Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."

Donderdag is het rustdag op de COP28 en daarom herhalen onderhandelaars de dag van tevoren nog eens luid en duidelijk hun standpunt. Zo wil de Europese Unie op termijn stoppen met fossiele brandstoffen, benadrukte Eurocommissaris Wopke Hoekstra die net was aangekomen op de COP. Over of het mogelijk moet blijven om uitstoot af te vangen is hij ook vrij duidelijk: "Er is geen alternatief voor het uitfaseren van fossiele brandstoffen zo snel als we kunnen."

Het woord "afvangen" (en daarmee voorkomen dat het broeikasgas CO2 in de atmosfeer komt) hoor je overal op de klimaattop. Met name olielanden vinden het een belangrijk woord. "De term is inmiddels een soort politiek geworden", zegt onderzoeker Detlef van Vuuren, die ook meermaals meewerkte aan rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC. Daarom weet hij ook precies wat het IPCC zegt over technologieën om broeikasgassen af te vangen en op te slaan. "Áls er iets over het afvangen in de eindtekst komt, dan moet er een heel duidelijke definitie komen."

Onderhandelingsteksten

Zo zegt het klimaatpanel dat zeker 95 procent van de uitstoot moet worden afgevangen bij het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas. "Landen moeten het hier wel over eens worden, anders kan het gebruik van fossiele brandstoffen ook gewoon doorgaan als bijvoorbeeld de helft wordt afgevangen." Het is dus volgens Van Vuuren belangrijk om de technieken alleen in te zetten als het écht niet anders kan. En dat erkent Hoekstra ook: "Bij sommige sectoren is de uitstoot niet volledig te reduceren."

Hoe de laatste week van de onderhandelingen gaat verlopen, durft Stroot van Oxfam Novib niet te zeggen. "Maar als landen het niet eens worden over het uitfaseren van fossiele brandstoffen, dan is dit weer de zoveelste COP waar dat niet gelukt is. Dan zou deze top wel echt gefaald zijn", zegt ze. Eerste versies van onderhandelingsteksten zijn al gepubliceerd. Dat bepaalde landen hier nog hele paragrafen in willen veranderen, vond ze behoorlijk zorgwekkend. Ook Karlsson-Vinkhuyzen zag daar nog een boel "rode vlaggen".

Dat terwijl de klimaattop zo goed begon, vindt Stroot. "De agenda werd meteen aangenomen en het klimaatschadefonds werd goedgekeurd." Met name dat laatste punt heeft het vertrouwen tussen armere en rijkere landen weer wat verbeterd, ziet ze. Het fonds is bedoeld voor armere landen die schade oplopen door de gevolgen van klimaatverandering en bij de start hebben rijkere landen "een gebaar gemaakt" met gelddonaties. "Er is dus weer wat toenadering."

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

11 uur geleden