Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter politiebond teleurgesteld: bezuinigingen gaan door

Voorzitter politiebond teleurgesteld: bezuinigingen gaan door

BAARN (ANP) - Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, reageert teleurgesteld dat de extra investeringen van het kabinet beperkt blijven tot 524 miljoen euro voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Daarbij maakt de onderwereld voor illegale activiteiten gebruik van diensten van de bovenwereld, bijvoorbeeld voor financiële handelingen. "De bezuinigingen bij de politie gaan door", concludeert Struijs.

"Het extra geld is bedoeld voor de hele rechtsketen", zegt de voorzitter. "Voor de politie is een bedrag vrijgemaakt dat direct wordt gelabeld aan het stelsel bewaken en beveiligen, wat ook hard nodig is na de dood van Peter R. de Vries. Van dat extra geld kan de politie geen extra agenten aannemen." Het budget is gereserveerd voor onder meer de bescherming van bestuurders, rechters en advocaten.

Struijs: "Dit geeft ons geen fundament voor de toekomst. De problemen zijn groot op het gebied van de aanpak van de georganiseerde misdaad. Het is geen goede dag voor de veiligheid en de politie. Zo kunnen we niet verder bouwen, maar moeten we verder bezuinigen op veiligheid."

Politievakbond ACP noemt het extra geld dat vrijkomt voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit een begin. "Om echt een vuist te kunnen maken tegen de georganiseerde criminaliteit is een lange adem nodig", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "Helaas zien we nu dat er in 2022 weliswaar extra wordt geïnvesteerd in het tegengaan van ondermijning, maar dat er in de jaren daarna weer wordt beknibbeld op dat extra budget. Weliswaar blijft er structureel een verhoging over, maar die is zwaar onvoldoende."

Van de Kamp stelt dat er voor de lange termijn maatregelen moeten worden genomen tegen de ondermijnende criminaliteit. Niet alleen wat betreft extra investeringen. De ACP pleit ook voor wetswijzigingen. Zo zou de bond graag zien dat een antimaffiawetgeving wordt ingevoerd. Dit geeft de politie, het Openbaar Ministerie en andere opsporingsdiensten meer mogelijkheden om zware georganiseerde criminaliteit aan te pakken.

Meer uit Binnenland

Brandweer redt drie mensen uit brandende woning Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - In een woning in Vlissingen heeft in de nacht van zaterdag op zondag kort brand gewoed. De brandweer heeft drie mensen uit de woning gered. Zij hadden rook ingeademd en werden door ambulancepersoneel nagekeken. Elf bewoners van omringende woningen moesten hun huizen verlaten en zijn elders opgevangen. Een aantal van hen had eveneens rook ingeademd, meldt de brandweer.

3 uur geleden
Forensisch onderzoeksteam terug uit Oekraïne

EINDHOVEN (ANP) - Het Nederlands forensisch en opsporingsteam (FO-team) is terug uit Oekraïne. De veertig leden van het speciale team van de marechaussee werden zaterdagmiddag verwelkomd op de vliegbasis Eindhoven. Ze hebben in Oekraïne onderzoek gedaan naar oorlogsmisdaden. Dat gebeurde onder de vlag van het International Strafhof (ICC) en op verzoek van de regering in Kiev.

11 uur geleden
Vuurwerk na WK-zege Oranje, maar vooral binnen feest

DEN HAAG (ANP) - Na de 3-1 winst van Oranje op het WK in Qatar is op veel plaatsen in Nederland feest gevierd. Onder meer in Den Haag, Deventer, Veenendaal, Sittard en Zaandam staken mensen vuurwerk af. Maar vanwege de kou buiten werd er vooral binnenshuis, in de kroeg of het clubhuis gefeest.

14 uur geleden
Huis van Oranje gaat vrijdag weer open bij kwartfinale WK

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal in de kwartfinales van het WK in Qatar wordt vrijdagavond uitgezonden op grote schermen in de Johan Cruijff ArenA. De KNVB organiseert dan weer het zogeheten Huis van Oranje. Oranje speelt op 9 december voor het eerst op dit WK een wedstrijd in de Nederlandse avond (aftrap 20.00 uur).

14 uur geleden
Solidariteitsmars voor in Staphorst belaagde KOZP-activisten

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag hebben zaterdag meer dan 85 organisaties een solidariteitsdemonstratie gehouden voor de activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) die vorige week in Staphorst door relschoppers werden belaagd. De demonstranten spraken zich in de Hofstad ook uit tegen racisme en extreemrechts geweld. De mars ging van de Lange Vijverberg richting het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens een van de initiatiefnemers, Platform Stop Racisme, liepen zo'n 250 demonstranten mee.

15 uur geleden
Lange Frans teruggekeerd op YouTube

HILVERSUM (ANP) - Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd. Dat gebeurde onder meer omdat de rapper volgens YouTube regels over intimidatie, bedreigingen en cyberpesten zou schenden. Aanleiding was onder meer zijn gesprek met Janet Ossebaard in zijn podcast. De twee hadden het onder meer over een aanslag op premier Mark Rutte.

18 uur geleden
Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

ALMELO (ANP) - De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.

18 uur geleden