
Voorstel voor slavernijcompensatie verdeelt parlement VS
WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse parlementscommissie heeft een voorstel goedgekeurd dat kan leiden tot compensatie voor de nakomelingen van slaven. Dat wordt door voorstanders gezien als een mijlpaal, maar volgens Amerikaanse media is het zeer de vraag of het verdeelde Congres tekent voor het plan. Daar staat in dat een commissie met voorstellen moet komen om zwarte Amerikanen schadeloos te stellen.
Het plan dateert volgens The Washington Post al uit 1989, maar bleef tientallen jaren op de plan liggen. Daar kwam vorig jaar verandering in. Toen ontstond maatschappelijke onrust na de dood van zwarte Amerikanen zoals George Floyd, die om het leven kwam toen de politie hem arresteerde.
Het voorstel kreeg in de commissie voor justitie van het Huis van Afgevaardigden alleen de steun van Democratische politici. Alle Republikeinen waren tegen. Commissievoorzitter Jerrold Nadler ziet het voorstel als het startpunt van een "nationale discussie" over de slavernij, segregatie en racisme. Het plan moet nu ook nog door het parlement worden geloodst.
Effecten van slavernij en discriminatie
De hoogste Republikein in de commissie legde uit waarom hij tegen het voorstel is. "Er wordt 20 miljoen dollar uitgetrokken voor de oprichting van een commissie die al op voorhand heeft besloten dat er geld wordt afgepakt van mensen die zelf nooit waren betrokken bij de slavernij", zei politicus Jim Jordan volgens ABC News. "En dat wordt dan gegeven aan mensen die er zelf nooit het slachtoffer van waren."
Als het plan definitief wordt goedgekeurd, moet een 13-koppige commissie de effecten van slavernij en discriminatie gaan onderzoeken. Daarna mogen de onderzoekers hun bevindingen presenteren in het parlement en voorstellen doen over compensatie. Er bestaat nog discussie over waar die precies uit zou moeten bestaan. Sommige aanhangers pleiten voor een geldbedrag voor nazaten van slaven.
Meer uit Buitenland
DHARAMSALA (ANP/RTR/AFP) - De dalai lama heeft bevestigd dat er een opvolger gekozen zal worden na zijn dood. Volgens de Tibetaanse spirituele leider moet dat gebeuren door de Gaden Phodrang Trust, een stichting die hij zelf heeft opgezet en die opereert vanuit India.
8 minuten geledenLONDEN (ANP) - De Britse omroep BBC maakt zich volgens 107 medewerkers en driehonderd andere mensen uit de mediabranche schuldig aan "censuur" met betrekking tot Israël en ook voert zij "pr voor de Israëlische regering". Dat deden ze in een brief aan de directie.
1 uur geledenCAIRO (ANP/AFP) - In de Golf van Suez, een uitloper van het noorden van de Rode Zee, zijn minstens vier mensen om het leven gekomen toen een schip kapseisde. Zo'n twintig mensen raakten gewond. Dat melden Egyptische autoriteiten.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt op sociale media dat Israël heeft ingestemd met "de noodzakelijke voorwaarden om een staakt-het-vuren van 60 dagen in Gaza te voltooien. Gedurende deze tijd zullen we met alle partijen samenwerken om de oorlog te beëindigen", aldus Trump.
3 uur geledenFLORENCE (ANP/DPA) - In meerdere Italiaanse steden is de stroom uitgevallen door de extreme hitte. In het centrum van de toeristenstad Florence zaten tal van winkels tijdelijk zonder stroom, meldde het Italiaanse persbureau Ansa. Geldautomaten en roltrappen werkten niet.
11 uur geledenMOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
12 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
13 uur geleden