Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitters grootste partijen onderzoeken vorming regering België

Voorzitters grootste partijen onderzoeken vorming regering België

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA en Paul Magnette van de Franstalige socialisten (PS) gaan onderzoeken of er een nieuwe regering voor België kan worden gevormd. Ze hebben de opdracht van koning Filip aanvaard om "de nodige initiatieven te nemen" voor de vorming van een regering met een brede meerderheid in het parlement. Dat meldt het Paleis na afloop van de audiëntie met beide partijvoorzitters.

Volgens de mededeling ging aan de audiëntie telefonisch overleg vooraf van de koning met de partijen die na de verkiezingen bij de politieke discussies betrokken waren. Het is de bedoeling dat De Wever en Magnette regelmatig verslag zullen uitbrengen bij de vorst. Een eerste afspraak staat voor 31 juli gepland.

Meer dan een jaar na de verkiezingen van 26 mei vorig jaar komen de voorzitters van de twee grootste partijen in het noorden en het zuiden van het land nu aan zet. Eerder hadden twee oud-regeringsleiders van Vlaanderen en Wallonië, Geert Bourgeois en Rudy Demotte, al geprobeerd om een meerderheid rond de beide partijen op de been te brengen, maar dat mislukte. De huidige demissionaire regering-Wilmes heeft tot in september het vertrouwen gekregen van het parlement.

Geen titel

Magnette zei in een reactie op Twitter dat er nog zo'n vijftig dagen zijn om een regering te vormen. "Indien dat niet lukt, is het tijd voor verkiezingen". De Wever benadrukte dat er geen garantie is voor succes.

In de mededeling van het Paleis kreeg het duo overigens geen specifieke titel mee, zoals informateur of preformateur. Er staat ook geen einddatum op de opdracht.

Eerder maandag riep koning Filip in zijn toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag op snel een besluitvaardige en stabiele regering te vormen omdat het hele land daarom vraagt.

Meer uit Buitenland

Netanyahu: oproep einde oorlog staat haaks op steun einde Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat leiders niet de eliminatie van Hamas kunnen steunen en tegelijkertijd oproepen tot een einde aan de oorlog in Gaza. Hij heeft dat tegen "de leiders van Duitsland en Frankrijk en andere landen" gezegd. Het beëindigen van de oorlog zou de eliminatie van Hamas verhinderen, aldus de premier.

8 minuten geleden
Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

1 uur geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

2 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

3 uur geleden
Intense gevechten in het zuiden van de Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepering Hamas zijn zondag verwikkeld in hevige gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar honderdduizenden mensen hun toevlucht hebben gezocht.

5 uur geleden
Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

10 uur geleden
Anatomy of a Fall wint beste film bij European Film Awards

BERLIJN (ANP) - Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de prijs voor beste film gewonnen bij de European Film Awards. De 36e uitreiking van de Europese filmprijzen vond plaats in Berlijn.

10 uur geleden