
Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven
DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."
Donderdag is het rustdag op de COP28 en daarom herhalen onderhandelaars de dag van tevoren nog eens luid en duidelijk hun standpunt. Zo wil de Europese Unie op termijn stoppen met fossiele brandstoffen, benadrukte Eurocommissaris Wopke Hoekstra die net was aangekomen op de COP. Over of het mogelijk moet blijven om uitstoot af te vangen is hij ook vrij duidelijk: "Er is geen alternatief voor het uitfaseren van fossiele brandstoffen zo snel als we kunnen."
Het woord "afvangen" (en daarmee voorkomen dat het broeikasgas CO2 in de atmosfeer komt) hoor je overal op de klimaattop. Met name olielanden vinden het een belangrijk woord. "De term is inmiddels een soort politiek geworden", zegt onderzoeker Detlef van Vuuren, die ook meermaals meewerkte aan rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC. Daarom weet hij ook precies wat het IPCC zegt over technologieën om broeikasgassen af te vangen en op te slaan. "Áls er iets over het afvangen in de eindtekst komt, dan moet er een heel duidelijke definitie komen."
Onderhandelingsteksten
Zo zegt het klimaatpanel dat zeker 95 procent van de uitstoot moet worden afgevangen bij het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas. "Landen moeten het hier wel over eens worden, anders kan het gebruik van fossiele brandstoffen ook gewoon doorgaan als bijvoorbeeld de helft wordt afgevangen." Het is dus volgens Van Vuuren belangrijk om de technieken alleen in te zetten als het écht niet anders kan. En dat erkent Hoekstra ook: "Bij sommige sectoren is de uitstoot niet volledig te reduceren."
Hoe de laatste week van de onderhandelingen gaat verlopen, durft Stroot van Oxfam Novib niet te zeggen. "Maar als landen het niet eens worden over het uitfaseren van fossiele brandstoffen, dan is dit weer de zoveelste COP waar dat niet gelukt is. Dan zou deze top wel echt gefaald zijn", zegt ze. Eerste versies van onderhandelingsteksten zijn al gepubliceerd. Dat bepaalde landen hier nog hele paragrafen in willen veranderen, vond ze behoorlijk zorgwekkend. Ook Karlsson-Vinkhuyzen zag daar nog een boel "rode vlaggen".
Dat terwijl de klimaattop zo goed begon, vindt Stroot. "De agenda werd meteen aangenomen en het klimaatschadefonds werd goedgekeurd." Met name dat laatste punt heeft het vertrouwen tussen armere en rijkere landen weer wat verbeterd, ziet ze. Het fonds is bedoeld voor armere landen die schade oplopen door de gevolgen van klimaatverandering en bij de start hebben rijkere landen "een gebaar gemaakt" met gelddonaties. "Er is dus weer wat toenadering."
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de weg vrijgemaakt voor de regering om het ministerie van Onderwijs verder te ontmantelen. De hoogste rechters besloten om een uitspraak van een lagere rechter te schrappen, die juist een deel van de massa-ontslagen van afgelopen maanden had teruggedraaid. Door het oordeel van het Hooggerechtshof mag de regering nu weer doorgaan met het ontslaan van functionarissen.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump dankbaar is voor diens deal met NAVO-landen. Die overeenkomst moet ervoor zorgen dat Oekraïne de beschikking krijgt over Amerikaanse luchtverdedigingswapens, raketten en munitie. Ook zette Trump Rusland onder druk om binnen vijftig dagen een "deal" te sluiten met Oekraïne. Anders zouden zware heffingen volgen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte verwacht dat China en India er bij Rusland op gaan aandringen om serieuzer te gaan onderhandelen met Oekraïne. Als het Kremlin dat blijft weigeren, worden zij immers getroffen door Amerikaanse sancties, stelt Rutte.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De buitenlandchef van de EU heeft voorzichtig positief gereageerd op het ultimatum dat de Amerikaanse president Donald Trump aan Rusland heeft gesteld. Kaja Kallas noemde het tegenover de pers een goede zaak dat Trump een krachtig standpunt inneemt tegenover Rusland. "Aan de andere kant is 50 dagen een erg lange periode als we zien dat er elke dag onschuldige burgers worden gedood."
4 uur geledenDOHA (ANP/AFP) - Hamas heeft tijdens het moeizaam verlopende overleg over een bestand in de Gazastrook uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die zou een deal in de weg staan. "Netanyahu is bedreven in het dwarsbomen van onderhandelingen en is niet bereid om tot enige overeenkomst te komen", stelt Hamas in een verklaring.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Oekraïne krijgt dankzij een nieuwe wapendeal met de Verenigde Staten "luchtverdedigingswapens, raketten en munitie", zegt NAVO-chef Mark Rutte. Europese landen kopen die van de VS, waarna zij Oekraïne kunnen helpen, zei Rutte op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Er zitten in ieder geval de felbegeerde Patriot-luchtverdedigingssystemen bij, zei Trump.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten dreigen Rusland met "heel zware heffingen" als het niet binnen vijftig dagen een "deal" sluit over Oekraïne. De Amerikaanse president Donald Trump is "heel ongelukkig" met de houding van het Kremlin, zei hij tijdens een bezoek van NAVO-chef Mark Rutte.
6 uur geleden