Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzichtig optimisme in China over handelsbetrekkingen met VS

Voorzichtig optimisme in China over handelsbetrekkingen met VS

BEIJING (ANP/DPA/RTR) - Het Chinese wetenschappelijke onderzoeksinstituut CASS ziet een positief signaal in een oproep aan China van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai. Dat zegt het instituut in de Chinese staatskrant The Global Times. Tai riep maandag op tot een "openhartig gesprek" met Beijing over de concurrentie tussen de twee landen.

Tai sprak zich in Washington uit over het belang van het herzien van het Amerikaanse handelsbeleid ten opzichte van China. Tai zei wel dat de Verenigde Staten de belangen van de Amerikaanse werknemers, bedrijven, boeren en producenten voorop willen zetten. Tai wil China ook aanspreken op de handelsdeal die voormalig president Donald Trump met het land sloot. China heeft zich volgens de Amerikanen niet aan de voorwaarden van de deal gehouden.

Onder Trump begon een handelsoorlog. Hij zette Chinese bedrijven die zich niet aan bepaalde regels hielden, zoals mensenrechten, op een zwarte lijst. Zijn opvolger president Joe Biden heeft ondanks een beloofde herziening het beleid nog niet aangepast en pakt oneerlijke handelspraktijken streng aan in de hoop het concurrentievermogen van de VS te versterken.

Positief signaal

"Dat Tai 'openhartig' wil praten is een positief signaal, omdat er altijd al handelsrelaties zijn geweest, maar het woord impliceert ook dat de VS zich realiseren dat ze handelsconflicten meer pragmatisch moeten oplossen", zei Gao Lingyun, een expert bij de Chinese Academy of Social Sciences (CASS) in Beijing. De Chinese overheid wil al langer praten met de VS om de problemen op te lossen.

Een andere analist die de krant sprak zegt dat de oproep ook laat zien dat de heffingen die de VS instelden op Chinese producten blijkbaar niet meer de impact hebben zoals was bedoeld. De Amerikanen hebben geen alternatieven voor Chinese producten en ook niet geprobeerd om industriële processen uit China te verplaatsen, aldus de kenner.

Vorige maand zei Biden in een telefoongesprek met de Chinese president Xi Jinping dat de VS door zouden gaan met het "verantwoord regelen" van de concurrentie tussen de twee landen. Volgens het Witte Huis bespraken de twee leiders "de verantwoordelijkheid die ze hebben om concurrentie niet om te laten slaan in conflict".

Meer uit Financieel

Commissarissen: EU laat zich niet meer gijzelen door Russisch gas

STRAATSBURG (ANP/RTR) - Door zich los te koppelen van Russische fossiele brandstoffen, laat de Europese Unie zich niet meer gijzelen door Moskou. Dat zei Eurocommissaris Dan Jørgensen (Energie) dinsdag bij de presentatie van de routekaart waarin staat hoe de Europese Commissie import van Russisch gas, olie en kernenergie volledig wil afbouwen.

53 minuten geleden
Philips omlaag op somber Damrak na winstwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - Het zorgtechnologieconcern Philips was dinsdag de grootste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het bedrijf is somberder geworden over de winstgevendheid dit jaar door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan Philips dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel eindigde 2,8 procent lager.

55 minuten geleden
Experts: EU haalt meer lng uit VS en Qatar bij ban Russisch gas

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten en Qatar importeren als Russisch gas wordt verboden. Dit verwachten energie-experts nadat de EU dinsdag een routekaart hierover heeft gepresenteerd. De EU moet na het einde van dit jaar geen nieuwe Russische gasdeals meer maken en eind 2027 moet alle import van Russisch gas zijn stopgezet. De maatregelen leiden volgens de kenners niet tot gastekorten, maar energie-analist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) verwacht wel een kleine prijsstijging voor Europese consumenten en bedrijven.

1 uur geleden
Rekenkamer kraakt coronafonds EU: onduidelijkheid rond resultaten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) is opnieuw erg kritisch over een fonds van honderden miljarden euro's dat de Europese Unie optuigde voor economisch herstel na de coronapandemie. Het is maar zeer de vraag of lidstaten beloofde prestaties leverden in ruil voor het geld, schrijft de waakhond voor Europese financiën.

1 uur geleden
Greenpeace bezorgd: EU moet Poetin niet vervangen door Trump

BRUSSEL (ANP) - Het plan van de Europese Unie om te stoppen met Russische fossiele brandstoffen is risicovol, vindt Greenpeace dinsdag. De klimaatorganisatie maakt zich zorgen dat de "ene gevaarlijke afhankelijkheid vervangen wordt door de andere". Bijvoorbeeld als de EU hiermee afhankelijker wordt van energie uit de VS, en daarmee president Donald Trump.

2 uur geleden
VodafoneZiggo schrapt honderden banen in Nederland

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo schrapt komende tijd zo'n vierhonderd banen in Nederland in alle lagen van de organisatie. Dit bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door NU.nl. Ongeveer de helft van de mensen wordt ontslagen, de andere helft van de werkplekken verdwijnt via natuurlijk verloop.

2 uur geleden
Ford zakt op Wall Street na opschorten verwachting door tarieven

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant verwacht dit jaar een klap van ongeveer 1,5 miljard dollar (zo'n 1,3 miljard euro) door de importheffingen van president Donald Trump. Ford heeft daarnaast zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar opgeschort. De klap komt ondanks de verlichting die Trump vorige week bood aan autofabrikanten. Zo heeft Trump de import die onder de autoheffingen valt, vrijgesteld van andere heffingen. Het aandeel Ford zakte 1,2 procent.

2 uur geleden