Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter acute zorg: carnaval en meer versoepelen onverstandig

Voorzitter acute zorg: carnaval en meer versoepelen onverstandig

ZWOLLE (ANP) - Ina Kuper, de waarnemend voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), maakt zich vanwege het hoge aantal coronabesmettingen grote zorgen over carnaval. "Het lijkt mij heel onverstandig als nu grote groepen hossende mensen bij elkaar komen", zegt ze tegen het ANP. Ook met verdere versoepelingen van de coronamaatregelen zou zij "nog even wachten" als ze het kabinet was.

Kuper voorziet dat de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen ook weer gaat leiden tot meer druk op de ziekenhuizen. Daarbij speelt ook nog het relatief hoge ziekteverzuim. "Dat is wel echt een toenemend probleem, niet alleen in de ziekenhuizen, maar in de hele maatschappij. Het percentage dat positief test is onder het zorgpersoneel net zo hoog als elders", aldus de tijdelijke opvolger van Ernst Kuipers. Hij trad onlangs aan als minister van Volksgezondheid.

Op verpleegafdelingen is de afgelopen dagen al sprake van een duidelijke toename, zegt Kuper. Haar verwachting is dat die verder zal doorzetten. Ze wijst er ook op dat de uitstroom uit het ziekenhuis moeizamer wordt. "Het hoge aantal besmettingen geeft druk op de hele keten, dus ook op huisartsen, verpleeghuizen en de thuiszorg."

Ingewikkelde vraag

In hoeverre de druk op de intensive cares zal toenemen door corona, is een "ingewikkelde vraag", zegt Kuper, die tevens bestuurder is van Isala Klinieken, met vestigingen in onder meer Zwolle en Kampen. De afgelopen weken daalde het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de ic’s juist scherp. Het Outbreak Management Team becijferde onlangs dat de kans op ic-opname met de omikronvariant van het virus ongeveer de helft lager is voor opgenomen coronapatiënten dan met de vrijwel verdwenen deltavariant.

Omikron is milder, maar de grote getallen bepalen uiteindelijk hoe druk de zorg het krijgt. "Naarmate meer mensen ziek worden, zal het aantal patiënten op de ic ook toenemen. We moeten het goed monitoren."

Geen onderscheid

Die monitoring wordt gedaan door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), waar Kuper ook voor spreekt. Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die vanwege Covid-19 zijn opgenomen en patiënten die eigenlijk om een andere reden in het ziekenhuis liggen. Een andere organisatie, stichting NICE, doet dat sinds kort wel.

In diverse ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, is meer dan de helft van de patiënten met corona in de eerste plaats vanwege een andere aandoening opgenomen. Kuper zegt dat ze het wel belangrijk vindt om hier goed zicht op te houden. Maar: "Voor het werk van LCPS gaat het om de bezetting. Voor alle patiënten met corona gelden dezelfde maatregelen. Ze moeten in isolatie worden verpleegd, dat is zwaardere zorg. Mensen liggen alleen op hun kamer, artsen en verpleegkundigen moeten telkens beschermende kleding aantrekken", legt de ziekenhuisbestuurder uit. "We kijken wel naar onze definities", voegt ze eraan toe.

Meer uit Gezond

Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder meer om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo'n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

22 uur geleden
Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

1 dag geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

1 dag geleden
Britten keuren als eerste aangepast coronavaccin goed

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een aangepast coronavaccin van het bedrijf Moderna goedgekeurd. Het Britse geneesmiddelenagentschap zette maandag het licht op groen voor het zogenoemde bivalente vaccin, dat werkt tegen zowel de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant.

1 dag geleden
CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

4 dagen geleden
Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven de actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De Bevlogen Huisartsen'.

4 dagen geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

4 dagen geleden