Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorstel voor mooiere Singelstraat in Goes

Voorstel voor mooiere Singelstraat in Goes

GOES - Meer groen en het deels doorbreken van de muur van de Grote Kerk om er zitje of doorkijkje in te maken kan de Singelstraat in Goes verfraaien. Over dit voorstel buigt de Goese gemeenteraad zich binnenkort.DOOR BRITTA JANSSENDe gemeenteraad wil dat de Zusterstraat en Singelstraat, in de volksmond Kerkplein genoemd, worden verfraaid en het college van burgemeester en wethouders is hierover in gesprek gegaan met de ondernemers en het museum aan de Singelstraat en Zusterstraat. ‘Zij zijn niet heel enthousiast, maar ook niet tegen de drie verbeterpunten’, staat in het voorstel aan de gemeenteraad over het gebied achter de Grote Markt. ‘De betrokken partijen willen graag ingrijpendere maatregelen.’

Beperkingen

Wethouder Cees Pille legt uit dat meerdere aspecten de mogelijkheden tot vernieuwing beperken. “We kunnen nauwelijks graven door het voormalige kerkhof onder de grond”, vertelt Pille. “Er liggen ondergronds ook veel kabels en leidingen. Daarnaast moeten we de toegankelijkheid van het plein voor het verkeer waarborgen.” Hulpdiensten, vuilnisauto’s en vrachtauto’s, voor de winkels, horeca en weekmarkt, moeten het plein kunnen bereiken. Ook moeten er touringcars kunnen parkeren en is er een stalling voor 250 fietsen. Dat maakt volgens de wethouder bijvoorbeeld het verder vergroenen van het gebied met groene eilanden en grote bomen onmogelijk. De gemeente bekijkt hoe de binnenstad autoluwer kan worden gemaakt en hoe het fietsparkeren kan worden verbeterd.

Kerkmuur

Wat volgens het college wel kan, is de gevels vergroenen, de kerkmuur doorbreken en verkeer afremmen met verplaatsbaar groen. ‘Voor Slot Oostende willen we in overleg met de eigenaar een pergola neerzetten’, staat in het raadsvoorstel. ‘Die wordt zo’n 3,5 meter hoog en beplant met klimop en zomerbloeiers, zoals clematis of kamperfoelie.’ Het college stelt ook voor de kerkmuur op enkele plekken open te maken, zodat het gras erachter beter zichtbaar wordt. “Als proef willen we op de schuine hoeken de natuursteenblokken over een lengte van vier meter verwijderen”, aldus Pille. “Op een van de hoeken willen we een houten zitting aanbrengen.”

Kermisattractie

Mobiel groen versmalt de rijbaan voor een verkeersremmend effect. ‘Zo ontstaat een zone waar mensen rustig op de kerkmuur kunnen zitten.’ Verkeerskundig wordt het afgeraden een groene rijbaanscheiding te maken, omdat dit de voetgangers en fietsers in het gedrang kan brengen.

“Ook gaan we in gesprek met de kermisexploitanten over het verplaatsen van de grote attractie in de Singelstraat naar een andere plek.”

Naam

Gaat de raad akkoord, dan wordt het plan in twee fases uitgevoerd. Eerst worden de plantenbakken verplaatst, de blokken uit de kerkmuur gehaald en de pergola geplaatst. ‘Mocht dit een goed resultaat geven, dan kunnen er meer pergola’s bijkomen en meer blokken uit de kerkmuur worden weggehaald.’

In overleg met de betrokkenen is ook besloten de Singelstraat geen andere naam te geven. “Goesenaren hebben het vaak over het Kerkplein, maar een naamswijziging brengt veel kosten met zich mee.” Ook is het onwenselijk voor de bedrijven en instellingen dat zij door de adreswijziging tijdelijk onvindbaar zijn.

Meer uit Beveland

Bevelanders verduurzaamt stap voor stap

KAMPERLAND - Al ruim tachtig jaar zit V.V. Bevelanders in Kamperland. De vereniging begon in 1943, onder een andere naam, op een veldje buiten het dorp en sinds 1981 zitten ze op hun huidige locatie in het dorp. Een plek die is geworden tot een ontmoetingsplek, een sociale rol waar de vereniging veel waarde aan hecht. 

