
Voorzitter staatscommissie racisme: snel praten over excuses
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de komende tijd gebruiken om nog eens goed in gesprek te gaan over de excuses voor de slavernij. Dat zei Joyce Sylvester, voorzitter van de staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, in Buitenhof. Ze sprak ook de hoop uit dat naast de premier en andere leden van het kabinet ook de koning nog excuses zal aanbieden.
Vrijdag bleek dat het kabinet van plan is om op 19 december excuses aan te bieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Mark Rutte doet dat in Nederland, en zeven andere ministers en staatssecretarissen in Suriname en Caribisch Nederland. Die opzet vindt Sylvester op zich "niet zo gek", zei ze. Anderen hadden hier wel kritiek op.
Het kabinet heeft officieel nog niets naar buiten gebracht over de excuses. Wel zei premier Rutte ook zondag nog op de lokale omroep Den Haag FM dat er op 19 december iets staat te gebeuren. Die datum is volgens hem gekozen omdat het kabinet dit voor het begin van het herdenkingsjaar 2023 wilde doen.
Te vroeg
Critici, waaronder de De stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname en de Nationale Reparatie Commissie, hebben gezegd dat die datum voor sommige nazaten van slachtoffers van de slavernij te vroeg zou kunnen komen. Ze waarschuwen dat het nauw luistert. Dit "geeft mij het signaal dat er ruis op de lijn is", aldus Sylvester. Ze hoop dat er nog over gesproken gaat worden.
Sylvester vindt wel dat koning Willem-Alexander op 1 juli volgend jaar, als de slavernij formeel én praktisch 150 jaar is afgeschaft, als "instituut" ook zijn excuses moet maken. "Ik denk dat dat heel veel verzoening zal brengen." Daar is volgens Rutte voor 19 december niet voor gekozen, omdat de excuses nog te politiek controversieel zijn.
Volgens Sylvester is "niet alleen de inhoud, maar ook de tone of voice" belangrijk bij het aanbieden van excuses. "Je kunt het wel goed bedoelen, maar als het niet zo wordt opgepakt en als de boodschap niet zo wordt ontvangen, bereik je nog niks." Ze vindt dat het kabinet en andere betrokkenen "snel bij elkaar" moeten gaan zitten om te "kijken wat er nog te repareren valt".
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Na de VVD en BBB heeft ook NSC bekendgemaakt welke nieuwe bewindslieden toetreden tot het kabinet. NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen wordt de nieuwe demissionaire minister van Volksgezondheid. Hiermee volgt zij de vertrokken PVV'er Fleur Agema op.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Nederlander Mark van Rennes, de kapitein van een activistenschip dat naar de Gazastrook wilde varen, wordt maandag Israël uitgezet. Dat meldt de Arabisch-Israëlische mensenrechtenorganisatie Adalah. Van Rennes en twee andere vrijwilligers werden daar vastgehouden nadat ze waren opgepakt toen ze met het schip Madleen hulpgoederen wilden afleveren in Gaza.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die Israël willen verlaten vanwege de raketaanvallen, moeten dat over land doen via Egypte of Jordanië. Vanaf daar kan de reis richting Europa worden vervolgd met het vliegtuig. In Israël is het luchtruim gesloten, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - NS-topman Wouter Koolmees vindt het "heel teleurstellend" dat er opnieuw een treinstaking is aangekondigd. De machinisten- en conducteursvakbond VVMC is van plan dinsdag het werk neer te leggen in het noordwesten en oosten, waaronder Amsterdam en Schiphol, als een gesprek maandag met de NS over een nieuwe cao niet naar hun tevredenheid verloopt. FNV Spoor heeft zich daarbij aangesloten.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof heeft op X namens het kabinet gereageerd op de tweede Rode Lijn-demonstratie in Den Haag. "We zien jullie en we horen jullie. Ons doel is uiteindelijk hetzelfde: om zo snel mogelijk een einde te maken aan het leed in Gaza." De premier was volgens de organisatie uitgenodigd om de demonstratie bij te wonen, maar hij zou niets van zich hebben laten horen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst klopt dat niet: Schoof zou vooraf hebben laten weten niet aanwezig te zijn.
5 uur geledenVUGHT (ANP) - Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught zijn zondagmiddag de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Onder anderen Esther en Selma Huffener, kleindochters van oud-gevangene Lotty Huffener die haar zusje verloor, hielden samen een toespraak.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.
6 uur geleden