Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzichtig optimisme bij presentatie Kadernota 2022-2025 Gemeente Middelburg

Voorzichtig optimisme bij presentatie Kadernota 2022-2025 Gemeente Middelburg

MIDDELBURG - Het is geen geheim dat de financiële situatie van de gemeente Middelburg de laatste jaren niet erg rooskleurig was. De gemeente stond een aantal jaar onder preventief financieel toezicht van de provincie Zeeland. Maar nu is men toch voorzichtig optimistisch. De prognoses lijken uit te komen. Daarom durft wethouder van financiën Johan Aalberts nu een aantal voorstellen voor uitgaven te doen.

Financieel Herstelplan
Om onder het preventief toezicht van de provincie uit te komen, werd vorig jaar zomer het Financieel Herstelplan 2020 – 2024 opgesteld. Doel: weer financieel gezond worden. Op 30 september 2020 stelde de gemeenteraad dit herstelplan vast. Daarbij zijn lastige keuzes niet uit de weg gegaan. Het plan richt zich op het verbeteren van de financiële positie van Middelburg, en heeft er voor gezorgd dat de gemeente in 2021 niet meer onder het preventief provinciaal toezicht valt. De maatregelen leiden tot meer rust en een grotere financiële stabiliteit en de gemeente heeft nu weer een sterkere uitgangspositie. Toch blijft voorzichtigheid en een bepaalde mate van terughoudendheid bij het aangaan van nieuwe financiële lasten geboden. Vooral de financiën van het sociaal domein blijven een punt van zorg. De afgelopen jaren was er dus nauwelijks financiële ruimte voor nieuwe initiatieven en investeringen. De jaren 2020 en 2021 staan in het teken van de wereldwijde COVID-19 pandemie. Deze pandemie heeft natuurlijk ook invloed op onze financiën. We moesten meer uitgeven en we hadden minder inkomsten. Veel daarvan is (en wordt) gecompenseerd door het Rijk.

Wensen nieuw beleid
De afgelopen jaren had de gemeente wel altijd de wens om nieuw beleid uit te kunnen rollen. Of om investeringen te kunnen doen. Men heeft altijd voor ogen gehouden om dat zo snel mogelijk weer te kunnen doen. Men moest zich echter beperken tot het hoogst noodzakelijke. Dit is de laatste begroting van het huidige college. Volgend voorjaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. En komt er dus een nieuwe gemeenteraad, coalitie en college. De gemeente Middelburg kiest er nu voor om geen grote, nieuwe, inhoudelijke ambities in de begroting op te nemen.

Uitvoeren van de wensen
Het Financieel Herstelplan levert de gemeente tot nu toe op wat men er van verwachtte. De prognoses lijken uit te komen. Daarom ziet men nu ook mogelijkheden om toch een aantal voorstellen voor uitgaven te doen. Er wordt voor gekozen er voor om niet alles gelijk om te zetten naar uitgaven voor het uitvoeren van de wensen. Men wil ruimte houden om risico’s te kunnen opvangen. En men wil voor de komende jaren investeringsruimte voor klimaat, infrastructuur etc. Wethouder Aalberts stelt voor om voor een bedrag van € 1,5 miljoen uitgaven te doen. Deze zijnopgenomen in de kadernota 2022 – 2025. Het zijn uitgaven die betrekking hebben op zaken die de gemeente echt noodzakelijk en urgent vindt. Voorbeelden zijn: investeren in onderwijshuisvesting en sportaccommodaties, uitvoeringsbudget voor participatie, versterken van toezicht en handhaving, versterken inzet op communicatie en participatie en de versterking van TIM (Toegang in Middelburg – WMO & Jeugdwet).Vorige week is bekend geworden dat het Rijk voor 2022 ruim € 1,3 miljard beschikbaar stelt voor de Jeugdzorg. Hoe dit voor gemeente Middelburg zal uitpakken is nog niet bekend.  Dat zal uit de septembercirculaire vanuit het Rijk blijken.

De raadscommissie Algemeen Bestuur bespreekt de kadernota op dinsdag 29 juni.

Meer uit Middelburg

Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

6 uur geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

20 uur geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

20 uur geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

21 uur geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

22 uur geleden
Programma dodenherdenking 2024 in Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG/ARNEMUIDEN - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

22 uur geleden
Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

1 dag geleden