9 uur geleden
Alle emoties komen voorbij in theatershow over 700 jaar Ovezande

OVEZANDE - Het publiek van theatervoorstelling 'O Fezante' weet vrijdag 1 en zaterdag 2 maart niet wat het meemaakt, beloven Jeroen Derks en Ad Schenk. Ter ere van het jubileumjaar 700 jaar Ovezande vroegen zij 'meesterverteller' Kees Posthumus een theaterstuk over de geschiedenis van het dorp te schrijven en daarbij heeft Posthumus zichzelf volgens de twee overtroffen. In zo'n vijf kwartier krijgen de toeschouwers in de rooms-katholieke kerk een meeslepende show voorgeschoteld waarin alle emoties langskomen. "Van grof geweld tot intieme traan", stelt regisseur, producent én acteur Jeroen Derks.

12 uur geleden
John Coffey, Merol en My Baby toegevoegd aan line-up Klomppop

OVEZANDE - Klomppop heeft een flinke portie namen toegevoegd aan het affiche voor de editie van 2024. En er zit een aantal grote namen tussen. John Coffey is geboekt als headliner voor de vrijdag, Merol en My Baby zijn blikvangers op zaterdag, naast de al eerder bekendgemaakte Dio en Roxy Dekker. De 42e editie van Klomppop vindt plaats van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei 2024 op sportpark De Fazant in Ovezande.

14 uur geleden
Ontwerp gepresenteerd voor urban sportpark op Het Schenge in Goes

GOES - De gemeente Goes realiseert op Sportpark Het Schenge in Goes een urban sportpark, voor allerlei straatsporten. Dinsdag is het ontwerp voor de laatste twee onderdelen, een skatebaan en pumptrack, gepresenteerd. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de kosten, hoopt Goes het sportpark eind september klaar te hebben.  

16 uur geleden
Opening 13e Kinderkunstweek "Van letter tot handtekening" live te volgen

GOES - Op 6 maart wordt de 13e Kinderkunstweek met het thema "Van letter tot handtekening, de taal van de kunst" feestelijk geopend in de ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Kunstenaar Boris Tellegen aka DELTA is te gast. Dit jaar kunnen ook alle Zeeuwse scholen en bso's virtueel aansluiten, want de opening is voor het eerst via een livestream te volgen.

17 uur geleden
Op 1, 2 en 3 maart gratis bomen en struiken bij 40 bomenhubs verspreid door Nederland

GOES - Tussen 1 en 3 maart deelt Meer Bomen Nu 200.000 boompjes uit vanaf 40 bomenhubs door heel Nederland. Deze boompjes zijn door duizenden vrijwilligers verzameld op plekken waar ze geen kans hadden om uit te groeien tot volwassen boom. Door kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, sloop- en natuurgebieden uit te scheppen en gratis weg te geven, versnellen we de benodigde boomaanplant voor klimaat en biodiversiteit. Tijdens deze weggeefactie wordt een mijlpaal bereikt: de tweemiljoenste boom krijgt via Meer Bomen Nu een nieuw thuis.

19 uur geleden
Gratis duurzame producten voor Borselenaren

HEINKENSZAND - Om mensen bewust te maken en te helpen in deze koudere tijden, biedt de gemeente Borsele gratis duurzame producten aan. In de centrale hal van het gemeentehuis staat sinds maandag een tentoonstelling met duurzame producten en uitleg over de maatregelen.Wethouder Arno Witkam: 'Verandering begint op lokaal niveau. Met deze tentoonstelling willen we niet alleen inwoners inspireren om maatregelen te nemen, maar ze ook aanzetten tot actie door het uitdelen van een gratis product. Zo zetten we ons samen in voor een duurzame omgeving.'Inwoners kunnen de duurzame producten bekijken en er meer informatie over krijgen. Inwoners die hier gebruik van willen maken, mogen naar keuze één product meenemen. Op deze manier wil de gemeente Borsele inwoners een klein steuntje in de rug bieden om hun energiekosten te verlagen. Er staan verschillende producten zoals: ledlampen, stekkerdozen, deurdrangers, waterbesparende douchekoppen, leidingisolatie, radiatorfolie en een brievenbusborstels. Per product staat er uitleg bij op welke manier inwoners dit kunnen gebruiken.Naast de gratis producten, verloot de gemeente Borsele ook acht radiatorventilatoren ter waarde van 65 euro. Inwoners kunnen hun gegevens achterlaten en aan het einde van de tentoonstelling worden er acht lootjes getrokken. De inwoners die in de prijzen zijn gevallen, krijgen hiervan bericht. De tentoonstelling duurt tot en met 14 maart en voor de producten geldt: op is op.

1 dag geleden