Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."

Donderdag is het rustdag op de COP28 en daarom herhalen onderhandelaars de dag van tevoren nog eens luid en duidelijk hun standpunt. Zo wil de Europese Unie op termijn stoppen met fossiele brandstoffen, benadrukte Eurocommissaris Wopke Hoekstra die net was aangekomen op de COP. Over of het mogelijk moet blijven om uitstoot af te vangen is hij ook vrij duidelijk: "Er is geen alternatief voor het uitfaseren van fossiele brandstoffen zo snel als we kunnen."

Het woord "afvangen" (en daarmee voorkomen dat het broeikasgas CO2 in de atmosfeer komt) hoor je overal op de klimaattop. Met name olielanden vinden het een belangrijk woord. "De term is inmiddels een soort politiek geworden", zegt onderzoeker Detlef van Vuuren, die ook meermaals meewerkte aan rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC. Daarom weet hij ook precies wat het IPCC zegt over technologieën om broeikasgassen af te vangen en op te slaan. "Áls er iets over het afvangen in de eindtekst komt, dan moet er een heel duidelijke definitie komen."

Onderhandelingsteksten

Zo zegt het klimaatpanel dat zeker 95 procent van de uitstoot moet worden afgevangen bij het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas. "Landen moeten het hier wel over eens worden, anders kan het gebruik van fossiele brandstoffen ook gewoon doorgaan als bijvoorbeeld de helft wordt afgevangen." Het is dus volgens Van Vuuren belangrijk om de technieken alleen in te zetten als het écht niet anders kan. En dat erkent Hoekstra ook: "Bij sommige sectoren is de uitstoot niet volledig te reduceren."

Hoe de laatste week van de onderhandelingen gaat verlopen, durft Stroot van Oxfam Novib niet te zeggen. "Maar als landen het niet eens worden over het uitfaseren van fossiele brandstoffen, dan is dit weer de zoveelste COP waar dat niet gelukt is. Dan zou deze top wel echt gefaald zijn", zegt ze. Eerste versies van onderhandelingsteksten zijn al gepubliceerd. Dat bepaalde landen hier nog hele paragrafen in willen veranderen, vond ze behoorlijk zorgwekkend. Ook Karlsson-Vinkhuyzen zag daar nog een boel "rode vlaggen".

Dat terwijl de klimaattop zo goed begon, vindt Stroot. "De agenda werd meteen aangenomen en het klimaatschadefonds werd goedgekeurd." Met name dat laatste punt heeft het vertrouwen tussen armere en rijkere landen weer wat verbeterd, ziet ze. Het fonds is bedoeld voor armere landen die schade oplopen door de gevolgen van klimaatverandering en bij de start hebben rijkere landen "een gebaar gemaakt" met gelddonaties. "Er is dus weer wat toenadering."

Meer uit Buitenland

Tweede deel Dune brengt in eerste weekend 178 miljoen op

LOS ANGELES (ANP) - De tweede Dune-film heeft in het eerste weekend wereldwijd 178 miljoen dollar opgebracht. Dat meldt Variety. De actiefilm heeft hiermee binnen vijf dagen bijna het hele budget terugverdiend. In de VS bracht de film 81,5 miljoen dollar op, waarmee het tot nu toe het beste openingsweekend voor een film van 2024 is.

55 minuten geleden
Netanyahu-rivaal Benny Gantz bezoekt Washington

WASHINGTON (ANP/AFP) - Minister Benny Gantz van het Israëlische oorlogskabinet houdt de komende dagen in de Amerikaanse hoofdstad gesprekken met de regering-Biden over een staakt-het-vuren en grotere humanitaire hulp in de Gazastrook.

57 minuten geleden
Duitse conservatieven ageren voor meer defensie in EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - Bij de komende Europese verkiezingen zal het Duitse conservatieve CDU/CSU-blok campagne voeren voor grootschalige herbewapening van de Europese Unie, inclusief de aankoop van vliegdekschepen en een eigen raketschild. Dat blijkt uit het zondag bekendgemaakte verkiezingsprogramma van de conservatieven.

3 uur geleden
Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

3 uur geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

4 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

5 uur geleden
Grote NAVO-oefening maandag van start in Scandinavië

RAMSTEIN (ANP/BELGA) - De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten geven maandag het startschot voor een grote militaire oefening, Nordic Response. Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit 13 NAVO-lidstaten en de toekomstige lidstaat Zweden manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied.

6 uur geleden