Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter acute zorg: carnaval en meer versoepelen onverstandig

Voorzitter acute zorg: carnaval en meer versoepelen onverstandig

ZWOLLE (ANP) - Ina Kuper, de waarnemend voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), maakt zich vanwege het hoge aantal coronabesmettingen grote zorgen over carnaval. "Het lijkt mij heel onverstandig als nu grote groepen hossende mensen bij elkaar komen", zegt ze tegen het ANP. Ook met verdere versoepelingen van de coronamaatregelen zou zij "nog even wachten" als ze het kabinet was.

Kuper voorziet dat de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen ook weer gaat leiden tot meer druk op de ziekenhuizen. Daarbij speelt ook nog het relatief hoge ziekteverzuim. "Dat is wel echt een toenemend probleem, niet alleen in de ziekenhuizen, maar in de hele maatschappij. Het percentage dat positief test is onder het zorgpersoneel net zo hoog als elders", aldus de tijdelijke opvolger van Ernst Kuipers. Hij trad onlangs aan als minister van Volksgezondheid.

Op verpleegafdelingen is de afgelopen dagen al sprake van een duidelijke toename, zegt Kuper. Haar verwachting is dat die verder zal doorzetten. Ze wijst er ook op dat de uitstroom uit het ziekenhuis moeizamer wordt. "Het hoge aantal besmettingen geeft druk op de hele keten, dus ook op huisartsen, verpleeghuizen en de thuiszorg."

Ingewikkelde vraag

In hoeverre de druk op de intensive cares zal toenemen door corona, is een "ingewikkelde vraag", zegt Kuper, die tevens bestuurder is van Isala Klinieken, met vestigingen in onder meer Zwolle en Kampen. De afgelopen weken daalde het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de ic’s juist scherp. Het Outbreak Management Team becijferde onlangs dat de kans op ic-opname met de omikronvariant van het virus ongeveer de helft lager is voor opgenomen coronapatiënten dan met de vrijwel verdwenen deltavariant.

Omikron is milder, maar de grote getallen bepalen uiteindelijk hoe druk de zorg het krijgt. "Naarmate meer mensen ziek worden, zal het aantal patiënten op de ic ook toenemen. We moeten het goed monitoren."

Geen onderscheid

Die monitoring wordt gedaan door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), waar Kuper ook voor spreekt. Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die vanwege Covid-19 zijn opgenomen en patiënten die eigenlijk om een andere reden in het ziekenhuis liggen. Een andere organisatie, stichting NICE, doet dat sinds kort wel.

In diverse ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, is meer dan de helft van de patiënten met corona in de eerste plaats vanwege een andere aandoening opgenomen. Kuper zegt dat ze het wel belangrijk vindt om hier goed zicht op te houden. Maar: "Voor het werk van LCPS gaat het om de bezetting. Voor alle patiënten met corona gelden dezelfde maatregelen. Ze moeten in isolatie worden verpleegd, dat is zwaardere zorg. Mensen liggen alleen op hun kamer, artsen en verpleegkundigen moeten telkens beschermende kleding aantrekken", legt de ziekenhuisbestuurder uit. "We kijken wel naar onze definities", voegt ze eraan toe.

Meer uit Gezond

Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

1 dag geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

2 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

2 dagen geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

3 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

4 dagen geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

4 dagen geleden
Aantal boosterprikken corona stijgt tot ruim 2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

4 dagen geleden