Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorstelling 'Back Home' vertelt verhaal van oprichting Israël

Voorstelling 'Back Home' vertelt verhaal van oprichting Israël

GOES/ARNEMUIDEN - In de week van 17 mei eindigt het zeventigste herdenkingsjaar van de oprichting van de staat Israël. Om dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan, besloot Willeke van Belzen uit Arnemuiden, drijvende kracht achter stichting Mindblowing Adventures, op zoek te gaan naar verhalen uit de Holocaust die we niet mogen vergeten. Dit resulteerde in de voorstelling 'Back Home', die vrijdag 17 mei in Goes te zien is.

Van Belzen kwam het verhaal van de joodse jongen Yisrael Meir Lau, een Holocaust-overlevende, op het spoor. Dat heeft Van Belzen bewerkt tot een vertelling die vrijdag 17 mei in de Westerkerk in Goes tot leven komt tijdens een herdenkingsviering.

De uitvoering heet Back Home. Van Belzen heeft intussen meerdere grote uitvoeringen geproduceerd en geregisseerd, onder ander Luther en The Last Post die beide volledig uitverkocht waren. Back Home is iets kleinschaliger van opzet en ook anders vormgegeven, maar inhoudelijk zeer aangrijpend

Getuigenissen

“Het verhaal is gebaseerd op de getuigenissen van een achtjarige jongen die samen met zijn oudere broer concentratiekamp Buchenwald weet te overleven”, vertelt Van Belzen. "Hij was de enige kleine jongen tussen allemaal mannen. Maar op wonderbaarlijke wijze wordt dit kind beschermd. Hij werd hardhandig van zijn moeder gescheiden, de ontberingen waren verschrikkelijk, maar op de een of andere manier weet zijn broer hem in leven te houden en te beschermen.”

Hatikva

Tijdens de uitvoering in Goes zal er aan de hand van beeldmateriaal een dialoog ontstaan tussen een journalist, vertolkt door Johan Aalberts, en Richard Walhout. Hij kruipt in de huid van Yisrael Meir Lau.

De muziek staat onder leiding van Flip Markwat. Er worden Joodse liederen ten gehore gebracht, waaronder het Israëlische volkslied Hatikva, er is samenzang en dominee Van Campen verzorgt de meditaties. Ryan Hollebrandse, Daniel de Braber en Walter Kaan verrichten tijdens Back Home op symbolische wijze enkele bijzondere handelingen, waardoor het publiek een moment van herdenken zal ervaren.

Brug

Corine Schroevers treedt op als gastvrouw en verbindt de dialogen, muziek en gezangen. Ze weet als geen ander hoe belangrijk het is dat die brug gemaakt wordt. Van Belzen wordt bijgestaan door een actief bestuur en haar rechterhand Andrea Dekker is vooral achter de schermen onmisbaar.

Spiegel

“Het is geen eenvoudig verhaal om te brengen”, vertelt Arnemuidenaar Johan Aalberts. “We beleven een mensenleven, stellen ons de vraag wat een mens waard is, we reizen door het duister naar het licht. Dit soort verhalen zijn vaak een spiegel voor velen.”
Tijdens de viering op 17 mei wordt er stilgestaan bij het overleven, de bevrijding, de terugkeer en de thuiskomst. Back Home leert mensen volgens de makers na te denken over hun leven. “Want wie één leven redt, redt een hele wereld”, aldus Van Belzen.

Meer informatie

De herdenkingsviering op 17 mei begint om 20.00 uur. Kijk voor meer informatie en kaarten op https://mindblowingadventures.com.

