Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorstel voor slavernijcompensatie verdeelt parlement VS

Voorstel voor slavernijcompensatie verdeelt parlement VS

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse parlementscommissie heeft een voorstel goedgekeurd dat kan leiden tot compensatie voor de nakomelingen van slaven. Dat wordt door voorstanders gezien als een mijlpaal, maar volgens Amerikaanse media is het zeer de vraag of het verdeelde Congres tekent voor het plan. Daar staat in dat een commissie met voorstellen moet komen om zwarte Amerikanen schadeloos te stellen.

Het plan dateert volgens The Washington Post al uit 1989, maar bleef tientallen jaren op de plan liggen. Daar kwam vorig jaar verandering in. Toen ontstond maatschappelijke onrust na de dood van zwarte Amerikanen zoals George Floyd, die om het leven kwam toen de politie hem arresteerde.

Het voorstel kreeg in de commissie voor justitie van het Huis van Afgevaardigden alleen de steun van Democratische politici. Alle Republikeinen waren tegen. Commissievoorzitter Jerrold Nadler ziet het voorstel als het startpunt van een "nationale discussie" over de slavernij, segregatie en racisme. Het plan moet nu ook nog door het parlement worden geloodst.

Effecten van slavernij en discriminatie

De hoogste Republikein in de commissie legde uit waarom hij tegen het voorstel is. "Er wordt 20 miljoen dollar uitgetrokken voor de oprichting van een commissie die al op voorhand heeft besloten dat er geld wordt afgepakt van mensen die zelf nooit waren betrokken bij de slavernij", zei politicus Jim Jordan volgens ABC News. "En dat wordt dan gegeven aan mensen die er zelf nooit het slachtoffer van waren."

Als het plan definitief wordt goedgekeurd, moet een 13-koppige commissie de effecten van slavernij en discriminatie gaan onderzoeken. Daarna mogen de onderzoekers hun bevindingen presenteren in het parlement en voorstellen doen over compensatie. Er bestaat nog discussie over waar die precies uit zou moeten bestaan. Sommige aanhangers pleiten voor een geldbedrag voor nazaten van slaven.

Meer uit Buitenland

Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

3 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

5 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

5 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

6 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

6 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

7 uur geleden
Rusland: laatste grote oorlogsschip van Oekraïne vernietigd

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland stelt het laatste grote oorlogsschip van Oekraïne maandag te hebben vernietigd. De Russische luchtmacht zou het schip genaamd Joeri Olefirenko met een precisieaanval hebben verwoest, zeggen de Russische autoriteiten woensdag.

7 uur geleden