Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter politiebond teleurgesteld: bezuinigingen gaan door

Voorzitter politiebond teleurgesteld: bezuinigingen gaan door

BAARN (ANP) - Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, reageert teleurgesteld dat de extra investeringen van het kabinet beperkt blijven tot 524 miljoen euro voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Daarbij maakt de onderwereld voor illegale activiteiten gebruik van diensten van de bovenwereld, bijvoorbeeld voor financiële handelingen. "De bezuinigingen bij de politie gaan door", concludeert Struijs.

"Het extra geld is bedoeld voor de hele rechtsketen", zegt de voorzitter. "Voor de politie is een bedrag vrijgemaakt dat direct wordt gelabeld aan het stelsel bewaken en beveiligen, wat ook hard nodig is na de dood van Peter R. de Vries. Van dat extra geld kan de politie geen extra agenten aannemen." Het budget is gereserveerd voor onder meer de bescherming van bestuurders, rechters en advocaten.

Struijs: "Dit geeft ons geen fundament voor de toekomst. De problemen zijn groot op het gebied van de aanpak van de georganiseerde misdaad. Het is geen goede dag voor de veiligheid en de politie. Zo kunnen we niet verder bouwen, maar moeten we verder bezuinigen op veiligheid."

Politievakbond ACP noemt het extra geld dat vrijkomt voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit een begin. "Om echt een vuist te kunnen maken tegen de georganiseerde criminaliteit is een lange adem nodig", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "Helaas zien we nu dat er in 2022 weliswaar extra wordt geïnvesteerd in het tegengaan van ondermijning, maar dat er in de jaren daarna weer wordt beknibbeld op dat extra budget. Weliswaar blijft er structureel een verhoging over, maar die is zwaar onvoldoende."

Van de Kamp stelt dat er voor de lange termijn maatregelen moeten worden genomen tegen de ondermijnende criminaliteit. Niet alleen wat betreft extra investeringen. De ACP pleit ook voor wetswijzigingen. Zo zou de bond graag zien dat een antimaffiawetgeving wordt ingevoerd. Dit geeft de politie, het Openbaar Ministerie en andere opsporingsdiensten meer mogelijkheden om zware georganiseerde criminaliteit aan te pakken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Broekers-Knol: deze week 500 plaatsen voor asielzoekers erbij

DEN HAAG (ANP) - De komende dagen komen er in totaal 500 opvangplekken voor asielzoekers bij, zegt demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol na een bezoek aan een opvangcentrum in Ter Apel. Woensdag en donderdag komen er 200 plaatsen bij in Almere, en vrijdag 300 in Gorinchem.

7 minuten geleden
BuZa tegen reizigers uit en naar Marokko: zoek snel andere route

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers vanuit en naar Marokko aan om snel te zoeken naar een alternatieve route. Vanaf middernacht gaat er een vliegverbod in tussen Marokko en Nederland. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn er "alternatieven om te reizen via andere nabij Nederland gelegen landen". Het verbod geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

1 uur geleden
Slachtoffer aanrijding tram in Den Haag is Poolse man

DEN HAAG (ANP) - De man die maandagavond in Den Haag overleed nadat hij door een tram was aangereden, is een 39-jarige man met de Poolse nationaliteit. De politie meldde eerder al dat het slachtoffer geen vaste woon- of verblijfplaats had.

4 uur geleden
Ook OM in hoger beroep in moordzaak advocaat Wiersum

AMSTERDAM (ANP) - Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de strafzaak van de moord op advocaat Derk Wiersum. De rechtbank Amsterdam veroordeelde de twee verdachten vorige week tot dertig jaar cel. Het OM had levenslang geëist. De advocaten van Giërmo B. en Moreno B. hadden al laten weten beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

5 uur geleden
Snelrecht voor relschoppers na voetbalwedstrijd in Nijmegen

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie past snelrecht toe op zeven mannen uit Arnhem en Nijmegen die afgelopen zondag werden opgepakt bij de rellen die uitbraken in het Goffertpark in Nijmegen, na de wedstrijd NEC - Vitesse. De zeven verdachten worden woensdag en donderdag op verdenking van openlijk geweld voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het OM wil dat ze vast blijven zitten tot aan de rechtszitting.

6 uur geleden
Marokko verbiedt vliegverkeer van en naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - De Marokkaanse overheid legt vanaf middernacht een vliegverbod op voor vluchten van en naar Nederland. Dat bevestigt luchtvaartmaatschappij Transavia na berichtgeving hierover in Marokkaanse media. Het vliegverbod geldt behalve voor Nederland ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

6 uur geleden
Bedreiger Rutte ook verdacht van oplichting

DEN HAAG (ANP) - De 22-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van het bedreigen van demissionair premier Mark Rutte heeft mogelijk ook fraude via WhatsApp gepleegd. Dat zei de officier van justitie woensdag tijdens de eerste openbare zitting in de rechtbank in Den Haag. Yavuz O. wordt binnenkort over deze mogelijke oplichting nader gehoord, zei de officier.

6 uur geleden