Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitters grootste partijen onderzoeken vorming regering België

Voorzitters grootste partijen onderzoeken vorming regering België

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA en Paul Magnette van de Franstalige socialisten (PS) gaan onderzoeken of er een nieuwe regering voor België kan worden gevormd. Ze hebben de opdracht van koning Filip aanvaard om "de nodige initiatieven te nemen" voor de vorming van een regering met een brede meerderheid in het parlement. Dat meldt het Paleis na afloop van de audiëntie met beide partijvoorzitters.

Volgens de mededeling ging aan de audiëntie telefonisch overleg vooraf van de koning met de partijen die na de verkiezingen bij de politieke discussies betrokken waren. Het is de bedoeling dat De Wever en Magnette regelmatig verslag zullen uitbrengen bij de vorst. Een eerste afspraak staat voor 31 juli gepland.

Meer dan een jaar na de verkiezingen van 26 mei vorig jaar komen de voorzitters van de twee grootste partijen in het noorden en het zuiden van het land nu aan zet. Eerder hadden twee oud-regeringsleiders van Vlaanderen en Wallonië, Geert Bourgeois en Rudy Demotte, al geprobeerd om een meerderheid rond de beide partijen op de been te brengen, maar dat mislukte. De huidige demissionaire regering-Wilmes heeft tot in september het vertrouwen gekregen van het parlement.

Geen titel

Magnette zei in een reactie op Twitter dat er nog zo'n vijftig dagen zijn om een regering te vormen. "Indien dat niet lukt, is het tijd voor verkiezingen". De Wever benadrukte dat er geen garantie is voor succes.

In de mededeling van het Paleis kreeg het duo overigens geen specifieke titel mee, zoals informateur of preformateur. Er staat ook geen einddatum op de opdracht.

Eerder maandag riep koning Filip in zijn toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag op snel een besluitvaardige en stabiele regering te vormen omdat het hele land daarom vraagt.

Meer uit Buitenland

Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua circa 470 kilometer van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

35 minuten geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

1 uur geleden
Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

3 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

4 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

6 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

9 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

11 uur geleden