
Voorvechters willen Europese natuurherstelwet reanimeren
BRUSSEL (ANP) - De voorvechters van de Europese natuurherstelwet doen een nieuwe poging die alsnog aangenomen te krijgen. De wet is mede door Nederlands verzet niet doorgegaan, maar een dozijn EU-landen legt zich daar nog niet bij neer. Onder andere Duitsland, Frankrijk en Spanje willen over een maand nog eens proberen de wet erdoor te krijgen.
De wet, die de snelle achteruitgang van de Europese natuur moet stoppen, is een belangrijk onderdeel van de zogeheten Green Deal. Dat pakket van klimaat- en milieumaatregelen werd de afgelopen jaren voortvarend ingevoerd, maar de weerstand is gegroeid en de klad zit erin. Dat wordt na de Europese verkiezingen van juni alleen nog maar erger, vrezen voorstanders van de natuurherstelwet. In juli treedt bovendien Hongarije voor een halfjaar aan als voorzitter van de EU-lidstaten. Hongarije is zo ongeveer de laatste lidstaat waarvan ze grote groene initiatieven verwachten.
Hongarije liep in maart op het laatste moment over naar het kamp van de tegenstanders. Die hadden daardoor net genoeg steun voor een blokkade. Voorzitter België bracht de wet daarop niet in stemming, maar liet de mogelijkheid open dat later alsnog te doen. Elf lidstaten onder leiding van Ierland willen dat dit op 17 juni gebeurt, als de milieuministers in Luxemburg bijeenkomen.
Boeren tegen
Tegen de wet is onder meer veel weerstand onder boeren, die al grote moeite hebben om aan de huidige regelgeving te voldoen en nog strengere milieuregels als een bedreiging voor hun bedrijven zien. Maatschappelijke organisaties schrijven in een open brief aan Europese beleidsmakers juist dat een gezonde natuur noodzakelijk is "om onszelf te voeden, schoon water te drinken, schone lucht in te ademen en in een veilig klimaat te leven".
Onder meer Greenpeace, Oxfam en het Wereld Natuur Fonds vinden dat landen die aansturen op het afzwakken of terugdraaien van groene maatregelen "de levens riskeren van de mensen die ze vertegenwoordigen". Ze zien daarin "een opportunistische poging om wat extra stemmen te vergaren" bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni.
Meer uit Buitenland
GENÈVE (ANP/RTR) - In de Gazastrook zijn sinds eind mei zeker 798 mensen omgekomen bij pogingen om voedselhulp te bereiken, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. De meeste doden vielen in de buurt van distributiepunten van de omstreden hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF).
9 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland wil extra Amerikaanse F-35's bestellen, meldt nieuwsplatform Politico op gezag van bronnen. Duitsland streeft ernaar niet te afhankelijk te zijn van Amerikaans defensiematerieel, maar de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw Europees gevechtsvliegtuig loopt stroef.
1 uur geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft voor het eerst zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi ontmoet. De ministers spraken elkaar op de ASEAN-top in Maleisië.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie bereidt drukmiddelen voor tegen Israël, voor het geval de nieuwe afspraken over humanitaire hulp aan de Gazastrook niet worden nagekomen. Dat melden diplomatieke bronnen in Brussel aan het Duitse persbureau DPA.
5 uur geledenGENÈVE (ANP/DPA) - In juni kwamen 232 Oekraïense burgers om door Russische aanvallen en raakten er 1343 gewond. Dat is het hoogste maandtotaal sinds het begin van de oorlog in februari 2022, meldt de mensenrechtenwaarnemersmissie van de Verenigde Naties in Oekraïne (HRMMU).
5 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mahmoud Khalil, een voormalige student aan Columbia University in New York, eist 20 miljoen dollar (17 miljoen euro) schadevergoeding van de Amerikaanse overheid. Hij stelt dat hij meer dan drie maanden ten onrechte werd vastgehouden om zijn steun aan pro-Palestijnse demonstraties op de campus.
5 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Israël is bereid om tijdens een tijdelijk bestand te onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Voorwaarde is wel dat Hamas wordt gedemilitariseerd, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
14 uur geleden