geleden
Voorlopig geen verkoopverbod iPhone 12, RDI wacht update Apple af

GRONINGEN (ANP) - Een verkoopverbod voor de iPhone 12 vanwege te hoge stralingsniveaus is in Nederland voorlopig niet aan de orde. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) stelt vast dat de smartphone in sommige gevallen te veel straling afgeeft, maar dit zorgt niet voor acute gezondheidsrisico's. De telecomtoezichthouder wacht nu af met welke aanpassingen Apple komt om de iPhone 12 te laten voldoen aan de Europese normen.

7 minuten geleden
Topman Sony-divisie achter de PlayStation gaat met pensioen

SAN MATEO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Topman Jim Ryan van Sony Interactive Entertainment heeft zijn pensioen aangekondigd na bijna dertig jaar voor het concern achter spelcomputer PlayStation te hebben gewerkt. Hij was de afgelopen tijd ook een grote criticus van de overname van Activision Blizzard, uitgever van games als Call of Duty en World of Warcraft, door Sony-rivaal Microsoft. Ryan lobbyde ook tegen de deal bij toezichthouders. Onlangs werd echter bekend dat de megaovername van 69 miljard dollar hoogstwaarschijnlijk toch doorgaat.

34 minuten geleden
Verzekeraars verliezen opnieuw op licht lagere beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies aan de nieuwe handelsdag begonnen. Verzekeraars NN en ASR daalden opnieuw na de koersklap van een dag eerder, toen de vrees voor de gevolgen van ongunstige gerechtelijke uitspraken rond zogenoemde woekerpolissen toesloeg.

56 minuten geleden
Aandacht beleggers gaat uit naar effect hoge olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat donderdag onder meer uit naar de olieprijzen en verzekeraars. NN en ASR leden een dag eerder nog forse koersverliezen doordat ze ongunstige uitspraken van het gerechtshof Den Haag over zogenoemde woekerpolissen te verwerken kregen. Het is de vraag of ze nu enig herstel laten zien. Daarnaast voedden de almaar oplopende olieprijzen de zorg dat de inflatie langere tijd hoog zal blijven, wat aan de bedrijfswinsten knaagt en ook voor hoge rentes zorgt.

2 uur geleden
Volkswagen: grote IT-storing verholpen

WOLFSBURG (ANP) - Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan het Duitse persbureau DPA.

3 uur geleden
Nederlandse industriebedrijven blijven somber gestemd

DEN HAAG (ANP) - De stemming in de Nederlandse industrie is in september somber gebleven. Dat komt vooral doordat industriële bedrijven minder tevreden waren over de hoeveelheid werk op de plank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden