Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzichtig optimisme in China over handelsbetrekkingen met VS

Voorzichtig optimisme in China over handelsbetrekkingen met VS

BEIJING (ANP/DPA/RTR) - Het Chinese wetenschappelijke onderzoeksinstituut CASS ziet een positief signaal in een oproep aan China van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai. Dat zegt het instituut in de Chinese staatskrant The Global Times. Tai riep maandag op tot een "openhartig gesprek" met Beijing over de concurrentie tussen de twee landen.

Tai sprak zich in Washington uit over het belang van het herzien van het Amerikaanse handelsbeleid ten opzichte van China. Tai zei wel dat de Verenigde Staten de belangen van de Amerikaanse werknemers, bedrijven, boeren en producenten voorop willen zetten. Tai wil China ook aanspreken op de handelsdeal die voormalig president Donald Trump met het land sloot. China heeft zich volgens de Amerikanen niet aan de voorwaarden van de deal gehouden.

Onder Trump begon een handelsoorlog. Hij zette Chinese bedrijven die zich niet aan bepaalde regels hielden, zoals mensenrechten, op een zwarte lijst. Zijn opvolger president Joe Biden heeft ondanks een beloofde herziening het beleid nog niet aangepast en pakt oneerlijke handelspraktijken streng aan in de hoop het concurrentievermogen van de VS te versterken.

Positief signaal

"Dat Tai 'openhartig' wil praten is een positief signaal, omdat er altijd al handelsrelaties zijn geweest, maar het woord impliceert ook dat de VS zich realiseren dat ze handelsconflicten meer pragmatisch moeten oplossen", zei Gao Lingyun, een expert bij de Chinese Academy of Social Sciences (CASS) in Beijing. De Chinese overheid wil al langer praten met de VS om de problemen op te lossen.

Een andere analist die de krant sprak zegt dat de oproep ook laat zien dat de heffingen die de VS instelden op Chinese producten blijkbaar niet meer de impact hebben zoals was bedoeld. De Amerikanen hebben geen alternatieven voor Chinese producten en ook niet geprobeerd om industriële processen uit China te verplaatsen, aldus de kenner.

Vorige maand zei Biden in een telefoongesprek met de Chinese president Xi Jinping dat de VS door zouden gaan met het "verantwoord regelen" van de concurrentie tussen de twee landen. Volgens het Witte Huis bespraken de twee leiders "de verantwoordelijkheid die ze hebben om concurrentie niet om te laten slaan in conflict".

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

11 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

12 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

13 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

15 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

15 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

17 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

19 uur geleden