Voorvechters willen Europese natuurherstelwet reanimeren
BRUSSEL (ANP) - De voorvechters van de Europese natuurherstelwet doen een nieuwe poging die alsnog aangenomen te krijgen. De wet is mede door Nederlands verzet niet doorgegaan, maar een dozijn EU-landen legt zich daar nog niet bij neer. Onder andere Duitsland, Frankrijk en Spanje willen over een maand nog eens proberen de wet erdoor te krijgen.
De wet, die de snelle achteruitgang van de Europese natuur moet stoppen, is een belangrijk onderdeel van de zogeheten Green Deal. Dat pakket van klimaat- en milieumaatregelen werd de afgelopen jaren voortvarend ingevoerd, maar de weerstand is gegroeid en de klad zit erin. Dat wordt na de Europese verkiezingen van juni alleen nog maar erger, vrezen voorstanders van de natuurherstelwet. In juli treedt bovendien Hongarije voor een halfjaar aan als voorzitter van de EU-lidstaten. Hongarije is zo ongeveer de laatste lidstaat waarvan ze grote groene initiatieven verwachten.
Hongarije liep in maart op het laatste moment over naar het kamp van de tegenstanders. Die hadden daardoor net genoeg steun voor een blokkade. Voorzitter België bracht de wet daarop niet in stemming, maar liet de mogelijkheid open dat later alsnog te doen. Elf lidstaten onder leiding van Ierland willen dat dit op 17 juni gebeurt, als de milieuministers in Luxemburg bijeenkomen.
Boeren tegen
Tegen de wet is onder meer veel weerstand onder boeren, die al grote moeite hebben om aan de huidige regelgeving te voldoen en nog strengere milieuregels als een bedreiging voor hun bedrijven zien. Maatschappelijke organisaties schrijven in een open brief aan Europese beleidsmakers juist dat een gezonde natuur noodzakelijk is "om onszelf te voeden, schoon water te drinken, schone lucht in te ademen en in een veilig klimaat te leven".
Onder meer Greenpeace, Oxfam en het Wereld Natuur Fonds vinden dat landen die aansturen op het afzwakken of terugdraaien van groene maatregelen "de levens riskeren van de mensen die ze vertegenwoordigen". Ze zien daarin "een opportunistische poging om wat extra stemmen te vergaren" bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni.
Meer uit Buitenland
TBILISI (ANP) - Het Georgische kiescollege stemt over wie de opvolger moet worden van de pro-Europese president Salome Zoerabisjvili. Haar termijn loopt maandag officieel af, maar ze heeft zelf al aangegeven dat ze niet weg wil. Ze zegt dat er is gefraudeerd bij de parlementsverkiezingen van eind oktober en erkent daarom het parlement niet. Daarom zou ook de uitslag van de stemming van zaterdag niet gelden.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de Amerikaanse regering niet open is over de mysterieuze drones die burgers in de staat New Jersey hebben waargenomen. Hij vindt dat de regering meer informatie over de incidenten moet geven.
5 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De verdachte van de moord op topman Brian Thompson van de Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealth was geen klant, aldus een woordvoerder van de onderneming. Luigi Mangione kon op 9 december worden aangeklaagd, na een vijf dagen durende klopjacht.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft de Amerikaanse burger Travis Timmerman weggehaald uit Syrië. Timmerman zat in dat land gevangen en kwam vrij na de val van dictator Bashar al-Assad.
11 uur geledenROME (ANP/RTR) - De Argentijnse president Javier Milei heeft het Italiaanse staatsburgerschap toegekend gekregen, bevestigt een ingewijde na berichten in Italiaanse media. Die zegt dat de Italiaanse regering de beslissing heeft genomen op basis van Milei's Italiaanse voorouders.
11 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/AFP) - De nieuwe Franse premier François Bayrou vindt het terugdringen van de Franse staatsschuld niet alleen een politieke prioriteit, maar ook een morele plicht. "Het tekort en de schuld, dat is een kwestie die morele vragen oproept", zei hij.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Steeds meer Amerikanen zien ze vliegen: onbekende onbemande vliegtuigjes of drones in het oosten van het land, onder meer in het luchtruim bij de hoofdstad Washington. De gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey zegt verontrust te zijn en heeft de regering gevraagd om extra middelen tegen de "drone-activiteiten".
13 uur geleden