Meer uit Beveland

Gratis duurzame producten voor Borselenaren

HEINKENSZAND - Om mensen bewust te maken en te helpen in deze koudere tijden, biedt de gemeente Borsele gratis duurzame producten aan. In de centrale hal van het gemeentehuis staat sinds maandag een tentoonstelling met duurzame producten en uitleg over de maatregelen.Wethouder Arno Witkam: 'Verandering begint op lokaal niveau. Met deze tentoonstelling willen we niet alleen inwoners inspireren om maatregelen te nemen, maar ze ook aanzetten tot actie door het uitdelen van een gratis product. Zo zetten we ons samen in voor een duurzame omgeving.'Inwoners kunnen de duurzame producten bekijken en er meer informatie over krijgen. Inwoners die hier gebruik van willen maken, mogen naar keuze één product meenemen. Op deze manier wil de gemeente Borsele inwoners een klein steuntje in de rug bieden om hun energiekosten te verlagen. Er staan verschillende producten zoals: ledlampen, stekkerdozen, deurdrangers, waterbesparende douchekoppen, leidingisolatie, radiatorfolie en een brievenbusborstels. Per product staat er uitleg bij op welke manier inwoners dit kunnen gebruiken.Naast de gratis producten, verloot de gemeente Borsele ook acht radiatorventilatoren ter waarde van 65 euro. Inwoners kunnen hun gegevens achterlaten en aan het einde van de tentoonstelling worden er acht lootjes getrokken. De inwoners die in de prijzen zijn gevallen, krijgen hiervan bericht. De tentoonstelling duurt tot en met 14 maart en voor de producten geldt: op is op.

3 uur geleden
Borselse voetbalclubs kijken samen vooruit

LEWEDORP - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateurvoetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe zitten Bevelandse clubs in hun jasje? 

18 uur geleden
Win kaarten voor 'De Jantjes' in Goes met Vrienden van de Bode

GOES - Muziektheater Zeeland voert zaterdag 9 maart 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en jij kunt hiervoor kaarten winnen! Weekblad de Bode mag namelijk 15x2 kaartjes, ter waarde van 27,50 euro per stuk, verloten voor deze heerlijke musicalklassieker aan Vrienden van de Bode. Ben je nog geen Vriend? Geen paniek, want dat word je eenvoudig en snel op www.vriendenvandebode.nl.

1 dag geleden
Borsele bezorgd over plan voor bulkopslag Sloegebied

HEINKENSZAND - Evolution Terminals en Vesta Terminals willen in het Sloegebied een bulkopslagvoorziening realiseren voor onder meer ammoniak. In het traject van de vergunningverlening voor de bouw dient de gemeente Borsele een zienswijze in. "De risico's van de extra ammoniaktransporten die deze ontwikkeling met zich meebrengt, zijn naar onze mening niet goed in beeld gebracht", vertelt de Borselse wethouder Kees Weststrate over de zienswijze. Ook vraagt de gemeente te onderzoeken of de ammoniak via buisleidingen kan worden getransporteerd.

1 dag geleden
Tannie Siereveld onderscheiden voor 45 jaar vrijwilligerswerk in Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Tannie Siereveld-Coppoolse is dinsdag verrast met de gemeentepenning van de gemeente Noord-Beveland, omdat ze al ruim 45 jaar vrijwilligerswerk doet bij zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat.

1 dag geleden
Middelburger aangehouden voor botsing op A58 waarbij auto in brand vloog

's-HEER ARENDSKERKE - Een 38-jarige Middelburger is maandagavond opgepakt voor de botsing op de snelweg A58 waarbij ter hoogte van 's-Heer Arendskerke een auto in brand vloog. 'De Middelburger wordt verdacht van het rijden onder invloed van alcohol en drugs, het weigeren van de bloedproef, het rijden met een geschorst rijbewijs en gevaarlijk rijgedrag', meldt de politie dinsdag. De snelweg was enige tijd dicht door dit ongeluk.

2 dagen geleden
Projectprocedure nieuwe kerncentrales begint, geïnteresseerden kunnen vanaf vrijdag mening geven

BORSSELE - Vrijdag begint het voornemen voor de bouw van twee kerncentrales en het voorstel voor participatie. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. Borssele is de voorkeurslocatie voor de bouw. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden tussen 23 februari en 4 april uit om mee te denken over het onderzoek voor de bouw van de twee nieuwe kerncentrales. 

2 dagen geleden